2016-09-10 10:53:04
Φωτογραφία για Καχύποπτοι οι Έλληνες με τα εμβόλια
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Με αυξημένη δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κι εν γένει οι Ευρωπαίοι τα εμβόλια, όπως προκύπτει από έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό ερευνών WIN/Gallup International.

Σύμφωνα το επιστημονικό περιοδικό EbioMedicine που δημοσιεύει την έρευνα, το 25% του πληθυσμού (1ας στους 4) στην Ελλάδα θεωρεί ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο (12%). Το ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης της Ελλάδας (25%) είναι ίδιο με της Ιαπωνίας και λίγο μικρότερο της Ρωσίας (28%). Στον αντίποδα, μόλις 1% των κατοίκων στο Μπαγκλαντές, στη Σαουδική Αραβία και στην Αργεντινή αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα εμβόλια.

Συνολικά σε γεωγραφικό επίπεδο, ο μεγαλύτερος βαθμός σκεπτικισμού καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (15,8%), ενώ η Νοτιοανατολική Ασία (4,4%) και η Αφρική (7,4%) έχουν τη μικρότερη έλλειψη εμπιστοσύνης
. Τα πρωτεία της καχυποψίας στην ΕΕ παίρνει η Γαλλία, αφού το 41% των πολιτών της θεωρούν τα εμβόλια ανασφαλή. Την πεποίθηση αυτή, οι ερευνητές την αποδίδουν στις εκπεφρασμένες αμφιβολίες των τελευταίων 20 ετών σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων και ειδικότερα του εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Β και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Ως αναμενόμενο σχολιάζει το υψηλότατο ποσοστό δυσπιστίας των Ελλήνων απέναντι στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο Κώστας Νταλούκας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

“Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ήταν ο μόνος φορέας ο οποίος θέλησε να βάλει ένα φρένο στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, φτιάχνοντας το φυλλάδιο με τους μύθους και τις αλήθειες για τα εμβόλια, φτιάχνοντας έγγραφο με το οποίο ο γονιός θα δηλώνει εγγράφως την άρνησή του, αντιδρώντας και καταδικάζοντας κάθε τι το οποίο ήταν επιθετικό προς τα εμβόλια στο διαδίκτυο και σε κραυγαλέες περιπτώσεις στείλαμε και καταγγελία στο Υπουργείο και μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους” αναφέρει σχετικά.

Τον κο Νταλούκα δεν προβληματίζει όμως το υψηλό ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης για τα εμβόλια στη χώρα μας, αλλά η αυξητική τάση που καταγράφεται. Όπως τονίζει, το ζητούμενο επομένως είναι να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο αντίδρασης από το Υπουργείο Υγείας, σε συντονισμό με φορείς της Ευρώπης και του εξωτερικού εν γένει. “Δεν γίνεται στην κεντρική σελίδα του Υπουργείου Υγείας να μην υπάρχει αναφορά στην ανάγκη εμβολιασμού. Δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή που να προτρέπει τον κόσμο να κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς και να αναφέρει ότι η Πολιτεία εγγυάται για την ασφάλειά τους” καταλήγει.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανωτέρω έρευνα είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια, καθώς βασίστηκε σε δείγμα περίπου 66.000 ανθρώπων προερχόμενων από 67 χώρες. Πέραν του βαθμού εμπιστοσύνης, η έρευνα μετρά επίσης κατά πόσον τα εμβόλια είναι σημαντικά, αποτελεσματικά και συμβατά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Έτσι, η ΕΕ «σκοράρει» τελευταία στη σημασία που αποδίδει στα εμβόλια (7,7%), έναντι 2,3% των ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία, 3,5% στη Μέση Ανατολή και 3,5% του πληθυσμού στην Αφρική. Ανά χώρα, η Ρωσία είναι εκείνη η οποία υποβαθμίζει περισσότερο τη σημασία των εμβολίων (16%) με την Ιταλία να την ακολουθεί (15%). Αντίθετα, λιγότερο από το 1% των πολιτών στο Μπαγκλαντές, στο Ιράν, στον Ισημερινό, στις Φιλιππίνες και στην Αργεντινή θεωρούν τον ανοσοποίηση άνευ σημασίας.

Αναφορικά, ακόμη, με το θρήσκευμα, δεν προκύπτει κάποια ισχυρή συσχέτιση με τις αντιλήψεις για τα εμβόλια, παρότι μεμονωμένες θρησκευτικές ομάδες υιοθετούν συγκεκριμένη στάση υπέρ ή κατά. Σχετικά με το ηλικιακό προφίλ, τέλος, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) σε όλο τον κόσμο, έχουν την πλέον θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ