2016-04-20 00:57:06
Φωτογραφία για Η νεά ΥΑ για την Τιμολόγηση: Οι 2+1 “ασπίδες” και οι λοιπές αλλαγές
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία, όπως έγραψε το Virus, εισάγει “κόφτες στους κόφτες” (εδώ).

Αριστοτέλους και Θεσμοί συμφώνησαν στις αλλαγές που στοχεύουν στον εξορθολογισμό της τιμολόγησης και στην αποφυγή κατακρύμνησης των τιμών και δυσλειτουργίας της αγοράς, από αποσύρσης φαρμάκων και υποκατάστασης σκευασμάτων με ακριβότερα, που πιθανόν να επέφερε η εφαρμογή των “κοφτών” (9€ για off patent και 7,8€ για γενόσημα).

Έτσι, εφεξής οι μειώσεις τιμών που προκύπτουν δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 15% για τα γενόσημα. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες του Virus, σύμφωνα με τις οποίες, προστασία προβλέπεται και για τα off patent, καθώς ο κίνδυνος να πέσει η τιμή τους χαμηλότερα και από τα γενόσημα τους ήταν ορατός.

Πλέον, αν η προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου “είναι μεγαλύτερη από το προϊόν αναφοράς χωρίς προστασία (off patent), τότε η τιμή του προϊόντος αναφοράς χωρίς προστασία εξισώνεται με την προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου”.


Επιπροσθέτως, στην Απόφαση αναγράφεται και μια σημαντική διευκρίνηση, που αναμένεται να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τις εταιρίες. Όπως ξεκαθαρίζει ενα off patent φάρμακο (η τιμή του οποίου διαμορφώνεται στο 50% ή στο μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων της ΕΕ, όποια είναι χαμηλότερη) δεν θα μπορεί να λαμβάνει τιμή χαμηλότερη από τη χαμηλότερη της ΕΕ, φαινόμενο που κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλώς στην προηγούμενη ανατιμολόγηση η Επιτροπή Τιμών.

Στην ΥΑ διατυπώνεται ακόμη μια ουσιαστική διευκρίνηση για τα γενόσημα που δεν έχουν φάρμακο αναφοράς ή άλλα generics στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, “για την ανατιμολόγηση, τα γενόσημα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχει προϊόν αναφοράς και δεν υπάρχει άλλο γενόσημο στην ελληνική αγορά, θα ανατιμολογούνται με βάση το 65% του μέσου όρου τριών χωρών του προϊόντος αναφοράς στην ΕΕ, αποκλειομένων των αυξήσεων. Στην περίπτωση που για το γενόσημο δεν ανευρίσκονται τιμές του προϊόντος αναφοράς από τρεις χώρες δεν θα ανατιμολογείται”.

Επιπλέον, ορίζονται συγκεκριμένα οι μήνες κατά τους οποίους θα πρέπει να εκδίδονται τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων και αυτοί είναι ο Μάιος και ο Νοέμβριος.

Η εν λόγω αναφορά φαίνεται να συμφωνεί και με τις πληροφορίες του Virus, βάσει των οποίων το νέο δελτίο τιμών δεν θα είναι έτοιμο πριν τις 20 με 25 Μαΐου. Ο ΕΟΦ πάντως ετοιμάζει το προτεινόμενο Δελτίο Τιμών, ώστε να το αναρτήσει και να ξεκινήσει τη διαδικασία των διαβουλεύσεων, όπως λένε οι πληροφορίες, μετά την εβδομάδα του Πάσχα (από 9/5 και μετά δηλαδη).

Η διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει 7 με 10 ημέρες (3 ημέρες για τα off patent, 2-3 για τα γενόσημα κοκ) και μετά σειρά θα έχει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Παντως, δεν αποκλείεται με τη νέα ανατιμολόγηση, εκτός από ενδεχόμενες διορθώσεις λαθών στις τιμές προς τα πάνω, να δούμε και κάποιες κατά περίπτωση αυξήσεις, για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος.

Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ