2016-06-02 14:12:13
Φωτογραφία για J-20 Black Eagle: Πολύ σύντομα στο κινεζικό οπλοστάσιο…
Αναστάτωση προκαλούν στην παγκόσμια κοινότητα των εδικών στα θέματα άμυνας και στρατιωτικής τεχνολογίας, αναφορές που θέλουν την Κίνα να έχει ήδη θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς J-20 Black Eagle (μαύρος αετός), το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ο αντίπαλος του αμερικανικού F-22 Raptor.

Οι Κινέζοι βέβαια, πιστοί στην πάγια τακτική τους τηρούν χαμηλό προφίλ ώστε να μην πληγούν επικοινωνιακά από ενδεχόμενη διάψευση πολύ υψηλών προσδοκιών που θα έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει, με την επίσημη γραμμή να είναι ότι αυτό που πετυχαίνουν είναι «να μειώσουν την απόσταση» με τα αμερικανικά και άλλα μαχητικά πρώτης γραμμής, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό και εύλογο.

Ταυτόχρονα, διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν αναστάτωση, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι δοκιμές για τον «Μαύρο Αετό». Οι σχετικές αναφορές είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από φωτογραφίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, οι οποίες έδειχναν το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος να λαμβάνει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις.


Το ενδεχόμενο η διαρροή των φωτογραφιών να αποτελεί σκόπιμη κινεζική ενέργεια δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού παρά την γενικότερη στάση απόκρυψης πληροφοριών αναφορικά με τα προγράμματα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής, η διαρροή φωτογραφιών και πληροφοριών, εκτιμάται ότι έχει θετικό επικοινωνιακό αποτέλεσμα και προκαλεί συζήτηση για τις προόδους της Κίνας στον τεχνολογικό τομέα, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ωστόσο, η κινεζική Αεροπορία, στην ενημέρωση για την εξέλιξη των προγραμμάτων ανέφερε, ότι τόσο το μαχητικό J-20 όσο και το μεταφορικό Y-20 αναμένεται να είναι έτοιμα για επιχειρησιακή ένταξη «στο κοντινό μέλλον».

Αυτά τα νέα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη διεξαγόμενη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σκοπιμότητα ή μη της επανέναρξης παραγωγής του F-22 Raptor το οποίο έπεσε θύμα των αυτόματων περικοπών στον προϋπολογισμό (sequestration), λόγω υπέρβασης του επιτρεπόμενου ορίου στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν πραγματικά τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη είναι να κάνουν το μεγάλο βήμα αναπτύσσοντας αξιόπιστους και ισχυρούς κινητήρες, ένας τομέας στον οποίο ακόμα υστερούν, αλλά όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η επίλυση και αυτού του προβλήματος είναι απλά θέμα χρόνου.

Στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών, υπενθυμίζεται ότι υπό ανάπτυξη βρίσκεται και το FC-31 Shenyan, του οποίου η επιχειρησιακή ένταξη εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περί το 2022.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ