2016-02-23 08:44:14
Φωτογραφία για Εκπαιδευτές δημοσίων ΙΕΚ απο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Αγαπητό Tromaktiko,

Τυχαίνει να είμαι μαθητής ΙΕΚ και θέλω... να σας καταγγείλω την ανικανότητα της εν λόγω κατηγορίας εκπαιδευτών να επιτελέσουν τα ουσιαστικά τους καθήκοντα. Στον δικό μου τομέα τουλαχιστον (γραφιστική), οι εκπαιδευτές που μας έχουν ανατεθεί μετά το νομοσχέδιο Φιλη ειναι επιεικώς ακατάλληλοι. Παρακάτω θα αναφερθώ σε γεγονότα που ισχύουν στο δικό μου τμήμα τουλαχιστον.

Να εξηγήσω: Το οτι πληρούν τα τυπικά προσόντα σπουδών για να λάβουν τη θέση δε σημαίνει οτι μπορούν ουσιαστικά να τελέσουν το καθήκον τους ως εκπαιδευτές τςεχνικής κατάρτισης ενηλίκων. Τα μαθήματα γραφιστικής είναι ως επί το πλέιστον συγκεντρωμένα γύρω από γνωστά software (photoshop, illustrator indesign κτλ). Οι εν λόγω καθηγητές, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ που απαιτούνται, όχι μονο για να διδάξουν αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιοι αυτα τα προγράμματα.

Συγκεκριμένα στο ιεκ περιστερίου, 3ο εξάμηνο γραφιστικής, στο μάθημα "Επεξεργασία εικόνας" (δηλ photoshop) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ γιατί κανείς από τους καθηγητές δεν γνωρίζει photoshop
. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι στα πιο κρίσιμα εξάμηνα Γ και Δ, οι μαθητές απλά δεν θα λάβουν τις γνώσεις που θα έπρεπε να λάβουν ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας (τα ΙΕΚ άλλωστε είναι επαγγελματική κατάρτιση, δηλ μόλις τα τελειώσεις υποτίθεται ότι είσαι έτοιμος να δουλέψεις στο αντικείμενο).

Παρόμοια κατάσταση ισχύει και στα υπόλοιπα μαθήματα, είτε γιατί οι εκπαιδευτές δεν έχουν γνώσεις στο αντικείμενο, είτε γιατί η επαφή τους με το αντικείμενο σταμάτησε 10-15 χρόνια πρίν. Είναι γνωστό ότι στον τεχνολογικό τομέα οι εξελίξεις τρέχουν και αν μείνεις άπραγος χωρίς να τις ακολουθείς απλά χάνεις το τρένο.

Τα παραπάνω τα γνωρίζει και η διεύθυνση. Και παρόλη την πίεση από τους μαθητές, δεν κάνει κινήσεις εξυγίανσης του θέματος για το Δ εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι ανεπαρκείς καθηγητές θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν μια θέση της οποίας τις ουσιαστικές απαιτήσεις δεν μπορούν να καλύψουν καθώς δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας το εκπαιδευτικό έργο που απαιτείται.

Ένας συγκεκριμένος εκπαιδευτής κιόλας στα παράπονα που του έγιναν πολλάκις για το εν λόγω θέμα δήλωσε αυτολεξεί "Οτι και να κάνετε εγω τα λεφτά μου θα τα πάρω".

Η καταγγελία μου αυτή δεν έχει κανένα πολιτικό η κομματικό χαρακτήρα. Εκφράζει τις αγωνίες ολόκληρου τμήματος που βλέπει το μέλλον του και τον χρόνο του να χάνεται χωρίς αντίκρυσμα.

Για ευνόητους λόγους η καταγγελία είναι ανώνυμη, καθώς οι συγκεκριμένοι κύκλοι είναι πολύ μικροί και εύκολα μπορεί να σταμπαριστεί κάποιος μαθητής και να έχει προβληματα στο μέλλον (εξετάσεις πιστοποίησης κτλ).

Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε την έρευνα με το αν έχουν δικαίωμα οι διευθυντές να επιλέξουν το εκπαιδευτικό προσωπικό στο ιεκ τους ή αν είναι υποχρεωμένοι από το υπουργείο να καλέσουν για ανάθεση με τη σειρά μοριοδότησης.

Όσους ωρομίσθιους είχαμε την τύχη να έχουμε ήταν κορυφαίοι και πολύ ψαγμένοι στο αντικείμενο τους καθώς οι περισσότεροι εργάζονται ανελλιπώς στο εν λόγω αντικείμενο. Οι καθηγητές ερχόμενοι από διαθεσιμότητα και ανεργία δεν έχουν τη γνώση του αντικειμένου που απαιτέιται.

Μπορεί κάποιος να πει υπεύθυνα ποιός είναι υπέυθυνος για την επιλογή καθηγητών; Το εκάστοτε ΙΕΚ ή το υπουργείο;

Γιατί δεν ελέγχονται οι καθηγητές εαν πέρα από τα τυπικά προσόντα πληρούν και τα ουσιαστικά προσόντα (γνώση αντικειμένου που καλούνται να διδάξουν);

Στον κύκλο των εκπαιδευτών η εν λόγω κατάσταση είναι γνωστή εαν ρωτήσετε εκεί που πρέπει θα μπορέσετε να επιβεβαιώσετε αυτά που γράφω. Τα στοιχεία που αφήνω είναι υπεραρκετά.

Μαθητής γραφιστικής, Γ εξάμηνο, ΙΕΚ Περιστερίου - Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ