2016-06-02 12:43:05
Φωτογραφία για Η Βουλή ενέκρινε την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδα – Ισραήλ
«Ανοίγει παράθυρο» εμπλοκής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ ή ενισχύονται οι σχέσεις των δύο χωρών μόνο σε επίπεδο στρατιωτικών ασκήσεων;

Ο λόγος για το μνημόνιο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Ισραήλ υπό τον τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεών τους» που ενέκρινε η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής 'Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται η ψήφισή του από την Ολομέλεια των Ελλήνων.

Το περιεχόμενο του κειμένου κάνει μεν λόγο για κοινές «στρατιωτικές δραστηριότητες» στις οποίες περιλαμβάνονται «στρατιωτικές ασκήσεις», «εκπαιδεύσεις» ή «επισκέψεις πλοίων - αεροσκαφών» ωστόσο έρχεται η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου να προσθέσει πως η συνεργασία επεκτείνεται και σε «οποιαδήποτε άλλη μορφή αμυντικής συνεργασίας η οποία συμφωνείται μεταξύ των Μερών».


Πάντως, από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου υποστηρίχθηκε ότι η συμφωνία αφορά αποκλειστικά στρατιωτικές ασκήσεις και πως η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο παλαιοί κοινοβουλευτικοί που έχουν περάσει και από το πεντάγωνο επισημαίνουν ότι η νέα συμφωνία αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Πάντως, το κείμενο της συνεργασίας υπογράφεται από τον παραιτηθέντα υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν. Αυτό όμως - όπως υποστηρίζουν οι νομικές υπηρεσίες της γραμματείας της κυβέρνησης – δεν φαίνεται να επηρεάζει την ενεργοποίησή της.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ