2016-04-01 11:25:54
Φωτογραφία για «Μπλόκο» στο νέο ΠΕΔΥ από την Πάτρα ! Έντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές
Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Πριν ακόμη βάλει μπροστά το σχέδιό του ο υπουργός Υγείας για το «νέο ΠΕΔΥ», άναψαν φωτιές.

Ούτε πιλοτικά δε φαίνεται ότι μπορεί να εφαρμόσει τα σχέδιά της για το νέο ΠΕΔΥκαι την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού ακόμη και το αρχικό σχέδιο για τις πιλοτικές πόλεις απορρίπτεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενώ η Πάτρα είχε επιλεγεί ως μία από τις πόλεις όπου το σχέδιο θα εφαρμοζότανπιλοτικά με συγχωνεύσεις, λουκέτα και αλλαγές σε δομές και πολυϊατρεία, οιαντιδράσεις ήδη δίνουν και παίρνουν.

Στο νομό Αχαΐας όπου παρουσιάσθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τις αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη, βρίσκει αντίθετους σχεδόν όλους. Δήμο, Πανεπιστήμιο, ιατρικές κοινότητες και άλλους τοπικούς φορείς. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το προτεινόμενο σχέδιο για την Αχαΐα που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Όλο το σχέδιο των αλλαγών σε Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ που ξεκινά στην Αχαΐα! Τι αλλάζει»


Οι αντιδράσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες καθώς στα σχέδια του υπουργείου υγείαςείναι να υπάρξουν συγχωνεύσεις και περιορισμοί μονάδων Υγείας σε όλη την περιοχή. Ταυτόχρονα επειδή προσλήψεις μόνιμες δεν μπορούν να γίνουν προβλέπεται ενίσχυση του συστήματος με επικουρικό προσωπικό και μετακίνηση προσωπικού εκεί όπου υπάρχουν κενά.

Τα λουκέτα άλλωστε είχαν σχεδιαστεί εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ τα κριτήρια: «Έτοιμη η λίστα με τα λουκέτα σε ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Ποια κλείνουν»

Αντίθετοι και οι γιατροί

Τις έντονες αντιδράσεις τους εκφράζουν και οι γιατροί μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός κρατικού μονοπωλίου στην ΠΦΥ με την ανάπτυξη ιατρείων γειτονιάς και προσφορά υπηρεσιών υγείας εντός της κοινότητας, μέσα από ένα περιοριστικό πολιτικό περιβάλλον όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το πακέτο υπηρεσιών υγείας, τους χρόνους εξυπηρέτησης των ασθενών και την πενιχρή ανανέωση του συστήματος από νέους ιατρούς, καθώς δεν προβλέπεται δελεαστική επαγγελματική προοπτική για αυτούς» δηλώνει στο HealthReport.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου.

Η Άννα Μαστοράκου

Και παρότι ο ιδιωτικός τομέας μέχρι σήμερα είχε κληθεί να …βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να καλύψει τις ανάγκες του συστήματος, τώρα φαίνεται πωςαποκλείεται από το νέο σύστημα.

Η κ.Μαστοράκου επισημαίνει: «Η πρόβλεψη για τον ιδιωτικό τομέα της ΠΦΥ είναι δυσμενής καθώς οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ θα έχουν ημερομηνία λήξεως και θα είναι προσωρινές και συμπληρωματικές του κρατικού συστήματος, ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού.

Επιθυμία της 6η ΥΠΕ είναι οι συμβάσεις να συνάπτονται με την ίδια και όχι με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε προφανώς να διαχειριστεί τις ελλείψεις της ΠΦΥ και των Νοσοκομείων σε επίπεδο περιφέρειας.

Δεν προκύπτει από το σχέδιο, σαφής διαχωρισμός ΠΦΥ και νοσοκομειακής περίθαλψης με ασθενείς και ιατρούς να εναλλάσσονται στα δύο συστήματα, γεγονός που προκαλεί πιθανά ανεκπλήρωτα κενά στο ειδικό πεδίο εξειδίκευσης του ιατρικού προσωπικού και περαιτέρω φόρτιση των νοσοκομείων με περιστατικά ΠΦΥ, σε περιβάλλον υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής τους».

Και όπως όλα δείχνουν προσλήψεις μόνιμες δε διαφαίνονται στον…ορίζοντα καθώς το νέο προτεινόμενο σύστημα προβλέπει κυρίως επικουρικό προσωπικό. Παρ’ αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί να δημιουργήσει ιατρεία γειτονιάς αλλά χωρίς…προσωπικό.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών εξηγεί: «Για τη στελέχωση των ιατρείων της γειτονιάς, προβλέπεται η προκήρυξη επικουρικού προσωπικού 3ετούς θητείας (13 οικογενειακοί ιατροί, 32 παραϊατρικό προσωπικό) μέσα στο 2016 και προκήρυξη προσωπικού στο ΠΕΔΥ το 2017.

Για να καταστεί εφικτή η ολοήμερη λειτουργία των αστικών ιατρείων της γειτονιάς και η 24ωρη εφημερία της κεντρικής μονάδας του ΠΕΔΥ και των κέντρων υγείας με το υφιστάμενο προσωπικό, προβλέπεται λειτουργική ενοποίηση με καθεστώςεναλλακτικής εφημέρευσης κέντρων υγείας σε ορισμένες ορεινές αγροτικές περιοχές με τροποποίηση του πληθυσμού ευθύνης τους, γεγονός που έχει δημιουργήσει διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τη διοίκηση τωνκέντρων υγείας».

Σημαντικές αλλαγές και κουρέματα θα υπάρξουν όμως και στις νοσοκομειακές δομές.

Η Άννα Μαστοράκου καταλήγει: «Σε ότι αφορά το προτεινόμενο οργανόγραμμα των δύο τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και των περιφερειακών Νοσοκομείων του Ν Αχαίας, υπάρχει μία ευδιάκριτη τάση υποβάθμισης του χαρακτήρα τους ή του αριθμού των κλινών τους.

Το σχέδιο δεν υπόσχεται άμεση λύση στα φλέγοντα ζητήματα υποστελέχωσης, εφημέρευσης, λειτουργίας χειρουργικών αιθουσών και ανάπτυξης κλινικών των δύο νοσηλευτικών πυλώνων της περιοχής που καλούνται να καλύψουν τα κενά τηςΝοτιοδυτικής Ελλάδας, αφήνοντας μία πικρή γεύση σε κλάδους και φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Ευελπιστώντας ότι οι παρατηρήσεις όλων των φορέων, συνδικαλιστικών και θεσμικών οργάνων που έχουν καταγραφεί, να προσθέσουν θετικά στο προτεινόμενο εγχείρημα μεταρρύθμισης, ευχόμαστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού, προς όφελος του δημόσιου συστήματος υγείας που παρέχεται στους πολίτες».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ