2016-03-29 22:19:34
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο της παραχώρησης του LM Village για την φιλοξενία προσφύγων
Ένα έντονο παρασκήνιο υπάρχει πίσω από την παραχώρηση του παραθεριστικού κέντρου στη Μυρσίνη για φιλοξενία προσφύγων... Ο Δήμος Φυλής σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, παραχώρησε το LM Village στην Μυρσίνη, αποκρύπτοντας μάλιστα ότι συνιδιοκτήτης είναι ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι και την 25η Μαρτίου,ο δήμος Φυλής «έριχνε στάχτη» στα μάτια της δημοτικής αρχής του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και τα τοπικά ΜΜΕ διαρρηγνύοντας τα… ιμάτιά του πως το ακίνητο θέλει εντός του έτους να το αξιοποιήσει ως τουριστική μονάδα!

Τελικά και ενώ το ιδιοκτησιακό του ακινήτου είναι σε δικαστική εκκρεμότητα, ο δήμος προχώρησε μονομερώς σε παραχώρηση του ακινήτου.

Οι εξελίξεις αιφνιδίασαν την τοπική κοινωνία της Μυρσίνης αλλά και την δημοτική αρχή τουδήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Κυριακής στα Λεχαινά που ελήφθη απόφαση για την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυρσίνη, υπήρχε και ένα «όχι» από την δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Αλεξάνδρα Αλτούνη, την οποία αναμένεται να διαγράψει από την παράταξη ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ.


Για την ιστορία οι πρόσφυγες αναμένεται να βρίσκονται στην Μυρσίνη μέχρι την Παρασκευή.

Επιστολή δημάρχου στον υπουργό

Το έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Καμμένο με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2016, ο δήμαρχος Φυλής αναφέρει τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, κατόπιν της επικοινωνίας που είχαμε για την φιλοξενία των προσφύγων από το Δήμο Φυλής θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το παραθεριστικό κέντρο του πρώην Δήμου Άνω Λιοσίων νυν Δήμου Φυλής. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει 48 κατοικίες 1 εστιατόριο το οποίο μπορεί να σιτίσει 250 άτομα καθώς και κοινόχρηστους χώρους και χώρους αναψυχής. Εκτείνεται σε μια περιοχή 52 στρεμμάτων που χωροθετείται οικιστικά στην παραλία Κυλλήνης στην περιοχή Μυρσίνης. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Υπογραφή Χρήστος Παππούς δήμαρχος Φυλής»

Φυσικά οι κατοικίες είναι 38 και όχι 48 αλλά ο δήμαρχοςΦυλής δεν το γνωρίζει.

Η απάντηση του Υπουργείου

Η απάντηση από το υπουργείο, με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού κ. Δημήτρη Βίτσα έρχεται στις 26 Μαρτίου και το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε την παραχώρηση του παραθεριστικού κέντρου του Δήμου Φυλής…Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για φιλοξενία προσφύγων…Η παραλαβή του χώρου θα γίνει από επιτροπή που έχει ήδη οριστεί από την Πολεμική Αεροπορία και με το πέρας της χρήσης του θα σας επιστραφεί κατόπιν ελέγχου από εσάς…Παρακαλούμε λόγω του κατεπείγοντος η παράδοση παραλαβή να έχει ολοκληρωθεί έως 27 Μαρτίου»

Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο

Την Κυριακή το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως σε τεταμένο κλίμα το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας Κυλλήνης. Στην αίθουσα βρέθηκαν περίπου 50-60 κάτοικοι της Μυρσίνης οι οποίοι προπηλάκισαν τους δύο δημοτικούς συμβούλους με καταγωγή την Μυρσίνη που ψήφισαν «ναι», τους κ.κ. Παλαιολόγο και Ζαφειρόπουλο. «Όχι» ψήφισε η κ. Αλτούνη και «λευκό» ο κ. Ανδρέας Κορομηλάς και Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

Η απόφαση του ΔΣ

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εγκατάσταση των προσφύγων έχει ως ακολούθως:

«Όλη η Ελληνική κοινωνία παρακολουθεί την ανθρωπιστική τραγωδία με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται στην πατρίδα μας και βιώνουν μια εξαθλίωση που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής τραγωδίας . Προτείνουμε να εφαρμοστεί η συνθήκη της Γενεύης και ότι ορίζει για τους πρόσφυγες .

Στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και λαμβάνοντας υπόψιν τις ενστάσεις και παρατηρήσεις των συμπολιτών μας για τα προβλήματα σε περίπτωση κακής διαχείρισης (όπως αναφέρονται στο συνημμένο έγγραφο ) θεωρούμε ότι ο δήμος μας που κατέχει το 99% της ιδιοκτησίας και το 50% της χρήσης σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Άνω Λιοσίων και κοινότητας Μυρσίνης , δύναται να παραχωρήσει το LMVILLAGE (Παραθεριστικό Κέντρο στην παραλία Μυρσίνης ) στο οποίο διαθέτει 19 διαμερίσματα στο δυτικό τμήμα σε σύνολο 38 διαμερισμάτων για τη στέγαση περίπου 150 ατόμων Σύριων προσφύγων πολέμου και κατά κύριο λόγο οικογενειών με ανήλικα παιδιά , με τι προϋποθέσεις που απαιτούνται στον σύγχρονο κόσμο για την αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση τους και με την υποχρέωση η πολιτεία να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φύλαξη , σίτιση και ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη σε περίπτωση μη τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις και το δημοτικό συμβούλιο θα ανακαλέσει την απόφαση του και θα προβούμε σε ανάλογες κινήσεις .

Η απόφαση ελήφθη με 19 ψήφους υπέρ , 1 κατά και 2 λευκά (έλειπαν 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι)»

Ναμπίλ: «τι προτείνουμε»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ δήλωσε στην «Πατρίς»: «Εμείς θέλαμε ως δήμος να ήμασταν παρόντες στο τραπέζι των συνομιλιών με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και να συμβάλλαμε στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος, που είναι το προσφυγικό. Το παραθεριστικό κέντρο έχει κλείσει εδώ και επτά χρόνια και για αυτό το πήρε το Υπουργείο. Εμείς έχουμε το 50% και το παραχωρούμε στο Υπουργείο να το διαχειριστεί υπό προϋποθέσεις: 150 άτομα να φιλοξενηθούν στο κομμάτι που μας αναλογεί, Σύριοι πρόσφυγες πολέμου, οικογένειες με παιδιά και να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για αξιοπρεπή διαβίωση ανθρώπων. Η Πολιτεία να αναλάβει τη φύλαξη, τη σίτιση, και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτά εμείς θα έχουμε άλλη στάση από εδώ και πέρα. »

Χθες ο κ. Ναμπίλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ενώ σήμερα πιθανότατα να συναντηθεί στη Βουλή με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Βίτσα.

Κορομηλάς: «Έλλειμα ενημέρωσης»

Ο κ. Ανδρέας Κορομηλάς, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, δήλωσε:

«Δεν αιφνιδιαστήκαμε από τις εξελίξεις αφού η πληροφορία ότι θα έρθουν πρόσφυγες υπήρχε εδώ και καιρό. Χθες ήταν ένα περίεργο και πολύωρο συμβούλιο. Ο δήμος έπρεπε να είχε προλάβει τα γεγονότα και να μην σέρνεται πίσω από αυτά. Χθες στο δημοτικό συμβούλιο φάνηκε ότι δεν υπάρχει ούτε πρόταση, ούτε ενημέρωση. Μάλιστα και σύμβουλος της πλειοψηφίας ψήφισε αρνητικά. Ποια είναι η θέση η δική μας: Θεωρώ ότι υπήρχε έλλειμμα ενημέρωσης , πιστεύω να είναι ειλικρινές το έλλειμμα και να μην υποκρύπτει κάτι που δεν μας έχουν αναφέρει. Από τη στιγμή που η κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί με ειλικρίνεια για το πόσοι θα έρθουν και άλλα ουσιαστικά θέματα που αφορούν τους ανθρώπους που θα έρθουν εδώ, φοβούμαι πως θα υπάρξουν κάποιες εκρήξεις.»

Πρόεδρος Μυρσίνης: «Όχι λεηλασίες»

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης κ. Κωνσταντίνα Βεσκούκη δήλωσε μεταξύ άλλων στην «Πατρίς»

«Οι αντιδράσεις από τους κατοίκους είναι μεγάλες εδώ στην Μυρσίνη. Όλα έγιναν χωρίς να μας υπολογίσουν και ο δήμος μας δεν ήξερε τίποτε. Εμείς θέλουμε να συμμετέχουμε σε ότι συμβαίνει αφού το μισό κομμάτι στο παραθεριστικό κέντρο ανήκει στο δήμο. Θέλουμε να έρθουν λίγες οικογένειες γιατί αν έρθουν πολλοί δεν θα ζήσουν με αξιοπρέπεια και φυσικά δεν θέλουμε να υπάρχουν λεηλασίες»
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ