2016-06-20 13:48:10
Φωτογραφία για Πνίγουν τις ιδιωτικές κλινικές τα χρέη
Τον δρόμο προς την επιφάνεια μέσα στη "δίνη" των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ αναζητούν τα μεγάλα θεραπευτήρια, σε μια χρονιά που αφενός –όπως όλα δείχνουν– η πτώση στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης αναμένεται να συνεχιστεί, αφετέρου το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τις επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" για τη ρευστότητα των ιδιωτικών κλινικών είναι πλέον τα λιμνάζοντα παλιά χρέη που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από την ίδρυση του Οργανισμού το 2012. Τα χρέη αυτά, που συνολικά προς τον κλάδο υπολογίζονται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποπληρωθούν (και πιθανότατα ένα μέρος από αυτά και όχι στο σύνολό τους) μετά την εκταμίευση της δόσης, η οποία επιχειρείται να συμβεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Ακόμη όμως, όπως τονίζουν στο "Κεφάλαιο" στελέχη της αγοράς, θα περάσουν μήνες, ίσως ακόμη και ένας ολόκληρος χρόνος, μέχρι τα θεραπευτήρια να δουν τελικά τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.


Ανήσυχες οι εταιρείες

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών είναι πως τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μονοπώλησαν την ενημέρωση προς τους μετόχους που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα οι όμιλοι Υγεία και Ιασώ και προς τους αναλυτές που πραγματοποίησε ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Τα χρέη συνολικά που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο για τις τρεις εισηγμένες του κλάδου υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 50 ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για clawback και rebate έχουν επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές τους καταστάσεις.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ