2016-04-21 23:10:39
Φωτογραφία για Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΟΡΟΣ
Γράφει ο Ιωάννης Δημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α – Μαθηματικός

Λέγοντας ασφάλεια, γενικά, εννοούμε την έλλειψη κινδύνου ή το βαθμό σιγουριάς που νιώθουμε.

Η λέξη αυτή παράγεται από το ρήμα ασφαλίζω που σημαίνει προφυλάσσω κάτι ή κάποιον από ενδεχόμενο κίνδυνο και έχει ευρεία χρήση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Λόγω της ευρείας  χρήσης τού όρου ασφάλεια δεν υπάρχει ακριβής, πλήρης και μη εγείρων αντιρρήσεις ορισμός  ο οποίος  να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εφαρμογής του.

      Ο προσδιορισμός του χώρου και του αντικειμένου της ασφάλειας μπορεί να γίνει είτε με την προσθήκη ενός επιθέτου το οποίο προηγείται της λέξης ασφάλεια π.χ εθνική ασφάλεια,  ιδιωτική ασφάλεια,  στρατιωτική ασφάλεια, ατομική ασφάλεια, δημόσια ασφάλεια, συλλογική ασφάλεια,  κ.λπ, είτε με την προσθήκη ενός ουσιαστικού στην γενική πτώση (γενική προσδιοριστική) που έπεται της λέξης ασφάλεια, όπως ασφάλεια ζωής, ασφάλεια στρατεύματος, ασφάλεια διαδικτύου, ασφάλεια ρεύματος, ασφάλεια αυτοκινήτου, ασφάλεια οπλισμού κ.λπ. Σε μερικές περιπτώσεις ο προσδιορισμός γίνεται με σύνθετη λέξη στην οποία η ασφάλεια αποτελεί  το β΄ συνθετικό αυτής, π.χ πυρασφάλεια, αυτασφάλεια, αλληλασφάλεια,  κ.λπ.


        Αναφερόμενοι στο αντικείμενο του θέματος και χωρίς βλάβη της γενικότητας μπορούμε να πούμε ότι στρατιωτική ασφάλεια (Σ/Α) είναι το σύνολο των μέτρων που λαμβάνει μια μονάδα για να προστατευθεί από  αιφνιδιασμό,  κατασκοπεία, παρατήρηση, παρενόχληση, δολιοφθορά και πάσης φύσεως και μορφής ανατρεπτικές ενέργειες του εχθρού.

       Σκοπός της Σ/Α είναι η τήρηση μυστικότητας  προς απόκτηση και διατήρηση  ελευθερίας δράσης, ήτοι να μπορεί ανά πάσα στιγμή μια μονάδα να υλοποιήσει τις ενέργειες της (επιθετικές ή αμυντικές, διοικητικές ή λειτουργικές) παρά την θέληση του αντιπάλου.

       Ο παράγων ασφάλεια στο στρατό αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να εκτελεσθεί με επιτυχία οποιαδήποτε  ενέργεια ή δραστηριότητα .  Τις απαιτήσεις ασφαλείας μιας μονάδας τις καθορίζει ο διοικητής της, ο οποίος ικανοποιεί αυτές δια των ελαχίστων  αναγκαιουσών  δυνάμεων.

           Με μια απλή διερευνητική ματιά στον ορισμό της Σ/Α διαπιστώνουμε τα εξής:

         Πρώτον, παρατηρούμε ότι η ασφάλεια περιλαμβάνει δύο ειδών στοιχεία τις εχθρικές ενέργειες (απειλές) και τα μέτρα. Συνεπώς, ο ορθολογισμός επιβάλλει πρώτα να εντοπίζουμε, να προσδιορίζουμε και να αξιολογούμε τις απειλές και εν συνεχεία να καθορίζουμε τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.   Για τη σύγκριση  των απειλών και των μέτρων σκεφτόμαστε «τετράγωνα», δηλαδή, κάνουμε χρήση της μαθηματικής λογικής. Έτσι, όταν  Α(απειλή) ˃ Μ(μέτρο) , τότε υπάρχει κίνδυνος, καθόσον η απειλή δεν αντιμετωπίζεται από τα ληφθέντα μέτρα και ο απειλών εφόσον θελήσει έχει τη δυνατότητα να  την πραγματοποιήσει. Στην περίπτωση που ισχύει Α ˂ Μ, δηλαδή η απειλή υπολείπεται των μέτρων, τότε λέμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθόσον  ο απειλών  δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την απειλή του και η εμμονή σε αυτήν δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσποιητή υπεροχή για παραπλάνηση και εκφοβισμό του αντιπάλου , με απλά λόγια σε αυτή την περίπτωση λέμε ότι ο εχθρός «μπλοφάρει».

      Δεύτερον,  από το είδος των εχθρικών  ενεργειών  συμπεραίνουμε ότι ο εχθρός θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποκτήσει  πληροφορίες , να εξοντώσει το προσωπικό και να καταστρέψει το υλικό και τις εγκαταστάσεις τού αντιπάλου του. Επομένως τα συνιστώντα  την Σ/Α μέτρα πρέπει να αποβλέπουν γενικώς στην ασφάλεια αυτών των τριών αντικειμένων  (ασφάλεια πληροφοριών,  ασφάλεια προσωπικού και ασφάλεια υλικού και των εγκαταστάσεων). Η ασφάλεια όλων των άλλων αντικειμένων υπάγεται σε αυτές τις τρεις κατηγορίες, π.χ η ασφάλεια επιχειρήσεων και η ασφάλεια επικοινωνιών αποτελούν μέρος της ασφάλειας πληροφοριών, κ.ο.κ.

        Τρίτον, επειδή  η ασφάλεια  είναι συνάρτηση   σταθερών  και μεταβλητών παραγόντων (μέτρα) έπεται ότι αυτή δεν είναι ομοιόμορφος αλλά παρουσιάζει  διαβαθμίσεις , δηλαδή, με μαθηματικούς όρους μπορούμε να πούμε ότι ως συνάρτηση μεταβλητών παραγόντων θα παρουσιάζει μέγιστο και ελάχιστο. Μέγιστη ή πλήρης ασφάλεια σημαίνει ότι ένας διοικητής δύναται να μετακινήσει τις δυνάμεις του κατά βούληση οπουδήποτε και οποτεδήποτε . Ενώ ελάχιστη ή απαιτούμενη ασφάλεια σημαίνει ότι ένας διοικητής έχει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να εκτελέσει την κατάλληλη διάταξη και ανάπτυξη των δυνάμεων του  . Εξυπακούεται ότι μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης ασφάλειας υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις και κατά συνέπεια όταν αναφερόμαστε στο βαθμό ασφαλείας μιας μονάδας εννοούμε την κατάσταση προστασίας της από τις εχθρικές ενέργειες. Ο βαθμός ασφαλείας εκφράζεται είτε επί τοις εκατόν είτε  περιφραστικά.

        Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μέσων (με την ευρεία του όρου έννοια) και του προσωπικού που υλοποιεί την ασφάλεια καλείται σύστημα ασφαλείας. Κάθε σύστημα ασφαλείας  ανεξάρτητα από την μορφή των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί επιθετικά/ενεργητικά και αμυντικά /παθητικά  μέτρα προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα. Τα προληπτικά μέτρα αποβλέπουν στην προστασία του προσωπικού και στην παρεμπόδιση του εχθρού να συλλέξει πληροφορίες  και να καταστρέψει το υλικό και τις εγκαταστάσεις. Ενώ τα κατασταλτικά  αποβλέπουν  πρώτον στην αποκάλυψη και την εξουδετέρωση των ενεργούντων ή αποπειρώμενων  να ενεργήσουν εις βάρος του στρατεύματος και δεύτερον  στην ανακάλυψη τυχόν κενών στο σύστημα ασφαλείας  τα οποία μπορεί να υπάρχουν είτε λόγω πλημμελούς λήψεως των καθορισθέντων μέτρων, είτε λόγω μη πληρότητας τούτων.

        Ο παράγων ασφάλεια στην πολεμική τέχνη, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο είναι πρωταρχικής σημασίας καθόσον:

         Πρώτον, αποτελεί αρχή πολέμου  η επίτευξη της οποίας αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την εφαρμογή των υπολοίπων αρχών του πολέμου, καθόσον επιτρέπει στο διοικητή και απαγορεύει στον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τις δυνάμεις του.

         Δεύτερον, αποτελεί κανόνα σε όλα τα είδη των επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων, δηλαδή αποτελεί γενική αρχή εφαρμογής της θεωρίας στην πράξη.

         Τρίτον, αποτελεί στοιχείο ελιγμού όλων των επιχειρήσεων, βάσει του οποίου καθορίζεται η πανταχόθεν προστασία των δυνάμεων(μέτωπο ,πλευρά και νώτα). Εξυπακούεται ότι τα λαμβανόμενα μέτρα ασφαλείας πρέπει να συντονίζονται με αυτά της προϊσταμένης διοίκησης και των γειτονικών μονάδων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζουν και να απομακρύνουν το διοικητή από την αποστολή του.  

           Τέταρτον, κατά τις επιχειρήσεις με την ασφάλεια παρέχεται στο διοικητή ο αναγκαίος  χώρος και χρόνος  προκειμένου στη  στρατηγική αρχικά να συγκεντρώσει τις δυνάμεις στο κατάλληλο πεδίο και στη συνέχεια στην προκάλυψη των ελιγμών του, ενώ στη σφαίρα της τακτικής αποβλέπει αφενός στη λήψη της κατάλληλης διάταξης και της ανάπτυξης των δυνάμεων προς μάχη και αφετέρου στην προστασία τους από κάθε εχθρική προσβολή (εναέριο, επίγειο, εξ αερίων, κ.λπ) . Η  ασφάλεια αυτή επιτυγχάνεται  με τη συλλογή έγκαιρων πληροφοριών, με την κατάλληλο διάταξη με την ευρεία του όρου έννοια(τμήματα καλύψεως, προφυλακές, εμπροσθοφυλακή, πλαγιοφυλακές, ασφάλεια νώτων/ μετόπισθεν, σκοποί, περίπολοι, κ.λπ) και με τη λήψη μέτρων προστασίας από ΠΡΒΧ. Συνεπώς η επίτευξη της ασφάλειας προϋποθέτει ότι πρέπει να υπάρχει αφενός  επαρκής χρόνος για την έκδοση και εκτέλεση των διαταγών και αφετέρου επαρκής χώρος για τη συγκέντρωση των αναγκαιουσών δυνάμεων και  την κατάλληλο διάταξη και ανάπτυξη τους.

       Τελειώνοντας, επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι η ασφάλεια αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την εκπλήρωση της αποστολής μιας μονάδας σε λειτουργικό ,διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Επομένως το πρώτο μέλημα κάθε διοικητού τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο πρέπει να είναι η ασφάλεια του τμήματός του ανεξάρτητα από τα μέτρα της προϊσταμένης του αρχής και των λοιπών μονάδων (γειτονικών).  
 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ