2016-05-10 08:57:17
Φωτογραφία για Εκθέτουν τον Πρωθυπουργό!
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Μέχρι χθες, μέχρι να ακούσω τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά για την υγεία, έτρεφα κάποιες ελπίδες. Ήλπιζα ότι έστω και αργά, κάτι θα άλλαζε. Ακούγοντάς τον, όμως, έχω πειστεί ότι – παρά τις καλές προθέσεις – είναι επικίνδυνοι. Αν πράγματι επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους, τότε θα οδηγηθούμε σε πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος και πρακτικά όποιος Έλληνας έχει κάποια χρήματα, μοναδική διέξοδός του θα είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Είναι η δεύτερη φορά, που ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει μπροστά στην υγεία. Η πρώτη ήταν πέρσι τέτοια εποχή, όταν είχε επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας. Τότε βέβαια ήταν νωπές ακόμη οι δάφνες από τη νίκη στις εκλογές και ζούσαμε σχεδόν όλοι στη νιρβάνα της περήφανης διαπραγμάτευσης. Έτσι, τότε μας φλόμωσε στα ψέματα:

Είχε εξαγγείλει 4.500 προσλήψεις και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο. Σήμερα, που έχει περάσει ο ένας χρόνος, είναι ζήτημα αν έχουν γίνει το ένα τέταρτο εξ αυτών και μάλιστα οι περισσότεροι είναι επικουρικοί!


Είχε υποσχεθεί την άμεση διασφάλιση λειτουργίας όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με ενίσχυση προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια.

Εδώ τώρα τι να πω; Οι συμβάσεις των νοσηλευτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν λήξει από τον Οκτώβριο, ήρθε και η γρίπη που οδήγησε στο θάνατο πάνω από 200 ανθρώπους και στο υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχουν καταφέρει να προσλάβουν νοσηλευτές. Όσο για τις παρεμβάσεις Πολάκη, δεν θέλω να αναφερθώ, διότι θα κατηγορηθώ ότι μεροληπτώ σε βάρος του. Όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα παρέμβει η δικαιοσύνη Ψάχνοντας το αρχείο μου βρήκα και ακόμη μία εξαγγελία του Πρωθυπουργού: «Άμεση υλοποίηση του εθνικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου»! Δεν φτάνει οι αθεόφοβοι, που εξήγγειλαν εθνικό, ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, τον ήθελαν και άμεσα…

Είπαμε πριν ένα χρόνο είχαμε τη δημιουργική ασάφεια. Τώρα, φαίνεται ότι έχουν πέσει οι τόνοι, έχουμε εμφανή σημάδια ρεαλισμού. Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Υγείας έκαναν λόγο για σταδιακή μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πόσο σταδιακή; Για καμιά δεκαετία!!!!

Πάλι – όπως και πριν από ένα χρόνο – κάποιοι εκθέτουν τον Πρωθυπουργό. Εξηγούμαι: Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια για τη θετική συμβολή του τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μάλιστα, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του ΠΟΥ και συμφωνήθηκε η Ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει την τεχνική υποστήριξη στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών Υγείας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: Μα καλά ο κ. Κουρουμπλής δεν ήταν εκείνος που λάβρος εξαπέλυε κατηγορίες εναντίον του Άδωνη Γεωργιάδη για το συμβόλαιο, που είχε υπογράψει με τον ΠΟΥ; Θυμίζω ότι στα πλαίσια της συμφωνίας ο ΠΟΥ είχε συνάψει συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία GIZ, η οποία είχε αναλάβει την υποστήριξη του υπουργείου υγείας σε θέματα, όπως προμήθειες νοσοκομείων, το σύστημα DRG’s κλπ.

Τι έχει γίνει αλήθεια με τη GIZ; Έχει πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε στη χώρα; Ποιες προτάσεις έχουν καταθέσει για τη χρηματοδοτική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και τις προμήθειες; Θα αξιοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση ή θα μπουν στα συρτάρια και γιατί;

Μήπως, από την άλλη, δεν έχουν παραδώσει τίποτε ουσιαστικό, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει γαργάρα το όλο θέμα μην τυχόν και έρθει σε σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση; Τι λέει για όλα αυτά, ο υπέρμαχος της διαπλοκής και διαφθοράς Παύλος Πολάκης;

Έρχομαι τώρα στην ουσία. Στην ουσία της παραπλάνησης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε επί λέξει:

«Η κοινωνία γνωρίζει ότι και ιδιαίτερα την περίοδο 2010 – 2015, το κοινωνικό κράτος ήταν ο εύκολος και ο πιο άμεσος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας και αυτό, βεβαίως, ήταν μια πολιτική επιλογή.

Γιατί στο κοινωνικό κράτος – ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας – αντανακλώνται τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πολλών και των αδύναμων. Και ήταν αυτά τα οποία έπρεπε πρώτα να θιγούν, προκειμένου να μην θιγούν ή να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών σε αυτό τον τόπο».

Δηλαδή, τι μας λέει ο Πρωθυπουργός; Ότι υπήρξαν περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, για να πληγούν τα συμφέροντα των αδύναμων. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Τον ενημερώνω λοιπόν ότι:

το 2008 τα στεντς που χρησιμοποιούνται στις αγγειοπλαστικές επεμβάσεις για την καρδιά αγοράζονταν από τα ελληνικά νοσοκομεία έναντι 4.500 ευρώ και σήμερα μόλις 138!

Το 2009, φθάσαμε να δαπανούμε το 2,3% του ΑΕΠ για φάρμακα, όταν ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης ήταν μόλις 1%!

Πώς λοιπόν να μην επιβληθούν περικοπές στα νοσοκομεία και στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη; Το μνημόνιο μας υποχρέωσε να λάβουμε μέτρα ελέγχου της σπατάλης, τα οποία έπρεπε να έχουμε λάβει από μόνοι μας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να προστατέψουμε το δημόσιο χρήμα από τις πολυεθνικές φαρμάκου και ιατρικών υλικών.

Ενώ λοιπόν ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κατηγορήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι ευθύνονται για το μεγάλο πάρτι στην υγεία της περιόδου 2000-2009, έκανε κάτι φτηνιάρικο. Τους κατηγόρησε ότι απλά επιδιώκουν περικοπές στο δημόσιο τομέα για να χαϊδέψει τα αυτιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Κλείνοντας φοβάμαι ότι θα γίνω μάντης κακών. Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Φιλοδοξούμε αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές με θετικό κοινωνικό πρόσημο που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνησή μας. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει και είναι, πράγματι, φιλόδοξος στόχος να αποτελέσει την πιο εμβληματική, μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας».

Κύριε Πρωθυπουργέ, φοβάμαι ότι οι άνθρωποι που έχετε εμπιστευτεί στο χώρο την υγείας, σας εκθέτουν. Και αν δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό άμεσα, πιστεύω ότι οι αλλαγές, που ευαγγελίζεστε στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα έχουν ως τραγικό αποτέλεσμα αυτό να καταρρεύσει πλήρως!

Αλλά ας υποθέσουμε ότι πέφτω έξω. Ας δεχθούμε ότι θα πετύχετε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα καταφέρετε να αποσυμφορήσετε τα νοσοκομεία. Αναρωτιέμαι κι εγώ αφελώς: Μα αν οργανωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν θα χρειαστούμε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα νοσοκομεία; Θα τις κάνετε; Κάτι ερωτήσεις που κάνω κι εγώ…

Υ.Γ.

Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε επί λέξει:

«Άποψή μας είναι ότι όλες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις έχουν ως αναγκαία προϋπόθεση το άνοιγμα στην κοινωνία και το διάλογο κυρίως ανάμεσα σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Δηλαδή, σε όλους όσους θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Ε, λοιπόν, τον ενημερώνω ότι οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΓΕΙΑ, που είναι το επιστημονικό όργανο των γενικών ιατρών, δεν κλήθηκαν στην ημερίδα. Ο Γενικός Γραμματέας της, που παραβρέθηκε, προσκλήθηκε απευθείας από τον ΠΟΥ, επειδή συμμετείχε στις μελέτες που έγιναν την περίοδο 2013-2014.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ