2012-05-17 15:32:14
Φωτογραφία για ΜΕΡΚΕΛ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
Τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν οι Έλληνες πολιτικοί πληρώνει τώρα ο ελληνικός λαός, σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως μπορεί να είναι πικρό, αλλά οι θυσίες πρέπει να γίνουν.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν τα μέτρα λιτότητας είναι ηθικά σωστά η κ. Μέρκελ ως άλλος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της και ρίχνει την ευθύνη σε Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Στην επιμονή του δημοσιογράφου εάν μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα φέρει το τέλος της Ευρωζώνης, η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας επίσης στο αμερικανικό δίκτυο CNN, απαντά ουσιαστικά στην κα Μέρκελ, λέγοντας ότι τα μέτρα λιτότητας της καγκελαρίου οδηγούν την Ευρώπη στην καταστροφή, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει η χώρα μας εντός ευρωζώνης.

Αρκετά ξεκάθαρη ήταν η δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ: "Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα".


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ που δήλωσε πως εάν η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε θα ανακύψουν μεγάλα ερωτηματικά για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στην Ιταλία και την Ισπανία, η οποία επέστρεψε και επισήμως στην ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της υποχώρησε κατά 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη, προειδοποίησαν με δηλώσεις τους δύο κορυφαίοι τραπεζίτες, ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank)  Άξελ Βέμπερ και ο έως πρόσφατα πρόεδρος της ισπανικής τράπεζας Bankia και πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ροδρίγο ντε Ράτο.

Σε ομιλία που έκανε σε εκδήλωση για την αποχώρηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μανουέλ Γκονθάλεθ- Πάραμο, ο Αξελ Βέμπερ είπε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας θα θρυμμάτιζε την εικόνα του ευρώ και κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δώσουν τέλος στην τρέχουσα νευρικότητα.

«Θεωρώ ότι κάθε συζήτηση για το ότι το ευρώ δεν είναι μονόδρομος θα οδηγήσει σε μία συζήτηση για το τζίνι που θα βγει από το μπουκάλι και θα προκαλέσει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, όταν η αγορά αρχίσει να τιμολογεί τις συνέπειες» δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας: «Πρέπει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε το σχέδιο Β (το μέλλον χωρίς το ευρώ) και να κινηθούν και πάλι προς το σχέδιο Α, το οποίο είναι αυτό που θα λειτουργήσει καλά».

Ο Ροδρίγο ντε Ράτο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο δικό της νόμισμα. «Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα, ή να ζητήσει από την Ελλάδα, να εγκαταλείψει το ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα εκραγούν και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος της Ευρώπης» δήλωσε ο ντε Ράτο, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες, ότι αυτές μπορεί πραγματικά να μην είναι διαχειρίσιμες». Ο Ισπανός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το ευρύ κοινό έχει χάσει σχεδόν την εμπιστοσύνη του στο ευρώ και εξέφρασε ανησυχία από το ότι η αγορά κρατικών και τραπεζικών ομολόγων δεν διαχέεται πλέον στο εξωτερικό και έχει μετατραπεί σε μία σχεδόν εθνική υπόθεση.

Όπως και ο Αξελ Βέμπερ, ο Ροδρίγο ντε Ράτο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ζήτησε από την ΕΚΤ να παραμερίσει τις επιφυλάξεις της και να δείξει ότι είναι έτοιμη να είναι ο δανειστής τελευταίας καταφυγής για τις κυβερνήσεις και για τις τράπεζες, αν αυτό είναι αναγκαίο. «Είτε θα στείλουμε το μήνυμα στις αγορές ότι η δημοσιονομική λιτότητα θα επιφέρει αλλαγή στη δημοσιονομική διάρθρωση της Ευρώπης και έτσι οι αγορές θα ανταμείψουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων είτε θα πρέπει να πάρει τα ηνία η νομισματική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του ήρθαν σε συνέχεια νέας έκκλησης από τον Ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια για την έκδοση ευρωομολόγων από την Ευρωζώνη. Ο Αξελ Βέμπερ εμφανίσθηκε αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων και κάλεσε, αντί τούτου, τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα χρέη τους και να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ