2016-05-26 16:54:11
Φωτογραφία για Στην Αστυνομία η Cyta για υποκλοπές δεδομένων
Σε καταγγελία στην Αστυνομία για διερεύνηση πιθανών σοβαρών ποινικών αδικημάτων προχωρά η Cyta μετά την κατάληξη του πορίσματος ερευνητικής ομάδας και τις σχετικές συστάσεις του νομικού συμβούλου, σε σχέση με την υπόθεση υποκλοπής προσωπικών και υπηρεσιακών δεδομένων μέσα από τα συστήματα πληροφορικής του Οργανισμού.

Στην υπόθεση, σύμφωνα τόσο με τα αρχικά στοιχεία, όσο και με το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας, εμπλέκεται και δεύτερο πρόσωπο, που είχε την ευθύνη ασφάλειας των συγκεκριμένων συστημάτων από τα οποία έγινε η υποκλοπή, το οποίο ωστόσο έχει αποχωρήσει πρόωρα με βάση το σχέδιο αφυπηρέτησης και εργάζεται αλλού.

Οι εκπρόσωποι της Cyta θα παραθέσουν τα στοιχεία που συνέλεξαν, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν στις προσβάσεις και τα ψηφιακά αποτυπώματα της συγκεκριμένης υποκλοπής προσωπικών και υπηρεσιακών δεδομένων, χωρίς να αναφερθούν στο συγκεκριμένο πρόσωπο, αφήνοντας την Αστυνομία να αποφασίσει για την πορεία και τις ενέργειες που κρίνει ότι πρέπει να κάνει.


Επίσης, για το ίδιο θέμα αποφασίστηκε και η έναρξη πειθαρχικής έρευνας, της οποίας η εξέλιξη θα εξαρτηθεί από την πορεία των ερευνών μετά την καταγγελία στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», το εντός Οργανισμού στέλεχος κατά του οποίου στρέφονται οι καταγγελίες, ενημερώθηκε επιγραμματικά ήδη σε προσωπικό επίπεδο από τον πρόεδρο του δ.σ. του Οργανισμού, Χρήστο Πατσαλίδη, σε μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, ενημερώθηκαν σχετικά από τον πρόεδρο της Cyta και τα μέλη του δ.σ. στην τελευταία τους συνεδρία, προχθές Τρίτη.

Ιδιαίτερης προσοχής -και αιτία καθυστέρησης στην προώθηση της καταγγελίας- έτυχαν οι φόβοι που εκφράστηκαν σε υψηλό επίπεδο εντός του Οργανισμού, ότι θα πρέπει η καταγγελία να είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς τα στοιχεία και τα επηρεαζόμενα ψηφιακά συστήματα και δίκτυα, ώστε να μην χρειαστεί η Αστυνομία να έχει λόγους για ευρύτερη πρόσβαση σε ψηφιακά συστήματα του Οργανισμού.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο μήνες, με σκοπό να διαφανεί αν η έκταση της υποκλοπής επέβαλλε καταγγελία στην Αστυνομία ή πειθαρχική έρευνα. Σειρά εγγράφων και ψηφιακών δεδομένων της Επιτροπής Προσωπικού της Cyta, μελών της Επιτροπής και της διευθύντριας Προσωπικού του Οργανισμού, διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν στα χέρια του εν λόγω διευθυντικού στελέχους και μέρος τους χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο για «προσωπικό όφελος».

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν από τον ίδιο στο Δικαστήριο, για υπεράσπιση προσφυγής του σε σχέση με μη προαγωγή του στη θέση υποτμηματάρχη. Περιλαμβάνονταν δεδομένα που ήταν απόρρητα ή προσωπικά δεδομένα στα οποία δεν είχε πρόσβαση, όπως μηνύματα και ψηφιακά πρακτικά συνεδριάσεων οργάνων του ημικρατικού οργανισμού.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ