2016-08-07 03:35:11
Φωτογραφία για Τριγάζης: Συνταγματική κατοχύρωση μη πυρηνικού status στην Ελλάδα
 Τη συνταγματική κατοχύρωση, ως μη πυρηνικού status, της Ελλάδας πρότεινε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), Πάνος Τριγάζης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 71η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα, στο αμφιθέατρο "Γιάννος Κρανιδιώτης" του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τριγάζης τόνισε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν ρόλο και λόγο και οι φιλειρηνικές οργανώσεις και τα αντιπυρηνικά κινήματα της χώρας. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από την ελληνική πολιτεία, και το δικαίωμα στην ειρήνη. Επίσης, ανέφερε ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας θα πρέπει να προστεθεί πως "είναι φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στην αρχή της μη επίλυσης των διεθνών προβλημάτων με τη βία" και πως "η Ελλάδα απολαμβάνει μη πυρηνικού καθεστώτος η ίδια, και διεκδικεί μη πυρηνικό καθεστώς για όλο τον κόσμο. Στη βάση αυτή δεν εγκαθίστανται πουθενά, στα εδάφη και τις θάλασσές της, πυρηνικά όπλα, ούτε πυρηνικό εργοστάσια".


Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη το ΠΑΔΟΠ για τις πρωτοβουλίες του, που "κρατούν ενεργή τη συνείδηση", επεσήμανε: "Η ανθρωπότητα, εκείνη την ημέρα, πέρασε μία νοητή κόκκινη γραμμή, η οποία πέρα από την ολοκληρωτική απανθρωπιά της, δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό ολόκληρου του πλανήτη". "Η 6η Αυγούστου είναι όχι μόνο μία ιστορική ημερομηνία, αλλά μία ημερομηνία που χάραξε μία νέα πορεία στην ανθρωπότητα", πρόσθεσε.

Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι μέλη της οργάνωσης "Mayor for Peace", ενώ διαβάστηκε μήνυμα του δημάρχου της Χιροσίμας, Matsui Kazumi. Τέλος, η διεθνής συντονίστρια του Peace Boat, Hallows Karen σημείωσε ότι το πλοίο της ειρήνης με επιζήσαντες του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα θα φθάσει στην Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα πάει στην Ιταλία και τη Μάλτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ