2016-04-17 19:22:05
Φωτογραφία για Απαξιώνουν τη Βουλή με βιομηχανία τροπολογιών - Δυσαρέσκεια Βούτση για την κυβερνητική πρακτική
H κατάσταση έχει λάβει οριακές διαστάσεις, με αποτέλεσμα το θεσμικό κομφούζιο που έχει προκληθεί και το νομοθετικό αλαλο Με... «σφιγμένα δόντια και συστάσεις προς τους υπουργούς, προκειμένου να ακολουθούν κανόνες ορθής νομοθέτησης ώστε να παράγεται έργο» προσδοκά ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης να βάλει τάξη στο χάος που έχει δημιουργηθεί από την παγιωμένη πλέον κυβερνητική πρακτική της κατάθεσης πλήθους τροπολογιών - ακόμη και εκπρόθεσμων - σε άσχετα νομοσχέδια.

Σύμφωνα με το Βήμα, η κατάσταση έχει λάβει οριακές διαστάσεις, με αποτέλεσμα το θεσμικό κομφούζιο που έχει προκληθεί και το νομοθετικό αλαλούμ, το οποίο αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και δυσχεραίνει το πλαίσιο λειτουργίας και νομοθέτησης του Κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο ευθέως γα χειραγώγηση της νομοθετικής εξουσίας, που είναι η Βουλή, από την εκτελεστική εξουσία, που είναι η κυβέρνηση. Ενώ και τα θεσμικά περιθώρια του προέδρου της Βουλής δυσχεραίνονται και περιορίζονται ασφυκτικά. Το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο, εάν δεν ανακοπεί άμεσα, πολλοί φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω ακρότητες και κυρίως σε πλήρη καταβαράθρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και λειτουργιών νομοθέτησης.


«Ο Αλ. Τσίπρας ξέρει ότι κινούμαστε στα όρια των αρχών και κανόνων της ορθής νομοθέτησης» λένε κοινοβουλευτικά στελέχη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, αναμένοντας προφανώς από τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στον ολισθηρό δρόμο της ψήφισης διατάξεων «από το παράθυρο» με την μορφή των τροπολογιών.

Το θέμα άλλωστε ετέθη την περασμένη Πέμπτη ευθέως στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από τα κόμματα, ενώ και ο κ. Βούτσης δεν δίστασε να δηλώσει ότι «δεν ικανοποιεί κανέναν μας η εικόνα αυτή», εκφράζοντας ευσχήμως τη δυσαρέσκειά του. Μια σκέψη που έχει πέσει από τον ίδιο στο τραπέζι είναι να κατατίθενται κάθε μήνα οι τροπολογίες σε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο - κατά κύριο λόγο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η πλειοψηφία των προτεινόμενων ρυθμίσεων αφορά έτσι ή αλλιώς οικονομικά ζητήματα -, όμως δεν αναμένεται να βρει υποστηρικτές από τα άλλα κόμματα, καθώς θεωρείται ότι έτσι θα θεσμοθετηθεί μια διαδικασία μαζικής παραγωγής τροπολογιών που θα προωθούν από αναγκαία μέτρα έως κάθε λογής διευθετήσεις ή «φωτογραφικές» διατάξεις και οι οποίες θα «νομιμοποιούνται» μέσω της ένταξής τους στο εκάστοτε νομοθέτημα.

Αν και οι προθέσεις του κ. Βούτση είναι να μην αποτελούν «νομοσχέδια-σκούπα» ή «νομοσχέδια-κουρελού» αλλά να έχουν έναν «κορμό» και να συζητούνται μέσα από την κανονική διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν θα πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Αλλάζουν, εξάλλου, έτσι το πνεύμα και η ουσία της διαδικασίας συγκρότησης ενός νομοσχεδίου, αφού θα πρόκειται για ένα άθροισμα διαφορετικών έως άσχετων διατάξεων, που απλώς εισάγονται προς συζήτηση και ψήφιση όλες μαζί. Βεβαίως, η άποψη του κ. Βούτση είναι ότι όλα θα ήταν διαφορετικά αν η Βουλή ήταν σε θέση να νομοθετεί εγκαίρως και δίχως τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλει «το καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή το περιοριστικό καθεστώς των συνεχών ελέγχων, δεσμεύσεων και Μνημονίων».

Οπως έχει πει και δημοσίως, «δεχόμαστε πιέσεις για τα "επείγοντα" και "κατεπείγοντα" νομοσχέδια και δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ούτε των υπουργών ούτε της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς απόρροια των πολύχρονων δεσμεύσεων, καταναγκασμών και περιορισμών», κύκλος, που όπως έχει υπογραμμίσει, πρέπει να κλείσει, διότι οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα έχει αποκαλύψει ότι οι πιέσεις δεν περιορίζονται μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και σε θεσμικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, κάτι που έχει οδηγήσει ακόμη και στο να μπαίνει φραγμός στην προκαταρκτική επεξεργασία των νομοσχεδίων. Σε αυτό αποδίδει τις μεγάλες καθυστερήσεις στο νομοθετικό έργο αλλά και τα «κενά» που παρουσιάζονται στη ροή της νομοθέτησης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ