2016-08-03 00:02:08
Φωτογραφία για Υπαξιωματικός κυνηγούσε Pokemon εν ώρα υπηρεσίας
Εισέβαλαν... στο Πεντάγωνο και στήνουν μπλόκα στις διασταυρώσεις 

«Αλτ, τις ει» στα Πόκεμον, που εισβάλλουν στα στρατόπεδα μέσω των smartphones των στρατιωτικών, κάνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας!

Αφορμή στάθηκε περιστατικό, όπου υπαξιωματικός του ΓΕΕΘΑ εν ώρα υπηρεσίας εντοπίστηκε να παίζει στο κινητό του το δημοφιλές παιχνίδι Πόκεμον. Κυνηγούσε «ζωντανά» πλάσματα με στόχο να τα πιάνει και να τα ανταλλάσσει με άλλον παίχτη. Κατά τη στιγμή της «σύλληψης», μέσω της βιντεοκάμερας του τηλεφώνου προβαλλόταν ξεκάθαρα ο χώρος που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν ο υπαξιωματικός!

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Επιτελείο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέδωσε Πάγια Διαταγή, βάσει της οποίας από τούδε και στο εξής απαγορεύεται η χρήση του βιντεοπαιχνιδιού Πόκεμον εντός στρατιωτικών χωρών. Μάλιστα, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσανατολίζεται να εισηγηθεί την εφαρμογή του ισραηλινού πρότυπου που απαγορεύει στους στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν smartphones παρά μόνο απλά συμβατικά τηλέφωνα!


Την ίδια ώρα, προβληματισμός για τη νέα τρέλα, που έχει γίνει... μόδα και στη χώρα μας, επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία. Περιστατικά τα οποία έχουν καταγραφεί σε άλλα κράτη δημιουργούν ανησυχία. «Είναι κάτι το καινούργιο. Οπως σε κάθε νέο, έτσι και με το Pokemon Go, παρακολουθούμε τις επιδράσεις του στον κόσμο. Προς το παρόν, δεν έχει καταγραφεί κάποιο επικίνδυνο περιστατικό. Σίγουρα είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή, βασιζόμενη στην εικονική πραγματικότητα, βάζει τον χρήστη να κυνηγήσει πόκεμον ακόμα και στη μέση του δρόμου. Σε κάθε περίπτωση ο παίχτης πρέπει να είναι προσεκτικός και να επιλέγει έναν ασφαλή χώρο να παίξει, χωρίς να κινδυνεύει ή να αποτελεί κίνδυνο για άλλους», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ.

«Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε ανακοίνωση με οδηγίες. Πάντως, σε ενδεχόμενη μαζική συγκέντρωση χρηστών, όπως έγινε στο Σύνταγμα την περασμένη εβδομάδα, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, όπως κάνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις», προσθέτει. «Δεν έχει εκδοθεί καμία διαταγή ή οδηγία ακόμη. Προφανώς, θα πρέπει να έχουμε το πρώτο περιστατικό, για να αντιδράσουμε», επισημαίνει, παράλληλα, αξιωματικός της Τροχαίας Αττικής.

Μια βόλτα στο κέντρο της ΑΘήνας με ανοιχτό την εφαρμογή Pokemon Go δείχνει τους κινδύνους για τους χρήστες του παιχνιδιού, καθώς τα διάσημα τερατάκια εμφανίζονται σε δρόμους, διασταυρώσεις, πάρκα, ακόμα και στο... παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

«Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Το διάστημα αυτό οι έλεγχοι της Τροχαίας είναι εντατικοί και αφορούν κυρίως σε αλκοτέστ, ελέγχους ταχύτητας και κράνους. Τώρα με τα Πόκεμον θα έχουμε τον νου μας και σε αυτά. Αν παρατηρηθεί κάτι περίεργο, όπως κάποιος νεαρός με το κινητό στο χέρι μέσα στη μέση του δρόμου, θα το εξετάσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε κατά το δοκούν», δηλώνει.

Τροχαία και ληστείες

Μερικά παραδείγματα των όσων εγκυμονεί η μανία με τα Πόκεμον είναι τροχαία ατυχήματα, αλλά και ληστείες σε νεαρούς οι οποίοι ήταν τόσο απορροφημένοι με το παιχνίδι που έπεσαν θύματα επιτηδείων. Διάφορες αστυνομικές αρχές ανά τον κόσμο, όπως η Αστυνομία του Ορεγκον, του Μιζούρι και της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες. «Να θυμάστε, η κυκλοφορία στους δρόμους δεν είναι εικονική», προειδοποιούν χαρακτηριστικά, ενώ δεν είναι λίγες οι αρμόδιες για την οδική κυκλοφορία υπηρεσίες που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους χρήστες μέσα από τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Για παράδειγμα, στο Τέξας η Τροχαία δημιούργησε βίντεο στο οποίο ένστολος δίνει οδηγίες ασφαλείας προς τους χρήστες του παιχνιδιού. Στη Βαλτιμόρη, από την άλλη, νεαρός που ήταν απορροφημένος με το κυνήγι του... Πίκατσου έπεσε επάνω σε σταθμευμένο περιπολικό.

Πάντως, η οδηγία της Τροχαίας φαίνεται ότι δεν θα αργήσει πολύ. Οποιος βγει έναν περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα Πόκεμον βρίσκονται παντού, θα διαπιστώσει τους κινδύνους της νέας μόδας. Πλατείες, μουσεία, εκκλησίες, αγάλματα, ακόμη και γκράφιτι στην άκρη του δρόμου έχουν μετατραπεί σε pokestops, δηλαδή σημεία τα οποία όταν τα πλησιάζεις, σου «χαρίζουν» αντικείμενα απαραίτητα για το παιχνίδι, την ώρα που τα διάσημα τερατάκια, εμφανίζονται σε δρόμους, διασταυρώσεις, πάρκα, ακόμα και στο... παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η οδήγηση, εάν ο χρήστης έχει τον νου του στο κινητό. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι άδειοι δρόμοι δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση σε επίδοξους κυνηγούς, που θεωρούν ότι μπορούν να συνδυάσουν το τιμόνι με το smartphone.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που διηγείται ο Αντώνης Γάκης, συγγραφέας, καθηγητής ιδιωτικού πανεπιστημίου και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. «Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οδηγούσα στη λεωφόρο Μαρκοπούλου. Βλέπω ξαφνικά μία γυναίκα και έναν άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, να φωτίζουν με τα κινητά τους τον δρόμο. Αμέσως σταμάτησα γιατί σκέφτηκα ότι κάτι τους έχει συμβεί και χρειάζονται βοήθεια. Το σημείο είναι σκοτεινό και πίστεψα ότι είχαν κάποιο ατύχημα. Ρώτησα τον άνδρα αν χρειάζονται κάτι και η απάντηση που πήρα ήταν πραγματικά σοκαριστική ''φίλε, το Πόκεμον είναι δικό μου, φύγε''. Απλώς έκανα τον σταυρό μου κι έφυγα». Πέραν του κωμικού στοιχείου, το γεγονός δεν είναι τόσο απλό. «Είχαν σταματήσει στη μέση του δρόμου με φώτα κινδύνου (alarm) και εάν έτρεχα λίγο παραπάνω, θα μπορούσα να τους χτυπήσω», διευκρινίζει ο κ. Γάκης.

Πέραν της οδήγησης, ατυχήματα θα μπορούσαν να προκληθούν και από πεζούς παίχτες, που κινούνται με το κινητό στο χέρι. Κοντά στο Χημείο στην οδό Ναυαρίνου, εντοπίσαμε παίχτη που προσπαθεί να πιάσει ένα Πόκεμον το οποίο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της διασταύρωσης. Το πλασματάκι βρίσκεται αρκετά μακριά. Για να πετύχει τον στόχο του, κατεβαίνει το πεζοδρόμιο κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού και σιγά σιγά αρχίζει να το πλησιάζει. Πίσω του, ένας οδηγός με μηχανάκι του κορνάρει, ενώ απέναντι έρχεται μια άλλη μηχανή. Ο παίχτης αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και τα παρατάει. Ηδη, στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία με νεαρό που στην προσπάθειά του να κυνηγήσει Πόκεμον στην οδό Χαμοστέρνας κατέβηκε στον δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Πιο ελεγχόμενη δείχνει να είναι η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος. Οι περισσότεροι χρήστες συγκεντρώνονται για ώρες, ο ένας δίπλα στον άλλον, στον παράδρομο δίπλα στο συντριβάνι και με το βλέμμα στην οθόνη προσπαθούν συνεχώς να εντοπίσουν καινούργια και σπάνια Πόκεμον.

Η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική για όσους χρήστες κατευθύνονται προς την είσοδο του μετρό, όπου οι περαστικοί αναγκάζονται να κάνουν... παράκαμψη για να τους προσπεράσουν, χωρίς βέβαια να λείπουν τα απαραίτητα σκουντήγματα.

Κομφούζιο

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στο στενό πεζοδρόμιο της Καραγιώργη Σερβίας, όπου νεαροί έχουν συγκεντρωθεί, για να δουν τα δώρα του pokestop. Η συγκέντρωσή τους προκαλεί ένα μικρό... κομφούζιο, καθώς οι περαστικοί ψάχνουν να βρουν δίοδο για να περάσουν. Ενας παίχτης έχει σταθεί σε άδεια θέση για μηχανή, εμποδίζοντας τον οδηγό να παρκάρει. Ανάλογη είναι η εικόνα στην αρχή της Ερμού, που βρίσκεται ένα από τα «γυμναστήρια», δηλαδή χώροι που οι παίχτες δίνουν εικονικές μάχες. Οι χρήστες του παιχνιδιού βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί τριγύρω, αναγκάζοντας τους περαστικούς να κάνουν... σλάλομ για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ, Κ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ, ΕΥ. ΡΕΒΗ

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/eisebalan_sto_pentagono_kai_stinoun_mploka_stis_diastauroseis-64427808/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ