2016-01-19 17:25:47
Φωτογραφία για Κληρώνει για clawback και rebate στις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών
Τι έχουν προτείνει οι επιχειρηματίες στον ΕΟΠΥΥ και προς τα πού προσανατολίζεται ο Οργανισμός.

ΙΑΤRONET.GR

Σε ποσοστιαία μείωση των περικοπών Clawback και rebate, όσον αφορά τις κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουν παραχωρήσει οι ιδιωτικές κλινικές, προσανατολίζεται σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό λέγεται ήταν μία δέσμευση που πήρε πρόσφατα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τον χώρο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι περικοπές είναι 5% το rebate και 43% το clawback, άρα συνολικά 48%. Πηγές αναφέρουν ότι σκέψη του ΕΟΠΥΥ είναι να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των κονδυλίων όσον αφορά τις συγκεκριμένες κλίνες, οι οποίες θα περάσουν σε άλλο κωδικό με λιγότερες περικοπές, αντικατοπτρίζοντας έτσι το πραγματικό κόστος που έχουν. Οι λύσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος –στις συζητήσεις δηλαδή που έγιναν και γίνονται- είναι δύο: α) μείωση των περικοπών από το 48% που είναι σήμερα σε 10% και β) σχεδόν διπλασιασμός του ποσού που δίνει ο ΕΟΠΥΥ.


Kαλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες εξελίξεις θα σημειωθούν νωρίτερα από το Μάρτιο.

Σήμερα ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει για μία κλίνη εντατικής θεραπείας σε ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα 700 ευρώ –σε αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν το clawback και το rebate- από την 1η ημέρα μέχρι την 3η ημέρα, ενώ από την 4η ημέρα μέχρι και την 15η ημέρα δίνει 550 ευρώ. Αν η νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής περάσει την 15η ημέρα, τότε ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει 300 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ποσά, μας ανέφερε πηγή από τον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια το υψηλό κόστος που έχει η συγκεκριμένη κλίνη. Το οποίο, καθημερινά, είναι 500 ευρώ για φάρμακα, 120 ευρώ για οξυγόνο και 120 ευρώ για αντιδραστήρια, καθώς γίνονται πολλές διαγνωστικές εξετάσεις σε ζωτικά όργανα του ασθενούς.

Παρόλα ταύτα, ο ιδιωτικός τομέας παραχώρησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επιπλέον 72 κλίνες ΜΕΘ των κλινικών της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών σε όλη την Ελλάδα, που προστίθενται στις 267 του Ιδιωτικού τομέα. Συνολικά όλος ο Ιδιωτικός τομέας καλύπτει το σύστημα υγείας με 339 κλίνες ΜΕΘ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ