2016-03-29 22:31:11
Φωτογραφία για Στάθης Ψάλτης: «Αγόρασα σπίτι σε ανθρώπους που δεν είχαν»
Δώσαμε ραντεβού το Σάββατο το απόγευμα στο θέατρο Χατζηχρίστου στην Αθήνα... έφτασα λίγο πιο γρήγορα λαχανιασμένος από το άγχος να είμαι στην ώρα μου και τον περίμενα στην καφετέρια του θεάτρου. Έφτασε λίγο αργότερα και μου έκανε νόημα να το ακολουθήσω. Ήμουν κάπως ψαρομένος γιατί εξέπεμψε μια σοβαρότητα λες και είχε μια αψίδα προστασίας. Αμέσως σκέφτηκα ότι κάπως πρέπει να τον ξεκλειδώσω για να κυλήσει ομαλά η κουβέντα που θα κάναμε. Μπήκαμε στην αίθουσα του θεάτρου και καθίσαμε στις καρέκλες του κοινού λίγο πριν αρχίσει η παράσταση. Αρχικά τον ευχαρίστησα που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε την συνέντευξη χωρίς ενδοιασμούς, και σιγά σιγά ξεδιπλώθηκε Πείτε μας για την καινούργια σας παράσταση Ακούει στο τίτλο “Δεν έχουν Τσίπρα Πάνω Τους”. Είναι μια καθαρά πολιτική και κοινωνική επιθεώρηση. Μεταφέρει όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού εδώ στην σκηνή με την διαφορά ότι εμείς το μεταφέρουμε σατιρικά διακωμωδώντας τα, και εκεί βγαίνει το γέλιο. Διακωμωδώντας κάθε κατάσταση κακή η οποία υπάρχει εδώ, την διασκεδάζουμε, την μεταφέρουμε πάρα πολύ όμορφα και εκεί βγαίνει το γέλιο.


Το κοινό του θεάτρου έχει αλλάξει σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες;

Το κοινό δεν έχει αλλάξει, οι καταστάσεις έχουν αλλάξει. Το κοινό παραμένει το ίδιο, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

Ο χώρος του θεάματος εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολος και σε συνέντευξη σας το 2013 δηλώσατε «Δέχθηκα μεγάλο πόλεμο. Με έδιωχναν από δουλειές, διότι είχα ταλέντο» ποια είναι η κινητήριος δύναμη να συνεχίσετε εκείνο που αγαπάς όταν δέχεσαι αυτόν το πόλεμο;

Καταρχήν δεν είχα πει ότι έχω ταλέντο, αλλιώς τα έχουνε μεταφέρει. Είπα ότι δέχτηκα πόλεμο - γιατί παγματικά δέχτηκα - αλλά ήμουνα τόσο δυναμικός και είχα τόση δύναμη ψυχής που ανταπεξέλθηκα σε όλες αυτές τις αντιξοότητες και προχώρησα. Και τώρα ακόμα δεχόμαστε εμείς οι καλλιτέχνες κάποιο πόλεμο, αλλά τώρα δεν μας αφορά ιδιαίτερα.

Ο πόλεμος που δεχεστε είναι από του ανθρώπους εντός του χώρου;

Ο πόλεμος υφίσταται πάντα μέσα από τον ίδιο τον χώρο. Βέβαια υπάρχει και ένας άλλος χώρος ο οποίος λέγεται κίτρινος τύπος. Εκεί δεν ανακατέυομαι, δεν με αφορά καθόλου. Με αφορά όταν ο πόλεμος είναι μέσα από τον χώρο, ο οποίος είναι αδικαιολόγητος και δεν έχει καμία γοητεία.

Συμβαίνει παντού ο λεγόμενος πόλεμος ή μόνο στην Ελλάδα;

Δεν έχω πάει στο εξωτερικό δεν έχω συνεργαστεί με συναδέλφους του εξωτερικού, δεν γνωρίζω.

Ποιους από τους νέους ηθοποιούς έχετε ξεχωρίσει;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρίνω ανθρώπους, για μένα είναι όλοι πάρα πολύ καλοί.

Ο ηθοποιός φαίνεται στο σανίδι; Ποια είναι η δική σας άποψη;

Η τέχνη είναι μόνο στο θέατρο και μόνο εκεί μπορεί να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι. Το θέατρο είναι που σε κρίνει. Ότιδήποτε άλλο είναι επιδερμικό. Η τηλεόραση, ο κινηματογράφος μπορεί να σε εδραιώσουν κάποιο διάστημα, αλλά από εκεί και πέρα είναι το θέατρο. Αν παραμείνεις στο θέατρο τότε θα είσαι μια ζωή.

Όλοι οι ανθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα. Πως το αντιμετωπίζει ένας ηθοποιος που εκείνο το διάστημα οφείλει να βγει στο σανίδι και να υποκριθεί το ρόλο του;

Όταν έχουμε κάποιο σημαντικό προσωπικό πρόβλημα δεν πρέπει να το μεταφέρουμε στην σκηνή απαγορεύεται αυστηρώς. Ο κόσμος δεν ήρθε για να βιώσει το δικό σου πρόβλημα. Ήρθε για να περάσει καλά.

Πως είναι να περνάς από τη μεγάλη επιτυχία στην αφάνεια για μερικό χρονικό διάστημα;

Όταν ξέρεις την νίκη σου και την διαπραγματεύεσαι σωστά, έτσι πρέπει να κάνεις και με την ήττα σου. Αυτό γιατί, όταν διαπραγματευτείς με διθυράμβους την νίκη σου, τότε κοντά είναι και η ήττα και τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Εγώ προσωπικά έχω και την ήττα και την νίκη το ίδιο στο μυαλό μου για να είμαι ισορροπημένος, πάρα πολύ φυσικός. Δεν αντιδρώ, δεν μιλάω. Απλά τοποθετώ το μυαλό μου σε μία σωστή λογική βάση, για να μπορέσω να προχωρήσω.

Πως βιώσατε την επιτυχία της δεκαετίας του ’80; Ήταν χρυσή εποχή για σας;

Η δεκαετία του 80 με 90 ήταν μια πολύ καλή δεκαετία, περνάγαμε πολύ όμορφα δεν είχαμε πρόβλημα. Έδωσα και αρκετά χρήματα σε πολλούς ανθρώπους που δεν είχαν, τους πήρα σπίτι. Εν πάση περιπτώσει δεν πρέπει να λέγονται αυτά. Ναι περάσαμε πάρα πολύ καλά και οι κοντινοί και οι μακρινοί μου άνθρωποι. Συνήθως οι άνθρωποι που είναι δοτικοί με τον συνάνθρωπο τους, έχουν βιώσει οι ίδιο την φτώχεια και έχουν περάσει άσχημα.

Εσείς έχετε βιώσει δύσκολες καταστάσεις για αυτό δώσατε στους διπλανούς σας;

Σε ηλικία 13 ετών ταξιδέυα σε πλοία. Να πάρεις τέτοια απόφαση να πας στα πλοία σημαίνει ότι δεν είναι τόσο καλά τα οικονομικά. Υπήρχε πολύ μεγάλη δυστυχία και για αυτό ακριβώς πάρκαρα και έφυγα δύο χρόνια και μετά ήρθα. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά. Απο εκει και πέρα βέβαια τα πράγματα εξελίχθηκαν πάρα πολύ καλά.

Ποια είναι η καλύτερη συνεργασία σας μέχρι σήμερα;

Είναι όλες τόσο καλές που δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι η καλύτερη.

Τι είναι το θέατρο για εσάς;

Το θέατρο είναι πηγή ζωής και έρευνας.

Πλέον έχει αλλάξει η μορφή του ηθοποιού και γενικά του χώρου; Είναι πιο έυκολο πλέον να κάνει τα βήματα του ένας νέος ηθοποιός;

Το εύκολο είναι αυτό που βγάζει η τηλεόραση, κάνει τα νέα παιδιά γνωστά και μετά πάνε στο θέατρο. Δουλέυουνε μια δύο σεζόν και κάποιους από αυτούς τους απορρίπτει το θέατρο. Εκεί είναι η μεγάλη δυστυχία για τα νέα παιδιά, διότι τα μέσα αυτά είναι προπαγανδιστικά. Δηλαδη, προπαγανδίζουν το κάθε νέο παιδί, η τηλεόραση, ο κινηματρογράφος και όλα αυτά και θεωρούν ότι κάνουν για αυτή την δουλειά ενώ επί της ουσίας δεν κάνουν. Βεβαίως υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν. Αυτοί πετυχαίνουν. Αυτοί που αποτυγχάνουν έχουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Τι είναι για εσας η απόλυτη δημιουργία;

Ο κάθε ρόλος έχει την δική του ψυχοσύνθεση που πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ για να μπεις μέσα στην προσωπικότητα του ήρωα. Δεν είναι μόνο ο “Άγιος” δεν είναι μόνο “Το ημερολόγιο ενός τρελού” είναι πάρα πολλοί ρόλοι. Ο κάθε ρόλος έχει την δική του ψυχοσύνθεση και την δική του προσωπικότητα. Εαν τον δεις σωστά και μπεις μέσα στα χρώματα αυτά και επιλέξεις ότι αυτά τα χρώματα ταιριάζουν σε αυτό το χαρακτήρα και αλλοιώσεις την φωνή σου και φτιάξεις το σχήμα του κορμιού σου την ώρα που ερμηνεύεις κάποιο ρόλο, τότε είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτοί είναι η απόλυτη δημιουργία. Αυτό πάντα έκανα σε τέτοια έργα, σε κλασσικά και σε μοντέρνα. Έργα που είχαν αυτή την επιτυχία γιατί έψαχνα πάντα να βρω γιατί το κάνω αυτό.

Ποια είναι η σχέση σας με την θρησκεία;

Σαφώς είμαι χριστιανός ορθόδοξος, σαφώς πιστεύω στην παραψυχολογία. Όλα αυτά είναι δεδομένα για μένα γιατί τα έχω βιώσει και τα ξέρω πάρα πολύ καλά.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ