2016-01-22 13:42:08
Φωτογραφία για Ένα «πράσινο κύμα» για τους ποδηλάτες
Η αγάπη των Ολλανδών για το ποδήλατο είναι γνωστή. Όπως και οι... άρτιες ποδηλατικές υποδομές, οι οποίες δημιουργούν έναν «ενάρετο κύκλο», καθώς ενθαρρύνουν την ποδηλασία, η οποία με τη σειρά της ενθαρρύνει την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των υποδομών. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η περίπτωση του Ρότερνταμ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας (και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης) έχει γνωρίσει 60% αύξηση της ποδηλασίας από το 2004. Περισσότερο από το 75% των κατοίκων της διαθέτει από ένα ποδήλατο, ενώ πάνω από το 31% δηλώνει το ποδήλατο ως βασικό μέσο μεταφοράς. Οι κάτοικοι μπορούν να εκμεταλλευτούν το δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης (διακριτές λωρίδες παράλληλες με τον δρόμο, λωρίδες επί του δρόμου, καθώς και δρόμοι όπου το ποδήλατο έχει προτεραιότητα έναντι άλλων μέσων μεταφοράς), το οποίο εκτείνεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Όμως ο δήμος δεν επαναπαύεται και σκοπεύει να κάνει ακόμα ευκολότερη τη ζωή των ποδηλατών σε συνθήκες βροχής (που δεν είναι και σπάνιο φαινόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή)
. Έτσι, προγραμματίζει να μειώσει τον χρόνο αναμονής τους στα φανάρια όταν βρέχει. Πώς θα το κάνει αυτό; Με την εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων βροχής, χάρη στους οποίους οι φωτεινοί σηματοδότες αντιλαμβάνονται πότε αρχίζει να βρέχει και δίνουν προτεραιότητα στους δικυκλιστές, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής σε κάθε φανάρι από τρία λεπτά σε 40 δευτερόλεπτα - μία εκδοχή του «πράσινου κύματος», του ορισμού με τον οποίο εξοικειωθήκαμε στην Ελλάδα λόγω τραμ.

Προς το παρόν, το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά σε μία μόλις διασταύρωση, όμως ο δήμος έχει σκοπό να το επεκτείνει στο πλαίσιο της περαιτέρω ενθάρρυνσης της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στην πόλη. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ