2016-08-04 23:26:14
Φωτογραφία για ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ 12 ΟΜΑΔΕΣ!
Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το επόμενο πρωτάθλημα της Α1 είναι τα εξής:

Α) Οι 14 ομάδες έχουν γίνει 13, αφού η Κηφισιά δήλωσε αδυναμία συμμετοχής. Τη θέση της υποτίθεται ότι πρέπει να πάρει ως επιλαχών από το πρωτάθλημα της Α2 ο Εθνικός, ο οποίος αυτό τον καιρό διερευνά τις πιθανότητες που έχει για να συστήσει ΚΑΕ και να φτιάξει ομάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιθανότητες αυτές είναι πολύ λίγες.

Β) Τα Τρίκαλα βρίσκονται στη δίνη εσωτερικών αντιπαραθέσεων και ο βασικός χρηματοδότης, Αχιλλέας Ρουσιαμάνης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Αν αποχωρήσει, τότε τα Τρίκαλα δεν θα καταφέρουν να αγωνιστούν στην Α1. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα, 4 Αυγούστου, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να στελεχώσουν την ομάδα, οι πιθανοτητες να μην κατέβουν στο επόμενο πρωτάθλημα της Α1 είναι πολλές.

Γ) Οι τρεις πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) έχουν ξεχωριστές συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ
. Άρα οι συζητήσεις που κάνει η νέα διοίκηση του ΕΣΑΚΕ υπό τον Μιχάλη Μελή με τον ΟΠΑΠ για μια νέα κεντρική σύμβαση χορηγίας αφορά τις υπόλοιπες ομάδες. Με δεδομένο ότι από το «πακέτο» λείπουν οι τρεις μεγάλοι, οι διαπραγματευτικές δυνατότητές του προέδρου είναι πολύ περιορισμένες. Και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα λεφτά που φέρεται να δίνει ο ΟΠΑΠ μετά την πρώτη επαφή που έγινε, είναι λίγα.

Μαζί με αυτά τα τρία δεδομένα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και το εξής: Αν δεν καταφέρει ο Εθνικός να παίξει στην Α1 και δεν κατέβουν ούτε τα Τρίκαλα, θα χρειαστεί να δοθούν δύο wild cards σε ομάδες της Α2 για να αντικατασταθούν. Κι από τη στιγμή που οι Καβάλα και Αρκαδικός αποκλείονται (διότι υποβιβάστηκαν απο την Α1), το ίδιο και ο Πανιώνιος (γιατί δεν έχει εκκαθαρίσει την παλιά ΚΑΕ), οι υποψήφιοι είναι ελάχιστοι.

Κατόπιν όλων τούτων, αρχίζει να κερδίζει έδαφος τελευταία μεταξύ των ΚΑΕ μελών του ΕΣΑΚΕ η σκέψη να γίνει το επόμενο πρωτάθλημα με 12 ομάδες, εφόσον φυσικά δεν κατέβουν ούτε τα Τρίκαλα. Να μην ανέβει κανείς άλλος, αλλά και να μην υποβιβαστεί του χρόνου κανείς! Και το μεθεπόμενο πρωτάθλημα να γίνει ξανά με 14 ομάδες, αφού θα έχουν προβιβαστεί κανονικά οι δύο πρώτες από την Α2!

Το σκεπτικό που στηρίζει αυτή την ιδέα είναι απλό. Αφού, όπως φαίνεται, όποια άλλη ομάδα κι αν ανέβει από την Α2, δύσκολα θα μπορέσει να μείνει μακριά από οικονομικά προβλήματα, θα ήταν καλύτερο να μείνουν στην Α1 μετά τις αποχωρήσεις όσοι έχουν απομείνει τώρα και να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από την όποια συμφωνία με τον ΟΠΑΠ. Άλλο 9 κομμάτια, άλλωστε, κι άλλο 11.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως αυτή η σκέψη προσκρούει σε σοβαρά νομικά κωλύματα. Κατ΄αρχάς ο αθλητικός νόμος προβλέπει πως η όποια μείωση ή άυξηση των ομάδων πρέπει να έχει προβλεφθεί στην προκήρυξη του προηγούμενου χρόνου. Αν δηλαδή αποφασιστεί φέτος, θα ισχύσει τη σεζόν 2017-18 και όχι άμεσα

Από εκεί και πέρα, νομικοί κύκλοι του ΕΣΑΚΕ υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να παρακαμφθεί η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος στις ομάδες της Α2 ώστε να αντικαταστήσουν αυτές που αποχωρούν απο την Α1. Διότι αν γίνει αυτό, τότε μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ομάδα της Α2 και να διεκδικήσει δικαστικά διαφυγόντα κέρδη.

Αυτά είναι σοβαρά εμπόδια και δεν μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το όλο θέμα βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο της... ιδέας και της ζύμωσης. Δεν έχει τεθεί επισήμως στον ΕΣΑΚΕ και πολύ περισσότερο δεν έχει συζητηθεί...
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ