2016-10-09 21:56:09
Φωτογραφία για Παναττική στάση εργασίας των έκτακτων αρχαιολόγων στις 12/10
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνεχίζει την παράδοση του Πολιτισμού στους εργολάβους που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι το έργο της ψηφιοποίησης, μεγάλο μέρος του οποίου δίνεται με διαγωνισμό σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο λόγος για τη β’ φάση του προγράμματος ψηφιακής καταλογογράφησης κινητών μνημειών που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Ενώ στην α’ φάση το πρόγραμμα είχε τρέξει μέσω αυτεπιστασίας, στη β’ φάση η πολιτική ηγεσία αποφάσισε ότι η πίτα του Πολιτισμού πρέπει να μοιραστεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η παραχώρηση ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου σε επιχειρήσεις πλήττει και τους έκτακτους αρχαιολόγους και τη δημόσια προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από τη μια πλευρά, αν και προβλέπει τεράστια ποσά, δεν περιλαμβάνει ούτε καν υποτυπώδεις όρους προστασίας των εργαζομένων, όπως θα έπρεπε. Οι ανάδοχες εταιρείες του έργου εκβιάζουν στην ουσία τους συναδέλφους αρχαιολόγους ζητώντας τους να εργαστούν σαν εξωτερικοί συνεργάτες για 600 ευρώ ή  αυτασφάλιστοι ή ανασφάλιστοι, επιδιώκοντας να παρακάμψουν τα μισθολογικά κεκτημένα του κλάδου μας, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα σε αυτά
. Από την άλλη, η επιλογή του προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χωρίς την υπόδειξη των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων, ακόμα και μέσω αγγελιών, παρακάμπτοντας την αρχαιολογική νομοθεσία και παραγκωνίζοντας τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, δηλαδή τις δημόσιες δομές διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ΥΠΠΟΑ και η ΔΕΑΜ μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς που υπηρετούν τόσο οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, επιδιώκοντας διακαώς την απαξίωση και τον δραστικό περιορισμό των δημόσιων λειτουργιών, συγχρόνως με την αφαίμαξη των εργαζομένων, ενδιαφέρονται μονάχα για το παραγόμενο αποτέλεσμα και όχι για αυτούς που το παράγουν.

Καθώς η Πολιτιστική Κληρονομιά και εμείς δεν θα γίνουμε βορά στους εργολάβους, καλούμε το ΥΠΠΟΑ και τη ΔΕΑΜ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε τον υπουργό Πολιτισμού, κύριο Μπαλτά, να λάβει δημόσια θέση επί του ζητήματος. Φέρει πολιτική ευθύνη αν απαξιωθεί το επάγγελμα του αρχαιολόγου και για την απαξίωση των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων.

Ο ΣΕΚΑ καλεί τα μέλη του στην παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 12/10/2016 από τις 12:00 έως το τέλος της βάρδιας προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο ΥΠΠΟΑ (Μπουμπουλίνας 20-22). Καλούμε τα υπόλοιπα σωματεία και τους συλλόγους στον τομέα του Πολιτισμού να δείξουν εμπράκτως αλληλεγγύη, όπως και τα σωματεία και τους εργαζομένους από όλους τους κλάδους να αγωνιστούν μαζί μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ

Τετάρτη 12/10/2016, 13:30

Απαιτούμε:

Να αλλάξουν οι όροι του έργου, να βγεί προκήρυξη για προσλήψεις από το ΥΠΠΟΑ και να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Καμία εργολαβοποίηση του αρχαιολογικού έργου. Ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων. Άμεσα μονιμοποιήσεις εργαζομένων όλων των κλάδων στο ΥΠΠΟΑ.

Ετήσιο, κρατικό κονδύλι για τον Πολιτισμό, επαρκές για την ανάπτυξη των λειτουργιών των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων. Καμία εξάρτηση από τα ΕΣΠΑ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Σ.ΕΚ.Α) Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ