2016-09-10 10:56:50
Φωτογραφία για Επιμένει στη μεταφορά διαθεσιμων του ΕΟΠΥΥ ο Π. Πολάκης
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Στην επιστολή της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας παραπέμπει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, απαντώντας στους βουλευτές της ΝΔ για το έγγραφο του Διευθυντή του γραφείου του με το οποίο ζητούσε τη μεταφορά χρηματικών διαθέσιμων του ΕΟΠΥΥ στα εν λόγω χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (εδώ).

Οι βουλευτές κ.κ. Σταϊκούρας και Παναγιωτόπουλος έκαναν λόγο για «μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ».

Ο Παύλος Πολάκης, όμως, θεωρεί ότι η επιστολή του προέδρου της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας Ν. Μυρτάκη στους δύο βουλευτές συνιστά επαρκή απάντηση, καθώς η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι στην ίδια κατεύθυνση με την άποψη της Ένωσης.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ουδέποτε μεταφέρθηκαν διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ σε οποιαδήποτε συνεταιριστική τράπεζα, αλλά αναζητείται η νόμιμη διαδικασία ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό.


«Αν οι κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν καλυφθούν από αυτή την απάντηση και δεν αποσύρουν την ερώτησή τους, τότε η ερώτηση θα απαντηθεί όπως ορίζουν οι διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου», καταλήγει.

Η επιστολής της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας

Κύριοι Βουλευτές,

Με την με Α.Π. 7909/5.9.16 επερώτηση εκφράζετε την αντίθεσή σας στη συμμετοχή και των Συνεταιριστικών Τραπεζών στη διαχείριση των διαθεσίμων του ΕΟΠΥΥ, επικαλούμενοι αδιαφανείς διαδικασίες, παρεμβάσεις και προνομιακή μεταχείριση.

Όπως γνωρίζετε, ο Συνεταιριστικός Τραπεζικός τομέας όλα τα χρόνια λειτουργίας του στηρίζει ενεργά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την οικονομική δραστηριότητα, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και την υγιή επιχειρηματικότητα, λειτουργώντας συμπληρωματικά και βελτιωτικά στο τραπεζικό σύστημα.

Στις εννέα Συνεταιριστικές Τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας σήμερα συμμετέχουν 164.000 μέλη και εξυπηρετούνται 400.000 πελάτες. Το 78%, των συναλλασσομένων των Συνεταιριστικών Τραπεζών είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνόλου των ΜΜΕ της χώρας.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ιδιαίτερα ότι, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες παρότι δεν έλαβαν χρηματοδοτική υποστήριξη, μέσω του Ν. 3723/2008, ή με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:

– συνέχισαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να χρηματοδοτούν τις τοπικές κοινωνίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση

– ολοκλήρωσαν επιτυχημένα την ανακεφαλαιοποίησή τους και την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Όπως όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες επιδιώκουν την αύξηση των καταθέσεών τους.

Η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, με μοναδική επιδίωξη τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής και των Συνεταιριστικών Τραπεζών στη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του ΕΟΠΠΥ.

Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, ο αρμόδιος Αν. Υπουργός κ. Πολάκης Παύλος ανταποκρίθηκε άμεσα και μας ενημέρωσε ότι στα πλαίσια της νομιμότητας και των δυνατοτήτων των προβλεπόμενων διαδικασιών θα δοθεί και στις Συνεταιριστικές Τράπεζες η δυνατότητα να αντλήσουν διαθέσιμα από τον ΕΟΠΥΥ.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι,

∗ επειδή το Θεσμικό και Εποπτικό πλαίσιο δεν εξαιρεί τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και τις αντιμετωπίζει ισότιμα με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα,

∗ επειδή οι Συνεταιριστικές Τράπεζες είναι αμιγώς Ελληνικές τράπεζες με τοπική λειτουργία που αποδεδειγμένα στηρίζει τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις,

∗ επειδή αποδεδειγμένα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης είχαν θετική πιστωτική επέκταση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

∗ επειδή οι τοπικές κοινωνίες και φορείς στηρίζουν ενεργά το θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών,

όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να συμβάλουν και όχι να εναντιώνονται σε πολιτικές και ενέργειες που στηρίζουν την Περιφέρεια και σέβονται τη νομιμότητα.

Νίκος Μυρτάκης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ