2016-04-13 00:52:05
Φωτογραφία για Ιδιωτικές Κλινικές: ''Δεχθήκαμε σιωπηρά 9 παρατάσεις. Ως εδώ!''
Eκπρόσωπος του ΣΕΚ, στην πρόσφατη συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ, απαίτησε να γραφτεί και στα πρακτικά ότι άλλη μονομερής παράταση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης που λήγει στις 30-6-2016 δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

IATRONET

Σηκώνουν μανίκια οι κλινικάρχες για το νέο ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα για συνάντηση την Πέμπτη.

Από την άλλη, προετοιμάζει το έδαφος ο ΕΟΠΥΥ για νέα συζήτηση με τα θεσμικά όργανα των ιδιωτικών κλινικών ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) και ΠΕΙΚ, τα οποία κυριολεκτικώς τον άφησαν σύξυλο την προηγούμενη εβδομάδα, αποχωρώντας όταν άκουσαν τους όρους της νέας σύμβασης συνεργασίας που πήγε να τους επιβληθεί. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ΣΕΚ ξεκαθάρισε και απαίτησε να γραφτεί και στα πρακτικά ότι άλλη μονομερής παράταση της ήδη υπάρχουσας σύμβασης που λήγει στις 30-6-2016 δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Στέλεχος ιατρικού ομίλου τόνισε στο Iatronet, ότι αν ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει σκοπό να κλείσει τις ιδιωτικές κλινικές, αυτό μπορούν να το κάνουν μόνοι τους και οι επιχειρηματίες
. Ο Οργανισμός, αγνοεί τους πάντες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΚΕΣΥ και στην ουσία μεταπράττει τους νόμους όποτε θέλει και όπως τον βολεύει. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καλύπτεται σήμερα το 42% του κόστους που έχει ο ασθενής που νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική και το υπόλοιπο να το επωμίζεται ο εκάστοτε επιχειρηματίας.

«Δεχθήκαμε σιωπηλά 9 παρατάσεις, είμαστε έτοιμοι να απορρίψουμε τη δέκατη», τονίζει η πηγή μας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται πριν το τέλος του. Και συνεχίζει: Κάθε μέτρο του ΕΟΠΥΥ είναι μία επιπλέον επιβάρυνση για τον ιδιωτικό τομέα, αποκαλύπτοντας ότι η εφαρμογή του ελέγχου νοσηλείας σε πραγματικό χρόνο (real time έλεγχος) θα επιβαρύνει οικονομικά τον επιχειρηματία και όχι τον Οργανισμό.

Μέσα σε πέντε χρόνια, μας αναφέρει άλλη πηγή, κλινικές χρεοκόπησαν, άλλες μείωσαν δραστικά τα τμήματά τους και άλλες έβγαλαν εκτός λειτουργίας το 20%-30% των κλινών τους, προκειμένου να αντέξουν τα κόστη. Έτσι εξηγούνται και οι μείον 3.000 κλίνες που μετρά πια ο κλάδος μας, φθάνοντας συνολικά τις 12.000 κλίνες (από 15.000 κλίνες που ήταν το 2009).

Και ενώ κάποιοι από το Δημόσιο, πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν τη νέα σύμβαση εξαιτίας του ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου εκπροσωπούνται από δύο θεσμικά όργανα, τονίζουν ότι πράγματι υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες και συμφέροντα, όμως η κοινή αντίδραση να αποχωρήσουν από το τραπέζι των συζητήσεων δεν ήταν προγραμματισμένη. Ο στόχος για όλους είναι κοινός: η διαφύλαξη των επιχειρήσεων, των 25.000 θέσεων εργασίας που προσφέρει και η αξιοπρεπής νοσηλεία του ασθενή.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ