2016-03-18 17:36:58
Φωτογραφία για Πράσινο φως από τους 28 για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες με τις ΕΕ και Τουρκία να ξεπερνούν τα εμπόδια που είχαν παρουσιαστεί και να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι 28 ηγέτες συμφώνησαν με το προσχέδιο της συμφωνίας. Στις 17:00 ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία.

O εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ τουίταρε πριν από λίγο ότι το meeting των 28 ολοκληρώθηκε, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υιοθετήθηκαν. Τώρα οι 28 συναντώνται με τον Νταβούτογλου για να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Τα τέσσερα σημεία στα οποία επιτεύχθηκε συμφωνία:

Στο προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας


Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Αυτά είναι τα 4 σημεία όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές

Σημεία από την πρόταση Τουσκ όπως διέρρευσαν

Οροφή οι 72.000 επιστροφές στην Τουρκία

Υπάρχει ένα νέο στοιχείο: Αν ο αριθμός των επιστρεφόντων πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να σταματήσει καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.

[There is a new element: If the number of migrant returns, come close but do not exceed 72,000, the mechanism will have to be reviewed. If it exceeds[ 72,000, then the mechanism will be discontinued, as 72,000 is a ceiling].

Επιβεβαιώνεται η παρουσία τούρκων αξιωματικών στη νησιά

Τούρκοι αξιωματικοί θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, είναι μέρος της συμφωνίας

[Turkish officers will be on the Greek islands, it is a part of the agreement]

Ο Τουσκ παρουσίασε στους 28 μια αναθεωρημένη συμβιβαστική λύση. Ο Τουσκ προτείνει στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν την πρόταση χωρίς αλλαγές. Εχει την πεποίθηση ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από Νταβούτογλου με το οποίο είχε τρεις τριμερείς συναντήσεις.

[The European Council president Donald Tusk has presented to the 28 member states, a revised, a compromised proposal. Tusk recommends that the member states adopt it without any changes. Tusk also feels comfortable that this proposal will be accepted from Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu with whom Tusk has already had three bilateral talks].

Μετανάστες οι οποίοι εισέχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο όπως ανέφερε νωρίς το απόγευμα.

Επίσης, ο Ντιρκ Χόερεν από την Bild δημοσίευσε το έγγραφο της Κομισιόν για την επιστροφή προσφύγων που αναφέρει ότι το κόστος για την διαδικασία αυτή θα φτάνει τα 20 εκατ.ευρώ μηνιαίως.

Ο Φινλανδός τουίταρε για τη συμφωνία

Σύμφωνα με τον Φινλανδό Πρωθυπουργό και δημοσιογράφους υπάρχει συμφωνία των ηγετών για το προσχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία. Ηταν και ο πρώτος που... μαρτύρησε τα νέα.

Ακολούθησε ο Τσέχος πρωθυπουργός Σομπότκα ο οποίος τουίταρε ότι «Η συμφωνία με την Τουρκία επετεύχθη», ενώ και άλλοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει συμφωνία.

Συνεργάτης του Γιούνκερ: Σήμερα θα συναφθεί η συμφωνία με την Τουρκία

Ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση θα συναφθεί σήμερα.

"Θα το κάνουμε σήμερα", έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Αξιωματούχος της ΕΕ: Ο Νταβούτογλου αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο

Εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τον Νταβούτογλου και τώρα ενημερώνει γι' αυτές τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία πριν αυτή επισημοποιηθεί.

«Ναι» και από τον Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση, έκανε γνωστό στο Reuters διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο ειδήσεων.

Το σχέδιο συμφωνίας που καταθέτει προς έγκριση ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι έτοιμος να υποβάλει σήμερα προς έγκριση στους 28 ηγέτες της ΕΕ ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ο Τουσκ συγκάλεσε και πάλι τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας στη διάρκεια του γεύματος, έπειτα από τις συνομιλίες που έγιναν το πρωί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε η πηγή.

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα", πρόσθεσε η πηγή.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ