2016-05-28 23:49:10
Φωτογραφία για Τα επτά μεγαλύτερα «διάσημα» επενδυτικά λάθη
Ο κόσμος του θεάματος μπορεί να έχει να έχει συνηθίσει να τραβά τα βλέμματα όταν όμως αποφασίζει να το ρίξει στις επενδύσεις, τότε σίγουρα τραβά ο ρίσκο από τα μαλλιά. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Tood Morgan, συνιδρυτής της Bel Air Investment Advisors που αναλαμβάνει να κάνει τους πλούσιους αστέρες ακόμη πλουσιότερους. Μάλιστα όπως υπογραμμίζει, οι πλειονότητα των πελατών του, εξακολουθεί να κάνει τα ίδια επενδυτικά λάθη...

1) Υπερεκτιμώντας το Real Estate

Οι διασημότητες είναι ακριβώς όπως εμείς. Κάνουν χρήματα και μερικές φορές, τα σκορπούν σε κακές επενδύσεις. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Morgan  συνήθως σκορπούν περισσότερα χρήματα στο να φτιάξουν το δικό τους παλατάκι από όσα πίστευαν ότι θα βγάλουν στη ζωή τους πριν κατακτήσουν την κορυφή.

«Υπερεπενδύουν στα σπίτια τους, ρίχνουν τόσα πολλά λεφτά σε αυτά σκεπτόμενοι ότι κάνουν επένδυση, και κάπως έτσι το σπίτι καταλήγει να είναι κάθε άλλο παρά επέδνυση. Η αγορά για υπερπολυτελή σπίτια είναι πολύ περιορισμένη, οπότε μια μελλοντική πώληση δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση» .


«Μερικοί πελάτες μάλιστα είναι τόσο πρόθυμοι να αγοράσουν δεύτερα και τρίτα σπίτια, τα οποία εντέλει στερεύουν τα εισοδήματά τους ενώ σχεδόν ποτέ δεν τα χρησιμοποιούν. «Εγώ συνηθίζω να τους λέω αφού δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε, καλύτερα να τα νοικιάσετε εκείνοι όμως τις περισσότερες φορές αδιαφορούν».

2) Σκάφη και αεροπλάνα δεν σε πάνε πάντα στον επιθυμητό προορισμό

Πολλοί διάσημοι, πιστεύουν ότι το να αγοράσεις ένα αεροπλάνο ή ένα σκάφος θα τους εξοικονομήσει χρήματα. «Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια» αναφέρει η Morgan Stanley.

«Τόσο το αεροπλάνο όσο και το σκάφος, είναι από τα μεγαλύτερα πράγματα αγοροπωλησιών που συμμετέχει ο άνθρωπος. Όταν οι ιδιοκτήτες τους καταλήγουν να τα πουλήσουν, σίγουρα η τιμή είναι χαμηλότερη από εκείνη της αγοράς, άρα η ζημιά είναι δεδομένη».

3) Η τεχνολογία δεν είναι πάντα χρυσός

O Morgan αναφέρει ότι πολλοί celebrities εντυπωσιάζονται από τις τεχνολογικές εταιρείες – ακόμα κι από αυτές που είναι προφανές πως θα γίνουν ποτέ επικερδείς.

«Το 2000, υπήρχε ένα ρεύμα ανθρώπων που αρέσκονταν να επενδύουν σε high-tech μετοχές. Μάλιστα, όταν ενημέρωσα κάποιους από αυτούς για το ρίσκο που ενείχε επένδυσή τους, μου εντέτειναν πως ήμουν πολύ μεγάλος για να κατανοήσω την πραγματική αλλαγή που συνέβαινε στον τεχνολογικό πεδίο. "Δεν είμαι εγώ πολύ μεγάλος, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν" συνήθιζα να τους απαντώ αλλά μάταια».

Όπως θυμάται οι πελάτες που επέμεναν να επενδύσουν σε τεχνολογικές καινοτομίες, ήταν τυχεροί αν κατάφεραν να διασώσουν το 50% της αρχικής τους επένδυσης.

4) Οι φίλοι δεν είναι καλοί σύμβουλοι επενδύσεων

«Οι πελάτες φαίνονται έτοιμοι να πηδήξουν ανά πάσα στιγμή σε κάθε τι που φέρει τον τίτλο του "νέου καυτού προϊόντος"», αναφέρει ο Morgan.

Θυμάται ακόμα ένα κύμα ενθουσιασμού για μια σειρά τεχνολογικών μετοχών που ποτέ δεν έβγαζαν νόημα».

«Οι φίλοι συμβουλεύονται τους φίλους τους, τους θαμώνες του μπαρ που συχνάζουν και όλους εκείνους που συνηθίζουν να δειπνούν μαζί τους, στο πώς να επενδύσουν τα χρήματά τους» συμπληρώνει. «Στην αρχή συνήθως βγάζουν κάποια χρήματα. Το τέλος όμως, που έρχεται μετά από περίπου ένα χρόνο, δεν είναι και τόσο καλό».

5) Τα εστιατόρια δεν αποδεικνύονται χρυσός

Σίγουρα δεν υπάρχει έλλειψη από εστιατόρια, ειδικά από εστιατόρια με ιδιοκτήτες διασημότητες. Ο καθένας, από την Jennifer Loppez μέχρι τον Robert DeNiro, έχει επενδύσει σε επιχειρήσεις εστίασης, με κάποιες από αυτές να αποδεικνύονται κερδοφόρες και κάποιες άλλες σκέτη αποτυχία.

«Ποσοστιαία, περισσότερο επενδύουν οι διασημότητες σε εστιατόρια από ότι οι ίδιοι τους οι πελάτες», αναφέρει ο Morgan. «Μιας και τους αρέσει να πηγαίνουν σε αυτά, να τρώνε σε αυτά, να τα βλέπουν σκέφτονται πως θέλουν να τα αποκτήσουν».

Μπορεί κάποια εστιατόρια να βγάζουν κέρδος, συνήθως όμως αποτελούν επικίνδυνη επένδυση. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης επιχειρήσεων εστίασης, σύμφωνα με τα οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγουν κάθε χρόνο 60.000 εστιατόρια και κλείνουν 50.000.

6) Οι βιαστικές αποφάσεις πρέπει να αποφεύγονται

Σύμφωνα με τον Morgan h οικονομική κριση του 2007-2008 τρόμαξε πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους.

«Οι καλύτεροι επενδυτές είναι εκείνοι που όταν τα πράγματα πάνε άσχημα λένε βάλε ρίξε λίγο ρευστό στην αγορά. Οι κακοί από την άλλη εκείνοι που αποφασίζουν να πουλήσουν το μεγαλύτερο μέρος από το πορτφόλιό τους, επειδή φοβούνται. Οι μη επαγγελματίες επενδυτές σε τέτοιες περιπτώσεις αποχωρούν, είναι τόσο φοβισμένοι που επενδύουν αποκλειστικά μεσοπρόθεσμα, και ανησυχούν τόσο πολύ για το αύριο αντί για τον επόμενο χρόνο.

7) Κάθε αστέρι κάποτε χάνει την λάμψη του

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διασημότητες είναι το να παραδεχτούν σχετικά νωρίς πως το αστέρι τους μπορεί καποια στιγμή να χάσει τη λάμψη του.

«Το πρόβλημα με την βιομηχανία της διασκέδασης είναι πως όσο μεγαλώνει κανείς αναπόφευκτα σταματά να έχει την ίδια επιτυχία και τους ίδιους μισθούς που είχε στα νιάτα του» αναφέρει ο Morgan. Πολλοί από τους πελάτες μας δεν σκέφτονται εκ των προτέρων τις πιο δύσκολες εποχές που θα 'ρθουν. Αφού πατήσουν τα 30 και καταλάβουν πως η ταινία των 20 εκατ. δολαρίων δεν πρόκειται να ξανάρθει τότε τρέχουν σε κάποιο σύμβουλο επενδύσεων για να διατηρήσουν τα κέρδη τους αναλοίωτα, αλλά συνήθως είναι αργά».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ