2012-05-17 09:56:02
Φωτογραφία για Κατάργηση του πριμ 50 εδρών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 έδρες είναι σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους... δύο επείγοντα θέματα που μπορούν να διεκπεραιωθούν από την παρούσα Βουλή.

Αυτό, όπως επισημαίνουν, μπορεί να επιτευχθεί αν στην πορεία προς τις εκλογές σχηματισθεί πρώτα μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με αποκλειστική αποστολή την παράταση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων κατά έναν ακόμα μήνα και την κατάργηση της διάταξης του πριμ των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ώστε οι επόμενες εκλογές να μη διεξαχθούν με τέτοιες σκιές.

Στο κείμενο της επιστολής προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής των κομμάτων, επισημαίνεται ότι, αν τα πράγματα προχωρήσουν όπως έχουν δρομολογηθεί, κινδυνεύουν να παγιωθούν και να δημιουργηθούν δύο τετελεσμένα με σοβαρές παρενέργειες.

Αφενός, επισημαίνουν οι ΟΠ, ότι οι εκτεταμένες μειώσεις μισθών ως συνέπεια της λήξης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, προκαταλαμβάνουν το έργο της επόμενης κυβέρνησης που θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να υιοθετήσει διαφορετική πολιτική με παράλληλα μέτρα για την στήριξη των θέσεων εργασία.


Και αφετέρου ότι θα πρέπει να καταργηθεί τουλάχιστον το πριμ των 50 εδρών με αυξημένη πλειοψηφία, ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διότι, όπως σημειώνουν, με τα δεδομένα του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και της παρούσας Βουλής αποδεικνύεται ότι τελικά περιπλέκει την ανάδειξη κυβέρνησης με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αντί να την διευκολύνει, ενώ επιπροσθέτως έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν επισημάνει στην ρύθμιση αυτή και πρόβλημα συνταγματικότητας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ