2016-03-12 08:40:26
Φωτογραφία για ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΘΛΙΒΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, και τις προκλήσεις που συνιστούν η προσφυγική και η οικονομική κρίση για την κοινωνική συνοχή θα συζητήσει σήμερα στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων. Η συνάντηση, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα γίνει στο Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο και αφορά τους επικεφαλής σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ε.Ε., τα οποία βρίσκονται στην κυβέρνηση στις χώρες τους. Πρόκειται για την πρώτη «όσμωση» του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές σε μια κομματική τους εκδήλωση.

Χθες ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε συνάντηση στελεχών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει» που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Institut des Relations Internationales et Stratégiques - IRIS), στο Παρίσι και εξαπέλυσε επίθεση κατά των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και «πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση γιατί, σήμερα, συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα».


Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων μπορεί να εντάξει στον κοινωνικό της ιστό ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι οι χώρες που έχουν πολύ μικρό ποσοστό ανεργίας και που έχουν προοπτικές ανάπτυξης και ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στον παραγωγικό ιστό, θα ωφεληθούν από αυτό. Παρατήρησε ωστόσο, πως πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση νευρικού σοκ και είπε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις και της σοσιαλδημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τρέμουν το τέρας της ακροδεξιάς».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη συνθλίβεται στις συμπληγάδες πέτρες των κλειστών συνόρων στους πρόσφυγες, και της λιτότητας και έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Δεν μπορεί, όταν πρόκειται για το προσφυγικό πρόβλημα, η λογική της εθνικής κυριαρχίας να υπερτερεί έναντι των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων, δηλαδή κάποιοι να λένε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να επιβάλει η Ευρώπη των 28 στο τι θα κάνει κάθε κράτος με τα σύνορά του γιατί είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, αλλά όταν πρόκειται για την οικονομία, το θέμα της κυριαρχίας και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας να πηγαίνει περίπατο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει σήμερα και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ολάντ στο Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, όπου στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν το προσφυγικό και η πορεία της αξιολόγησης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ