2016-09-08 10:21:40
Φωτογραφία για O Kατρούγκαλος σε άτακτη υποχώρηση, ξηλώνει το νόμο του
Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Δεν έχουν περάσει καλά –καλά τέσσερις μήνες από τη θέσπιση του διαβόητου νέου Ασφαλιστικού και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εισήγαγε το νόμο αυτό "ξηλώνει" 5 σημαντικές διατάξεις του, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής αλλά και των κυβερνητικών δεσμεύσεων που προβλέπονται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο.

Ο κίνδυνος μηδενισμού πολλών επικουρικών συντάξεων τον ερχόμενο Οκτώβριο λόγω αναδρομικών κρατήσεων –μαμούθ και η απώλεια έως και 15% στο εισόδημα ανάπηρων χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν πριν τρεις μήνες τοΕΚΑΣ οδηγούν στην επιβολή πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις στιςεπικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και την επιστροφή ΕΚΑΣ σε αναπήρους συνταξιούχους αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή σε αντίθετη –με την παραπάνω κατεύθυνση- οι αρχές του ίδιου του νέου Ασφαλιστικού περί "ισότητας" οδηγεί, βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, στην ένταξη των τουριστικών επιχειρηματιών σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ αυξάνοντας την εισφορά τους για την κύρια ασφάλιση από 1.1.2017 στο 20% (αντί του 14%), αλλά και στην κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) και έτσι την υπαγωγή τους στο συντελεστή 6,9%.

Πιο συγκεκριμένα :

· Ο κ
. Κατρούγκαλος με χθεσινές δηλώσεις του, ανέφερε πως θα εισαχθεί " όριο 10% στις αναδρομικές κρατήσεις" στις επικουρικές συντάξεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι αναδρομικές κρατήσεις αυτές αφορούν εκείνες τις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (πχ επικουρικό ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ) οι οποίες κόπηκαν μεοσταθμικά κατά 20% στις 2 Σεπτεμβρίου (περίπου 150.000 εκ των 800.000), αν και οι σχετικές μειώσεις έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016, μιας και η αναπροσαρμογή τους προβλεπόταν από 1.6.2016 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Υπό τον κίνδυνο, ορισμένοι συνταξιούχοι να μην πάρουν καθόλου επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016 μιας και οι αναδρομικές κρατήσεις φτάναν και το 50% σε ήδη μειωμένες κατά 50% επικουρικές συντάξεις, το Υπ. Εργασίας εξετάζει την επιβολή του παραπάνω πλαφόν (10%) στις μηνιαίες αυτές αναδρομικές κρατήσεις. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως το πλαφόν του 10% στις αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου –Αυγούστου 2016 θα επιβληθεί (εφόσον λάβει την έγκριση των θεσμών) επί της επαναυπολογισθείας επικουρικής σύνταξης.

· Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο έχει θεσπιστεί πλαφόν στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα του Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ μπήκε πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων επί συνολικών ακαθάριστων αποδοχών κάτω των 1000 ευρώ /μήνα και πλαφόν 16% στις αναδρομικές κρατήσεις επί των συνολικών ακαθαρίστων αποδοχών άνω των 1000 ευρώ. Μάλιστα, η σχετική τροπολογία ορίζει πως οι μηνιαίες κρατήσεις δεν μπορούν να υπολείπονται των 50 ευρώ, αλλά και ούτε να ξεπερνάνε τα 100 ευρώ.

· Με υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, θα καθορίζεται η επιστροφή του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν αναπηρία άνω του 80% και έχασαν το συγκεκριμένο προνοιακό επίδομα από την 1.6.2016 λόγω του επανακαθορισμού των εισοδηματικών κριτηρίων. Η επιστροφή του ΕΚΑΣ για την παραπάνω κατηγορία συνταξιούχων θα είναι αναδρομική από την 1.8.2016, όπως προβλέπεται από τη σχετική τροπολογία που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

· Με βάση το συμπληρωματικό Μνημόνιο, πρέπει οι επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων να ενταχθούν από 1.1.2017 στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει πως θα καταβάλλουν εισφορά 20% επί του δηλωτέου εισοδήματος τους για την κύρια ασφάλιση τους και όχι 14% όπως προβλέπεται για τους αγρότες.

· Επίσης, το συμπληρωματικό Μνημόνιο φέρνει την κατάργηση των εκπτώσεων στις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ τις οποίες οποίες πρέπει να καταβάλλουν οι αγρότες από 1.1.2017 κόντρα σε όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Έτσι οι αγρότες θα πρέπει από 1.1.2017 να καταβάλλουν εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος τους για τον ΕΟΠΥΥ και όχι 4,7% και 5,8% από 1.1.2018.

· Στο ίδιο "πνεύμα" πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις στις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ οι οποίες ισχύουν για τους νέους επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κλπ) . Έτσι από 1.1.2017 οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν το 6,9% του εισοδήματος τους υπέρ ΕΟΠΥΥ και όχι το 4,7% και το 5,9% από 1.1.2018.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ