2016-04-13 00:48:40
Φωτογραφία για Ξανθός – Μπασκόζος: Προστασία της τιμής των γενοσήμων εν όψει γενικής ανακοστολόγησης
Οι “θεσμοί” πίεζαν το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ελεγχθεί ο ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, οι οποίες θα πιστοποιούσαν ότι λειτουργεί σωστά.

IATRONET

Θέμα ημερών είναι η γενική ανακοστολόγηση φαρμάκων, με την πολιτική ηγεσία να έχει διασφαλίσει προστασία των τιμών σε πολύ φθηνά γενόσημα.

Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Μπασκόζος, υπήρξε για το θέμα σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Κατέληξε σε συμφωνία, ώστε οι τιμές των φθηνών γενοσήμων να μην κατρακυλήσουν και υπάρξει κίνδυνος για τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που – σύμφωνα με τον κ. Ξανθό – προσδίδουν υπεραξία στην οικονομία.

Ενδεχόμενη μείωση των τιμών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσύρσεις προϊόντων, διακοπή παραγωγής και απολύσεις προσωπικού.

Ο κ. Μπασκόζος έκανε λόγο για “αγκάθια”, τα οποία έκλεισαν τη Δευτέρα και το υπουργείο μπορεί να ολοκληρώσει την αναμενόμενη υπουργική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων.


Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και – με βάση τη νομοθεσία – θα οδηγήσει μεσοσταθμικά σε μειώσεις της τάξης του 15%.

Από τη συμφωνία με τους δανειστές προκύπτει ότι οι τιμές των γενοσήμων θα παραμείνουν στο 65% των τιμών αναφοράς (αντίστοιχα πρωτότυπα σκευάσματα).

ΕΟΠΥΥ

Η πολιτική ηγεσία φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές και στο θέμα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Οι “θεσμοί” πίεζαν ώστε να ελεγχθεί ο Οργανισμός από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες, οι οποίες θα πιστοποιούσαν ότι λειτουργεί σωστά.

Αυτό αποφεύχθηκε και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει – μεταξύ άλλων – αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, φάκελο ασθενούς και θεραπευτικά πρωτόκολλα.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ