2016-07-01 08:13:08
Φωτογραφία για «Με άδεια χέρια» μένουν οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες Volkswagen
Οι ιδιοκτήτες οχημάτων Volkswagen στις ΗΠΑ λαμβάνουν από την εταιρεία 10.000 δολάρια ενώ οι Ευρωπαίοι μένουν με «άδεια τα χέρια». Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, αν κάποιος στις ΗΠΑ έχει αγοράσει ένα Volkswagen με μηχανή diesel, η εταιρεία αγοράζει το παλιό αυτοκίνητο καταβάλλοντας 10.000 δολάρια στον ιδιοκτήτη, ενώ αν κάποιος ζει στην Ευρώπη και έχει αγοράσει ένα αντίστοιχο όχημα από την ίδια εταιρεία απλώς δεν παίρνει τίποτα.

Aκόμη, με αφορμή το σκάνδαλο παραποίησης εκπομπών ρύπων και τις αγωγές που έγιναν στις ΗΠΑ, η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει 10 δισ.σε 500.000 ιδιοκτήτες. Όσον αφορά στους 8,5 εκατομμύρια πελάτες της εταιρείας στην Ευρώπη το πολύ πολύ να αναλάβει ο τοπικός αντιπρόσωπος να διορθώσει τις μηχανές τοποθετώντας σωλήνα που ρυθμίζει τη ροή του αέρα ή να τους επικαιροποιήσουν το λογισμικό.

Αυτή η τόσο διαφορετική αντιμετώπιση στις δύο ηπείρους προέρχεται από τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.


AdTech Ad

 «Το νομικό πλαίσιο στις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας», αναφέρει o Laurent Mercie, Γάλλος δικηγόρος, ο οποίος έχει αναλάβει υποθέσεις πελατών κατά της Volkswagen. «Υπάρχει μια φυσική τάση ό,τι συμβαίνει εκεί, να θέλουμε να το μεταφέρουμε εδώ. Αυτό όμως είναι αδύνατον», συμπληρώνει.

Κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης στο Σαν Φρανσίσκο, δεσμεύθηκε το ποσόν των 10,03 δις. δολαρίων προκειμένου η Vowlkswagen να καλύψει κόστη που αφορούν στην εξαγορά αυτοκινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο και στην αποζημίωση οδηγών η οποία ορίστηκε στα 10.000 δολάρια ανά όχημα.

Ακόμη, η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με δύο αμερικανικές αντιπροσωπείες και 44 πολιτείες συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Υόρκης.

Η έλλειψη πλαισίου ενθάρρυνσης των συλλογικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Στη γηραιά ήπειρο υπάρχουν πολύ λίγοι μηχανισμοί για τη διαχείριση των παραπόνων και οι περισσότεροι πολίτες πρέπει να κάνουν ατομική προσφυγή και να είναι αρκετά αποδυναμωμένοι ως προς τη διαπραγματευτική τους ικανότητα με την Volkswagen.

Οι οργανώσεις καταναλωτών στην Ευρώπη έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην «άνιση» αντιμετώπισή τους καθώς έχουν αγοράσει ακριβώς τα ίδια προϊόντα, με τις ίδιες προδιαγραφές και έχουν λάβει τις ίδιες υποσχέσεις.

«Η Volkswagen παραπλάνησε τους καταναλωτές και ο τρόπος με τον οποίο διευθετείται το θέμα στις ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη της ζημιάς που έχουν υποστεί οι οδηγοί», επισημαίνει η Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Καταναλωτών. «Είναι αδιανόητο ότι οι καταναλωτές στην ΕΕ τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Η Volskwagen θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», συμπληρώνει.

Μέλη του οργανισμού στην Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Αυστρία αποφάσισαν να στραφούν κατά της εταιρείας καθώς αυτή αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις τους να αποζημιώσει τους Ευρωπαίους ιδιοκτήτες οχημάτων Volkswagen.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ