2016-05-13 19:25:58
Φωτογραφία για ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ
Την ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και εκτίμησε ότι οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων για τις περικοπές στα δημοσιονομικά είναι πολύ υψηλές. Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει κάποια υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις. «Ιδίως τη στιγμή που πλησιάζει το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία, θα ήταν πολύ ατυχές να έχουμε έναν ακόμη γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα», υπογράμμισε. 

Στη συνάντηση που θα έχουν στις 20 και 21 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών των G7 και οι κεντρικοί τραπεζίτες προτίθεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μία «δραματική κρίση» σχετικά με τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας. Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού υπουργού έρχεται λίγο πριν τη συνεδρίαση των G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας στο βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, η συμφωνία προβλέπει 17 +1, προαπαιτούμενα (prior actions), αν περιληφθεί και ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης. Μεταξύ αυτών είναι:


Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, προανήγγειλε μάλιστα και παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων και όχι μόνο, εξηγώντας ότι οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων. Έως τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει 43 μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι 10 φορές περισσότερο από μία κανονική αξιολόγηση σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος κάνει λόγο για άσκηση αξιοπιστίας της χώρας.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ