2016-05-16 09:03:14
Φωτογραφία για Πύργος: Σχολικά συγκροτήματα επικίνδυνα για την ασφάλεια των μαθητών
Την επικινδυνότητα που υπάρχει στα σχολικά συγκροτήματα της πόλης του Πύργου, εξαιτίας της μη τήρησης των τεχνικών οδηγιών για την ασφάλεια των μαθητών και όχι μόνο, έφερε στο προσκήνιο το προχθεσινό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην οδό Ρήγα Φεραίου, με θύμα μια 53χρονη σχολική τροχονόμο.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων αλλά και του προσωπικού των σχολείων τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο, καθώς, παρά το γεγονός πως από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχουν εγκριθεί οι τεχνικές οδηγίες κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον για την εφαρμογή τους σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να μην τηρούνται.

Η συγκεκριμένη απόφαση με αριθμ. ΔΜΕΟ/Ο/3050 από τον Σεπτέμβριο του 2013, περιλαμβάνει συγκεκριμένες τεχνικές οδηγίες για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον για την εφαρμογή τους σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων, στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας καθώς όπως αναφέρεται: «Δεδομένης της ιδιαιτερότητας των σχολικών συγκροτημάτων και της σημασίας της εξασφάλισης της κίνησης των παιδιών-μαθητών, η προσπάθεια εστιάζεται στη θεσμοθέτηση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων, που στοχεύουν στην ασφαλέστερη μετακίνηση των παιδιών – μαθητών από και προς τον σχολικό χώρο».

Οι τεχνικές οδηγίες

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα ελάχιστα που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια έξοδος σχολικού κτηρίου με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να είναι: α) κατακόρυφη σήμανση (προειδοποιητικές πινακίδες αναγγελίας κινδύνου που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για σχολεία και πινακίδες για περιορισμό ταχύτητας στις πλησιέστερες οδούς που οδηγούν στο σχολείο), β) διαβάσεις πεζών, γ) εμπόδια (κάγκελα) μπροστά από την είσοδο-έξοδο της σχολικής μονάδας, δ) παρεμβάσεις στο πεζοδρόμιο όπως τοποθέτηση μεταλλικών εμποδίων κατά μήκος του πεζοδρομίου που θα παρεμποδίζουν τα μικρά παιδιά να περνούν ακόμα και από κάτω, ε) οδηγούς κίνησης παιδιών επί του πεζοδρομίου που θα τα οδηγεί στο σημείο της διάβασης και στ) παρεμβάσεις στο οδόστρωμα για την διαμπερή κίνηση των μαθητών και των συνοδών τους από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη (π.χ
. υπερυψωμένη διάβαση – «σαμαράκια»).

Δεν τηρούνται τα μέτρα

Όπως αναφέρουν πηγές του εκπαιδευτικού κλάδου, τα μέτρα που προβλέπονται, συχνά δεν τηρούνται, ειδικά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου υπάρχει παρουσία μικρών παιδιών. Σε πολλά σχολεία της πόλης του Πύργου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», σε κανένα σημείο δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών ή ακόμα κι αν υπάρχουν έχουν ξεθωριάσει από την πάροδο του χρόνου. Επίσης, έξω από τις σχολικές μονάδες, δεν έχουν τοποθετηθεί πινακίδες αναγγελίας κινδύνου όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία με αποτέλεσμα μαθητές, γονείς και δάσκαλοι να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ