2016-07-14 08:45:45
Φωτογραφία για Φως στο τούνελ για τις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ- Διαγνωστικών. Στον αέρα για κλινικές και γιατρούς
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Επίπονη αποδεικνύεται διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις μεταξύ των ιδιωτών παρόχων και του ΕΟΠΥΥ.

Η υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων συνεδρίαζε χθες για αρκετές ώρες, μετά από πολλαπλές συναντήσεις, με ενστάσεις, διαφωνίες και έγγραφα που πηγαινοέρχονταν μεταξύ παρόχων και ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες του Virus, χθες φάνηκε αχνός «λευκός καπνός» Οι δύο πλευρές φέρονται να συγκλινούν στο 90% των ζητημάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να καλείται να επανεξετάσει όποια «αγκάθια» παραμένουν, αλλά το ενδεχόμενο υπογραφής σύμβασης να είναι πιο ορατό από ποτέ…

Οι πληροφορίες θέλουν το ποσοστό προστίμου για οποιαδήποτε παράβαση (υπολογίζεται επί του μηνιαίου λογαριασμού του προηγούμενου μήνα) να παραμένει στο 15% και γενικά το πλαίσιο των προστίμων να ακολουθεί μια πιο ορθολογική προσέγγιση. Την ίδια ώρα, φέρεται ο ΕΟΠΥΥ να κάνει πίσω στην εφαρμογή κράτησης επί των υποβολών, υπέρ των υπαλλήλων του.


Από την άλλη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, με τη νέα σύμβαση θα ισχύει για όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν και εκτελούν τις πράξεις η περικοπή 40% στο κόστος της αυτοπαραπομπής. Τέλος, φέρεται να αφαιρείται η απαγόρευση που ήθελα όσους γιατρούς συνεργάζονται με κλινικές να μην επιτρέπεται να υπογράφουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Βέβαια βασική προϋπόθεση για τους παρόχους είναι η ύπαρξη ενός σταθερού συμβατικού πλαισίου και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να υπάρχει δέσμευση από τον Οργανισμό να αποσταλεί το κείμενο του νέου ΕΚΠΥ, που ενδεχομένως να “έκρυβε” δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αυτό που κατέστη σαφές, πάντως, είναι πως οποιαδήποτε τροποποίηση των όρων σύμβασης θα εξετάζεται από νέα συνεδρίαση της υποεπιτροπής, απομακρύνοντας την πιθανότητα ατομικής διαπραγμάτευσης. Οι σχέσεις Ιατρικών Συλλόγων και ΕΟΠΥΥ αναμένεται να είναι πιο στενή, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη εφαρμογή της σύμβασης.

Όλα αυτά, βέβαια, εφόσον το τελικό κείμενο της σύμβασης εγκριθεί και υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους.

Αν και εκφράζονται συγκρατημένες ελπίδες το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο πριν το τέλος του Ιουλίου, το πιθανότερο είναι η όποια επεξεργασία να ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη.

Η τελική σύμβαση θα αποσταλεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία θα συγκληθεί για να εξετάσει όσα συζητήθηκαν στην υποεπιτροπή. Στη συνέχεια θα περάσει από νομικό έλεγχο και μετά από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για έγκριση και το Υπουργείο Υγείας για το πράσινο φως, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Εν τω μεταξύ θα κληθούν και οι εκπρόσωποι των φορέων για να υπογράψουν το κείμενο της σύμβασης, αναγράφοντας τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις.

Εκτός όμως από τα διαγνωστικά, στον αέρα παραμένουν οι συμβάσεις που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και τις νοσηλείες, αλλά και οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών, για τις επισκέψεις.

Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές έχουν παγώσει, με βασικό «αγκάθι» να παραμένει το ποσοστό των κλινών που διατίθενται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών εμμένουν σε ένα 20% της γ’ θέσης ενώ ο ΕΟΠΥΥ διεκδικεί το 40%. Βέβαια, ένα σχέδιο σύμβασης δεν έχει έως τώρα παρουσιαστεί στους κλινικάρχες.

Μια από τις σκέψεις που συζητείται για τις κλινικές είναι να υπογράφουν διαφορετικές συμβάσεις για το κλινικό και το διαγνωστικό τους έργο, για να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια που προκύπτουν.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την έναρξη της διαδικασίας.

Φόβοι εκφράζονται, πάντως, από παρόχους πως ο χρόνος δεν επαρκεί και πως όλες οι ισχύουσες συμβάσεις θα χρειαστεί τελικά να παραταθούν εκ νέου, πέραν της 30ης Οκτωβρίου ,που αποφασίστηκε πρόσφατα.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να προχωρήσει με τη σύναψη συμβάσεων με νέους γιατρούς, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν αποσαφηνιστεί σημαντικά σημεία, όπως αν υπάρχει προϋπολογισμός για την κάλυψη τους, ποιες περιοχές θα αφορά, αν θα καλυφθούν κενά κλπ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ