2016-08-12 03:35:06
Φωτογραφία για Cosco: στο 1,5 δισ. ευρώ η συνολική αξία της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ
Η Cosco ετοιμάζεται να επενδύσει 293,8 εκατομμύρια ευρώ στον Πειραιά , επιθυμώντας να τον μετατρέψει στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων και σημείο αναχώρησης για κρουαζιερόπλοια της Ευρώπης, όπως ανέφερε ανακοίνωση του κινέζικου ομίλου.

Το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι η συμφωνία με την Cosco αποτελεί ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και για την ελληνική οικονομία, καθώς ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 51% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco (Hong Kong) Group Limited.

Με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης, οι επενδύσεις αφορούν μια σειρά απαραίτητων έργων στα οποία περιλαμβάνονται η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO).

Στόχος είναι η ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων, καθώς και η ανεύρεση ευκαιριών σε σχέση με την επισκευή υπεράκτιου εξοπλισμού.


Παράλληλα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει στο λιμάνι οχηματαγωγών και στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης, που θα καταστήσει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο τερματικό αυτοκινήτων στη Μεσόγειο.

Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας καθώς και μια καλύτερη πλατφόρμα ανάπτυξης για τις νεότερες γενιές Ελλήνων, καταλήγει η ανακοίνωση.

H Cosco (Hong Kong) Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, σε δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο της συναλλαγής με την Cosco (Hong Kong) Group Limited περιλαμβάνει την καταβολή ποσού ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να καταστεί μέτοχος κατά 51% του ΟΛΠ ΑΕ.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ