2016-02-01 22:41:15
Φωτογραφία για Ελισάβετ Μουτάφη: «…Εύχομαι όσο πιο καλό ταξίδι γίνεται…»
Πρωταγωνίστρια σε ένα θεατρικό ταξίδι, με βασικά υλικά τη θάλασσα, τα... λιμάνια, τις γυναίκες, τη ζωή των ναυτικών, «το ταξίδι για το ταξίδι», ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες, αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους, η ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη μάς μιλά για την παράσταση «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου».

Σε μια απόπειρα να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής, αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης, η παράσταση ανεβαίνει σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, στο θέατρο Badminton, έως τις 14 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου.

Το στοίχημα αυτού του σκηνικού ταξιδιού είναι η αναμέτρησή του με δυο μύθους: τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Η Ελισάβετ Μουτάφη μιλά για αυτό το εγχείρημα και για τη σημερινή Ελλάδα.


«Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου». Πόσο «μακριά» μάς ταξιδεύει η παράσταση;

Είναι μια υπέροχη δουλειά, ένα πραγματικό ταξίδι μέσα στην ποίηση του σπουδαίου Καββαδία μας και τη μουσική του εξαιρετικού Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος ήταν ο συνθέτης, που γνώρισε στον κόσμο τον Καββαδία. Τραγούδια που είναι μέσα στην ψυχή μας. Ο Θέμης, πάνω στη σκηνή, έχει κανονίσει “ραντεβού” στον ποιητή μας με τους “καταραμένους” Μπωντλέρ, Ρεμπώ, Βερλαίν. Δημιουργούνται μαγικές σκηνές και με τους ανθρώπους της ζωής του, καπετάνιους, ναυτικούς, γυναίκες, τη θάλασσα. Ιστορίες που μας τις χάρισε ο ίδιος ο ποιητής και τις “προσφέρουν” μαγικά ο Θάνος και ο Θέμης και τους ευχαριστούμε πολύ και εκείνους και τον ποιητή.

Πώς θα περιγράφατε την προσέγγιση του Θέμη Μουμουλίδη;

Ο Θέμης δεν προσέγγισε απλά το έργο, αλλά το δημιούργησε! Έβαλε τα κομμάτια εκεί που έπρεπε και έφτιαξε τον πίνακα με σκηνές μελαγχολικές, γλυκές, σκληρές, σουρεαλιστικές, αλλά και ρεαλιστικές της ζωής των ναυτικών. Και βάζοντας την υπέροχη μουσική και τραγούδια του Θάνου να “ζουν” πραγματικά σε όλο αυτό, το αποτέλεσμα είναι ιδανικό. Θα τολμούσα να πω ότι θα μπορούσε να είναι μια υπέροχη κινηματογραφική ταινία.

Μιλήστε μας για την ερμηνεία σας στο έργο.

Δεν θα πω πολλά, για να μας δείτε όλους, γιατί όλοι είναι υπέροχοι συνεργάτες. Ο ρόλος μου είναι η Μπλανς, μια πόρνη που έχει σχέση ζωής με τον ποιητή. Όπως είναι γνωστό, ο Καββαδίας είχε πολλές σχέσεις με πόρνες, και λόγω δουλειάς, αλλά, κυρίως, γιατί ήταν ένα πλάσμα, που σεβόταν τις γυναίκες και τις λάτρευε, αλλά δεν ήθελε να ερωτευθεί. Θα τα δείτε στην παράσταση.

Δυο λόγια για την επί σκηνής συνεργασία σας με τον Θάνο Μικρούτσικο;

Τι να πω! Ερμηνεύει, στο έργο, με όλη τη σημασία της λέξης. Έκπληξη! Υπέροχος και ως ηθοποιός, με χιούμορ, εξαιρετικά δοτικός. Και όταν παίζει στο πιάνο και τραγουδάει, εκείνη τη στιγμή δεν πατάς στη Γη, είσαι σε άλλο σύμπαν. Τον ευχαριστώ.

Ποια η θέση της ποίησης του Νίκου Καββαδία, στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητά μας;

Οι σπουδαίοι ποιητές είναι σπουδαίοι ποιητές. Σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, τους έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, είναι λύτρωση.

Ένα ποίημά του που ξεχωρίζετε; Ένας στίχος του που σας έρχεται πρώτος στον νου;

Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει Και κάποιες σκέψεις σας για το «καράβι» της χώρας μας και το δύσκολο ταξίδι που κάνει;

Ένα πανέμορφο καράβι που το “βρωμίσαμε”. Εύχομαι όσο πιο καλό ταξίδι γίνεται. Απογοήτευση, αλλά και ελπίδα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, σενάριο: Θέμης Μουμουλίδης, με τη συμβολή των Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου, σκηνικό - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου, μουσική επιμέλεια: Θύμιος Παπαδόπουλος, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος, video: Νίκος Τσιμούρης, βοηθός σκηνοθέτης: Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου, οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος Τζάθας, διεύθυνση παραγωγής: Ματρώνη Φαγά, artwork: Γεωργία Αλεβιζάκη, παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης - Silver Moon.

Ερμηνεύουν: Θάνος Mικρούτσικος, Στέλιος Μάινας, Σταύρος Ζαλμάς, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκος Αρβανίτης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μιχάλης Μαρίνος, Ιωάννης Παπαζήσης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, και 40 ακόμη ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί επί σκηνής. Τραγουδιστές: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Μαθές.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ