2016-08-19 20:55:05
Φωτογραφία για Τουρκικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τη θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης
To σχέδιο για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, φαίνεται να προσελκύει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δύο τουρκικές... εταιρείες που εκδηλώνουν διάθεση να διερευνήσουν τις προοπτικές δραστηριοποίησής τους. 

Μέχρι βεβαίως να φτάσει το όλο project στο σημείο της επιχειρηματικής αξιοποίησης, θα πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα που προαπαιτούνται, δηλαδή να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να εκτελεστούν τα έργα υποδομών για τις έξι στάσεις που αρχικά προβλέπονται. Φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε. και όπως είπε ο πρόεδρός της, Απόστολος Αντωνούδης, από το σύνολο των 10 μελετών έχουν υλοποιηθεί οι έξι. Οι υπολειπόμενες τέσσερις πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2016, αρχές 2017. 

Με την εξασφάλιση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις έξι στάσεις, θα προχωρήσει και η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για το κατασκευαστικό τμήμα του έργου, εντός του 2017
. Υπενθυμίζεται ότι η θαλάσσια αστική συγκοινωνία θα συνδέει την περιοχή του λιμανιού με τους Νέους Επιβάτες, με τις εξής έξι στάσεις: Πλατεία Ελευθερίας, Δημαρχείο, Μέγαρο Μουσικής, Μαρίνα Αρετσούς, περιοχή αεροδρομίου, Νέοι Επιβάτες. Η πατρότητα της ιδέας της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας ανήκει στο συγκοινωνιολόγο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρο Βούγια. Η πρόταση Βούγια έγινε το 1986.

Το 1989 είχε εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας και το 1994 δημοσιεύθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο αλλά δεν εκδηλώθηκε επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Το 2011 δύο εταιρείες, οι Τredit και Marnet, εκπόνησαν μελέτη βιώσιμοτητας που προβλέπει τη δημιουργία πέντε στάσεων και τη δρομολόγηση επτά σκαφών τύπου καταμαράν, χωρητικότητας 200 – 250 ατόμων, που θα εκτελούν δρομολόγια ανά 15 λεπτά της ώρας. Τα τελευταία χρόνια, όλοι δηλώνουν ότι το έργο θελουν να γίνει, αλλά βεβαίως μένει να δούμε τι θα έχουν να πουν και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι προφανώς θα αποφασίσουν να επενδύσουν μόνο εάν το κρίνουν βιώσιμο, συνυπολογίζοντας την ημερήσια επιβατική κίνηση, τα έσοδα από τα εισιτήρια, το κόστος λειτουργίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ