2012-05-13 13:55:43
Φωτογραφία για To ευρωπαϊκό μέτωπο του κ. Σαμαρά και ο λαϊκισμός του κ. Τσίπρα
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε εκλογική ετοιμότητα τίθεται και πάλι η «Συγγρού», χωρίς όμως έως αυτή τη στιγμή να υπάρχουν τα αποθέματα αισιοδοξίας, ακόμη και τα συγκρατημένα, που υπήρχαν στην έναρξη της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. 

Παρά το γεγονός ότι η «Συγγρού» θεωρεί ότι ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ έφτασαν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και χωρίς να προδικάζει την πρωτοβουλία που από αύριο αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η προσφυγή, εκ νέου, στις κάλπες. Είναι μία εξέλιξη που απεύχονταν στη «Συγγρού», όχι γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής είναι ικανοποιητικό, αλλά διότι η νέα αναμέτρηση θα γίνει με εντελώς νέα δεδομένα και κυρίως με μία πολιτική δύναμη και με έναν αρχηγό να έχει το πολιτικό πλεονέκτημα: Τον κ. Τσίπρα και τον ΣυΡιζΑ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, η δυναμική που αποκτά ο ΣυΡιζΑ είναι μέγεθος το οποίο σήμερα δεν μπορεί να προβλεφθεί, καταλήγουν ωστόσο στο συμπέρασμα ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας και όχι το ΠαΣοΚ θα είναι στην ενδεχόμενη αναμέτρηση ο αντίπαλος πόλος για τη ΝΔ. 


Η μετωπική επίθεση που επιχείρησε ο κ. Α. Σαμαράς για τον επικεφαλής του ΣυΡιζΑ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «έβλεπε» στην επόμενη μέρα των άκαρπων διερευνητικών εντολών, υπό το πρίσμα της λογικής ότι ο κ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει τον πραγματικό αντίπαλο της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε τα λόγια του και είπε ότι «είναι ώρα να γίνουμε πόλος συσπείρωσης και ενότητας για να νικήσουμε τον λαϊκισμό».

Αυτή η φράση του κ. Σαμαρά προδιαγράφει τη νέα πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ, που θα επιδιώξει να είναι εκείνη πρώτη που θα συμπήξει μέτωπο ευρωπαϊκών δυνάμεων, με βασικό διακύβευμα την παραμονή στο ευρώ και την πολιτική σταθερότητα, απέναντι στον κίνδυνο εξόδου που προοιωνίζονται οι κινήσεις του κ. Τσίπρα. 

«Τώρα πρέπει να σώσουμε τη χώρα από τον λαϊκισμό του ΣυΡιζΑ». Το «θα συνεχίσουν να μας δίνουν λεφτά, παρά την καταγγελία της δανειακής σύμβασης», που λέει ο ΣυΡιζΑ, είναι το δεύτερο «λεφτά υπάρχουν», συμφωνήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του πρωινού καφέ του κόμματος, που διευρύνθηκε και με τη συμμετοχή των κκ. Σταύρου Δήμα, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Η «Συγγρού» εκτιμά, επίσης, ότι μετά το 16%, η επιλογή της ηγεσίας του ΣυΡιζΑ ήταν ευθύς εξαρχής οι νέες εκλογές. Η ΝΔ τονίζει ότι παρά το ότι αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στις εκλογές δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ευθύνες του και ομολογεί ότι δεν έχει πρόγραμμα, ενώ χαρακτήρισε «ατυχέστατες» τις δηλώσεις στελεχών του ΣυΡιζΑ για τις καταθέσεις. 

«Αν δει κανείς τι μπουμπούκια υπάρχουν στο πρόγραμμά του θα τρέχει... Πολλά από τα εκλογικά τους κέρδη θα εξαφανιστούν», λένε στελέχη της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα ακυβερνησίας απασχολεί πολύ περισσότερους Ελληνες απ’ ό,τι νομίζει η Κουμουνδούρου. Το επιχείρημα της ΝΔ θα είναι ότι είναι το μόνο κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά θα υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας.

Βουλευτές του κόμματος θεωρούν ότι τα κόμματα, που κατά τη νέα αναμέτρηση, αν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Παπούλια, θα συμπιεστούν περισσότερο, είναι το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ και ότι όποιος πρώτος πάρει θέσει απέναντι στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ θα είναι ο αντίπαλος, του ΣυΡιζΑ, πόλος. Και αυτή θα επιδιωχθεί να είναι η ΝΔ. 

Το προσκλητήριο και ο Καραμανλής

Ενα σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο επενδύει ο κ. Σαμαράς, είναι το προσκλητήριο στις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που απέτυχαν αλλά και αυτές που πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή. 

Πίσω από την πρωτοβουλία Σαμαρά όλοι βλέπουν ένα προσκλητήριο που αφορά κατά κύριο λόγο την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς βεβαίως τον κ. Στέφανο Μάνο. 

Η προσεκτική στάση που τηρεί η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι εκείνη που σχολιάζεται περισσότερο, αφού οι κκ. Καρατζαφέρης και Μάνος με δηλώσεις τους, έστω και έμμεσες, έσπευσαν να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο ή να ανεβάσουν περισσότερο τις μετοχές τους, όπως λένε στελέχη της ΝΔ. 

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα, διότι όπως επισημαίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, η «δεξιότερη» στροφή που έκανε η ΝΔ μετά την εκλογή Σαμαρά και ακόμη «δεξιότερη», λόγω των εκλογικών πιέσεων από τα δεξιά (Καμμένος, Χρυσή Αυγή), έχουν αυξήσει αρκετά την ιδεολογική απόσταση που χωρίζει σήμερα τη ΝΔ από την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Μάνο, που μαζί με τον συνδυασμό «Δημιουργία Ξανά» του κ. Τζίμερου, μονοπώλησαν την άλλοτε φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος. 

Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που βλέπουν πίσω από το προσκλητήριο Σαμαρά και το ενδεχόμενο πιο ενεργού επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση για την προσέγγιση με τις δυνάμεις που βρίσκονται εκτός Βουλής, αλλά και με βουλευτές του κόμματος του κ. Καμμένου.

Κέρδος 13/5/2012 06:00 
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ