2016-03-14 10:45:53
Φωτογραφία για Με ελάχιστες δυσαρέσκειες οι κρίσεις στις ΕΔ. Ποια ερωτήματα προέκυψαν;
Με λίγες «μουρμούρες» ολοκληρώθηκαν οι φετινές τακτικές και έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που εν πολλοίς είναι… φυσιολογικό, από τη στιγμή που υπάρχει η επιλογή για προαγωγή ή αποστρατεία στελεχών, καθώς όλοι πιστεύουν πως δικαιούνται «κάτι παραπάνω» στη σταδιοδρομία τους.

Οι «γκρίνιες» εστιάζονται περισσότερο στον Στρατό Ξηράς, καθώς στην Πολεμική Αεροπορία οι αποστρατεύσεις αφορούσαν τον αντιπτέραρχο Μηχανικού Γεώργιο Βορρόπουλο, τέσσερις υποπτέραρχους Ιπταμένων (Αριστείδη Κορέα, Κωνσταντίνο Στάμο, Δημήτρη Καλαντζή, Παντελή Σαπαντζόγλου) και έναν Μηχανικό, καθώς και πέντε ταξιάρχους Ιπταμένων (Αγαμέμνονα Κολιάκο, Ιωάννη Πουλόπουλο, Θεόδωρο Παπάζογλου, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Γεώργιο Κορμέντζα), έναν ελεγκτή αεραμύνης (Γεώργιο Θώδα), της ταξιάρχου Νοσηλευτικής Κωνσταντίνας Κυριάκου και τον εφοδιαστή Αναστάσιο Αϊτινίδη -αριθμοί απολύτως φυσιολογικοί, με πιο «χτυπητή» εξαίρεση αυτή ενός υποπτεράρχου, σπουδαίου μυαλού και αξιωματικού, του Άρη Κορέα, που προκάλεσε ασφαλώς απορίες.


Στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν μόνο δυο οι αποστρατείες, ενός αντιναυάρχου Μηχανικού και ενός υποναυάρχου Μαχίμου, κάτι επίσης απολύτως φυσιολογικό, αφού -ιδίως στους Μηχανικούς- είχε «μποτιλιάρει» η επετηρίδα με συμμαθητές στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Οι μεν Μάχιμοι ήταν εδώ και 2-3 χρόνια πλοίαρχοι και οι Μηχανικοί είχαν παραμείνει αντιπλοίαρχοι. Βεβαίως, εδώ σημειώθηκε και το εξής παράδοξο, που ασφαλώς μπορεί να καταγραφεί και στα Ρεκόρ Γκίνες: Αποστρατεύτηκαν την ίδια ημέρα δύο αδέλφια, αμφότεροι εξαιρετικοί αξιωματικοί. Ο αντιναύαρχος Μηχανικός Γεώργιος Χριστόπουλος, ΠΝ. και ο αδελφός του, αρχιπλοίαρχος (νυν υποναύαρχος) Οικονομικός, Νικόλαος Χριστόπουλος.

Γενικώς όμως οι κρίσεις μπορούν τελικά να θεωρηθούν «φυσιολογικές», κυρίως γιατί ήταν λίγες αριθμητικά για μείζονες οργανισμούς, όπως είναι ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία.

Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι, παρ’ όλα τα κακά του συστήματος των κρίσεων, παρά τις πικρίες όσων αποστρατεύονται, οι Ένοπλες Δυνάμεις (όπως και τα Σώματα Ασφαλείας) είναι ο μοναδικός τομέας του Δημοσίου όπου οι πάντες αξιολογούνται με στάνταρ κριτήρια προτού προαχθούν, κάτι βεβαίως που στο υπόλοιπο Δημόσιο θεωρείται περίπου «κατάρα».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Ας επικεντρωθούμε λίγο στον Στρατό Ξηράς και στα ερωτήματα που προέκυψαν από την όλη διαδικασία:

Πρώτον, γιατί ενώ αποστρατεύτηκε μόνο ένας αντιστράτηγος (Νικόλαος Δεβετζής), προήχθησαν δύο υποστράτηγοι για την πλήρωση των (υπαρχουσών) κενών θέσεων, οι οποίοι συμπτωματικώς -αμφότεροι εξαίρετοι αξιωματικοί- είναι «μαυροσκούφηδες», ανήκοντες δηλαδή στο ίδιο Όπλο με αυτό του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Βασιλείου Τελλίδη; Ενώ αποστρατεύτηκαν δύο υποστράτηγοι που ανήκαν σε άλλα Όπλα (Αντώνιος Βιτετζάκης και Δημήτρης Ρέσκος). Πολλοί έκαναν λόγο για «συντεχνιακή αντίληψη», ιδίως αν ανήκαν σε άλλο Όπλο! Αν και αυτό είναι το έλασσον, το μείζον ήταν ότι προτιμήθηκε η πλήρωση της κενής θέσεως αντιστρατήγου, που είχε προσωρινώς πληρωθεί από υποστράτηγο, και όχι η κατάργησή της.

«Δεν είναι συντεχνιακοί οι λόγοι, αλλά ουσιαστικοί. Η συγκεκριμένη θέση ήταν του επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ, που για λόγους πρακτικούς, αλλά και ουσιαστικούς, εν μέσω της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως του Στρατού Ξηράς, σε αυτήν, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές, δεν μπορούσε να καταργηθεί», ήταν η απάντηση κορυφαίας στρατιωτικής πηγής του ΓΕΣ, που ρωτήθηκε σχετικά από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Δεύτερον, γιατί «καθυστέρησαν» οι κρίσεις από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) κατά τρεις ημέρες, όπως «κατηγορούν» κάποιοι, και δεν ανακοινώθηκαν πιο γρήγορα; Όπως μας ενημέρωσε συμπληρωματικώς η ίδια κορυφαία πηγή του ΓΕΣ, που ερωτήθη σχετικώς, «δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Το ΑΣΣ έκανε την πρώτη συνεδρίαση την Παρασκευή 4 Μαρτίου το πρωί. Μετά ο αρχηγός αναχώρησε και μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, παραβρέθηκε σε τελετή που έγινε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο. Εν συνεχεία, περί το μεσημέρι, επέστρεψε και συνεχίστηκε η συνεδρίαση. Μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν τα ονόματα όσων κρίθηκαν “διατηρητέοι” και όσων αποστρατεύτηκαν είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ΑΣΣ είχε εξετάσει περί τα 1.100 ονόματα και αντίστοιχους φακέλους υποστρατήγων, ταξιάρχων και συνταγματαρχών Όπλων και Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού». Κάτι τέτοιο μόνο καθυστέρηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τρίτον, μερικές… χτυπητές περιπτώσεις που μας επισημάνθηκαν. Πώς είναι δυνατόν να αποστρατεύεται ο υποστράτηγος Πεζικού-καταδρομέας Χρ. Καρυώτης, άριστος αξιωματικός, έχοντας μόλις έναν χρόνο στον βαθμό αυτό, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων διοικήσει Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στον Έβρο και το λίκνο των αξιωματικών του Σ.Ξ., τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, και μετά να αποστρατεύεται στον έναν χρόνο υποστράτηγος; Και δεν είναι ο μόνος. Εμάς μας αναφέρθηκαν τουλάχιστον τρία ονόματα ταξιάρχων ενός έτους που αποστρατεύτηκαν. Από την άλλη: Πώς είναι δυνατόν να παραμείνουν για τέταρτο χρόνο -κάτι εξαιρετικά σπάνιο- υποστράτηγοι και να μην αποστρατεύονται; Μήπως γιατί τουλάχιστον κάποιοι εκ των τριών παρόμοιων περιπτώσεων είναι Τεθωρακισμένοι; Και εδώ τα ονόματα τα ξέρουμε.

Οι επόμενες τάξεις ΣΣΕ

Με τις, έστω και περιορισμένες. κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ξεκαθάρισε το τοπίο, αφού πλέον από την Τάξη ΣΣΕ του 1980 είναι μόνο ο αρχηγός, καθώς ο συμμαθητής του, έως πριν από λίγες ήμερες γενικός επιθεωρητής Στρατού, αποστρατεύτηκε. Οι υπόλοιποι δέκα αντιστράτηγοι του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι πέντε της τάξεως ΣΣΕ 1981 και άλλοι πέντε της τάξεως ΣΣΕ-1982, ενώ στους υποστρατήγους, τρεις είναι της τάξεως του 1982, όλοι οι υπόλοιποι της τάξεως ΣΣΕ 1983, ενώ έγιναν και οι πρώτοι υποστράτηγοι της τάξεως ΣΣΕ-1984 -οι πρώτοι στην επετηρίδα.

Βεβαίως, για να ελαφρύνουμε λίγο το θέμα, ας αναφέρουμε και μερικά στατιστικά στοιχεία για το νέο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Από τους έντεκα αντιστράτηγους, οι πέντε προέρχονται από το Όπλο του Πεζικού, τέσσερις είναι Τεθωρακισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Αρχηγού, και μόνο δύο από το Πυροβολικό. Ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το συγκεκριμένο Συμβούλιο είναι ένα εκ των πλέον… Ολυμπιακών Συμβουλίων, αφού οι οκτώ στους έντεκα είναι φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού.

Εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

ΠΗΓΗ: http://espekm.gr/home/?p=14519
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ