2016-04-16 00:49:39
Φωτογραφία για Πόλεμο με τις επιχειρήσεις της περίθαλψης ανοίγει το Υγείας
Προετοιμασμένοι να ακούσουν τους νέους όρους που θα θέσουν τόσο τo υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, είναι οι επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων, που σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με την αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμβάσεων με τον Οργανισμό.

Το κλίμα ωστόσο, όπως μεταφέρουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου είναι ήδη πολύ τεταμένο, μετά τις απαιτήσεις που τέθηκαν στους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών ώστε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, που ούτε λίγο ούτε πολύ θα έπρεπε να παραχωρήσουν το 25% των κλινών τους στη διάθεση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως το υπουργείο Υγείας τραβά και άλλο το σχοινί, ζητώντας από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να παραχωρήσουν ακόμη και το 50% της δυναμικής τους.


Οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές κλινικές κατέληξε χθες σε νέο ναυάγιο, αφού οι επιχειρηματίες των θεραπευτηρίων αρνήθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο, με το ραντεβού να μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι και οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών, που δεν αποκλείουν με τη σειρά τους να ζητηθεί από την επιτροπή το ίδιο ακριβώς, δηλαδή να εξυπηρετούν και τους ασθενείς που δεν προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, χωρίς φυσικά να τους ζητείται να καταβάλλουν την απαραίτητη συμμετοχή, όπως γίνεται με τους ασφαλισμένους του Οργανισμού που επιλέγουν τις ιδιωτικές δομές.

Η ανησυχία δεν είναι έντονη μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η Βιοιατρική, η Διάγνωση, η Euromedica, το Ιατρόπολις και άλλα, που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, αλλά και στα πολύ μικρότερα, που τα ειδικά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν συσσωρευτεί.

Τα διαγνωστικά κέντρα εξάλλου βρίσκονται εδώ και μήνες στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας. Μόλις στα τέλη του Δεκεμβρίου είχαν υποστεί "ψαλίδι” 43% στους 51 πιο δαπανηρούς για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού κωδικούς. Είχε επίσης επιβληθεί σε όλες τις εξετάσεις μείωση κατά 9%, με εξαίρεση τις μαγνητικές τομογραφίες, όπου εκεί η περικοπή ήταν 18%. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση για μεγαλύτερες περικοπές, ακόμη και κοντά στο 70%, για να μειωθούν οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων. Και αυτό γιατί η δαπάνη τη χρονιά που πέρασε για ταδιαγνωστικά κέντρα άγγιξε τα 530-540 εκατ. ευρώ, πολύ πιο πάνω σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (302 εκατ. ευρώ). Τα "ραβασάκια” για την κάλυψη της υπερβάλλουσας δαπάνης για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έχουν ήδη σταλεί στις επιχειρήσεις.

Αυτό πάντως που θα ζητήσουν τα διαγνωστικά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ είναι να μπει όριο στα παραπεμπτικά που εκτελούν, όπως έγινε και με τους φυσικοθεραπευτές, ώστε όταν εξαντλείται ο προϋπολογισμός για τις εξετάσεις, οι ασφαλισμένοι να παραπέμπονται στις δημόσιες δομές.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ