2016-10-15 16:45:30
Φωτογραφία για Μελέτη οδηγεί σε νέες συστάσεις για τη σωστή εφαρμογή της ένεσης ινσουλίνης
Μεγάλο ποσοστό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, που κάνουν μόνοι τους την ένεση ινσουλίνης για τον έλεγχο του διαβήτη, δεν εκτελούν σωστά αυτή την καθημερινή πρακτική, κάτι που έχει σημαντικές συνέπειες, όπως υποστηρίζει μια νέα μεγάλη μελέτη.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, οι ειδικοί διαμόρφωσαν ήδη νέες συστάσεις για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, οι οποίες αφορούν πρακτικά σημεία, από το είδος της χρησιμοποιούμενης βελόνας μέχρι το σημείο που θα πρέπει να γίνεται η ένεση.

«Η ένεση ινσουλίνης θεωρείται απλή υπόθεση, που χρειάζεται λίγη εκπαίδευση, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», τονίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr. Kenneth Strauss, ιατρικός διευθυντής για την Ευρώπη στην εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας BD.

«Στις 42 χώρες που “έτρεξε” η παρούσα μελέτη, πολλοί ασθενείς δεν εκτελούσαν σωστά την έγχυση της ινσουλίνης, κάτι που οδηγεί σε ανεπαρκή έλεγχο της γλυκόζης, φτωχότερα αποτελέσματα και υψηλότερο κόστος», επισημαίνει ο Strauss.


Η μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης, ρωτήθηκαν 13.289 άτομα σε 423 ιατρικά κέντρα, το 2014 και το 2015. Ποσοστό 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ποτέ δεν είχαν λάβει υπεύθυνα σαφείς οδηγίες για την ένεση ινσουλίνης και περισσότερο από το 60% ανέφεραν ότι δεν είχαν λάβει ποτέ ξανά νεότερες οδηγίες ή συστάσεις από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τις απαντήσεις στην έρευνα αξιοποίησαν σχεδόν 200 ειδικοί για να διαμορφώσουν νέες επίσημες συστάσεις.

Για παράδειγμα, συστήνεται οι ασθενείς να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν μικρότερες βελόνες, οι οποίες «είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και λιγότερο επώδυνες». Τα στυλό ή πένες ινσουλίνης έχουν βελόνα των 4 χιλιοστών (mm). Η μικρότερη βελόνα σε σύριγγα είναι 6 mm. Μόνο οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν βελόνες 4mm έως 6mm.

«Με τη χρήση της μικρότερης βελόνας, οι ασθενείς αποφεύγουν να γίνει η ένεση ενδομυϊκά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φτωχότερα αποτελέσματα ή να τραυματιστούν, εξήγησε ο Strauss.

Οι συγγραφείς προτείνουν, επίσης, τρόπους για την πρόληψη της λιποϋπερτροφίας, κατάστασης που αναπτύσσεται όταν χρησιμοποιείται για την ένεση ένα συγκεκριμένο σημείο ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η απορρόφηση της ινσουλίνης. Συστήνεται, λοιπόν, οι ασθενείς να εναλλάσσουν τα σημεία που κάνουν την ινσουλίνη.

Ένα άλλο θέμα που τονίζεται στις συστάσεις είναι ότι οι βελόνες (από στυλό και σύριγγες) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Επίσης, γίνεται λόγος για εκπαίδευση των χρηστών ινσουλίνης ώστε να αποφεύγονται μολύνσεις, γεγονός που παρατηρήθηκε στη μελέτη.

Οι ειδικοί τονίζουν, τέλος, εκτός από την ανάγκη εκπαίδευσης και την ανάγκη διαχείρισης των ψυχολογικών θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη, προκειμένου να διαχειριστούν την ασθένειά τους αποτελεσματικά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ