2016-06-20 09:05:58
Φωτογραφία για Αυτός είναι ο τελευταίος σφουγγαράς στην Κρήτη!
Ο Τάσος Καϊσαρλής, εδώ και 25 χρόνια ανοίγεται στο κρητικό πέλαγος και μαζεύει τα σφουγγάρια του βυθού. Είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά επαγγέλματα, που εξαιτίας της τεχνολογίας και των βιομηχανικών πλέον σφουγγαριών, έχει εγκαταλειφθεί. Η παράδοση στη συλλογή σφουγγαριών, προέρχεται από την Κάλυμνο, «το νησί των σφουγγαράδων»! Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι από τη Σύμη, τη Ρόδο αλλά και την Κρήτη, ασχολούνται χρόνια με αυτό τη δύσκολη εργασία. Ο κ. Τάσος, πάντα πιστός στο ραντεβού του, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται στο λιμάνι του Κούλε και πουλάει ακόμη ελληνικά σφουγγάρια παρόλο που πλέον είναι … ο μοναδικός!

Το CretePlus.gr τον επισκέφθηκε και μάθαμε τόσο πληροφορίες για τα σφουγγάρια όσο και για το επάγγελμα του σφουγγαρά, που πλέον όπως μάθαμε, στην Κρήτη απομένουν άλλοι δύο σφουγγαράδες, στα Χανιά!

Ο Τάσος Καϊσαρλής μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το επάγγελμα του σφουγγαρά είναι μια εργασία που χρειάζεται κόπο και χρόνο, καθώς, είμαστε στη θάλασσα αρκετούς μήνες για να τα βρούμε και μάλιστα το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο, αφού μπορεί να βρούμε αρκετά μέσα σε μισή ώρα, μπορεί όμως να περάσει και ένας μήνας και να μην βρούμε
. Επίσης, υπάρχουν πολλές  απώλειες στους δύτες. Δυστυχώς είναι πλέον μια δουλειά που δεν φέρνει ένα σίγουρο μεροκάματο. Από θέμα οικονομικής άποψης χρειαζόμαστε πετρέλαιο και προσωπικό. Το επάγγελμα του σφουγγαρά εξαλείφεται σιγά-σιγά, γιατί πλέον τα περισσότερα σφουγγάρια είναι εισαγόμενα από την Κούβα και από άλλα κράτη. Ωστόσο, τα ελληνικά και συγκεκριμένα αυτά του Λιβυκού πελάγους είναι τα καλύτερα. Πλέον το 95% των ελληνικών σφουγγαριών πηγαίνει στο εξωτερικό. Εμείς στέλναμε στην Ιταλία, αλλά πλέον όχι, Είναι ένα επάγγελμα που το Κράτος θα έπρεπε να προσέξει περισσότερο γιατί είναι μια εργασία που την πρωτοξεκίνησαν οι Έλληνες και είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν. Θυμάμαι ότι το 1974, η Κάλυμνος που εκεί αυτή η δουλειά ήταν πάντα πιο διαδεδομένη, είχε περισσότερο συνάλλαγμα από την Ρόδο εξαιτίας του σφουγγαριού. Πλέον, σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχουν πάνω 15 καΐκια. Στα Χανιά έχει άλλους δύο σφουγγαράδες που κάνουν αυτή την δουλειά μαζί με δύτες. Είναι μια δουλειά προς εξαφάνιση».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ