2016-11-04 04:40:14
Φωτογραφία για Κύπρος: Τι λέει ο Υπ. Γεωργίας για κατοχύρωση χαλλουμιού
Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αποτελεί θέμα που αφορά αποκλειστικά την ΕΕ και συνεπώς η εγγραφή του στο σχετικό κατάλογο της ΕΕ εκ των πραγμάτων δεν επηρεάζεται από εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με το πιο πάνω θέμα ενώ διευκρινίζει ότι η υπογραφή της  Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA) από την ΕΕ δεν επηρεάζει την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ.

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως η αναγνώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ ενισχύει την προστασία του προϊόντος από προϊόντα μιμητισμού στην επικράτεια της ΕΕ αλλά και σε τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει προσάψει σχετικές συμφωνίες και διασφαλίζει ότι το χαλλούμι μπορεί να παρασκευάζεται μόνο στην Κύπρο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το εμπορικό μας ισοζύγιο και την εθνική μας οικονομία.

Η CETA προϋποθέτει την προστασία από την παρασκευή και εμπορία προϊόντων μιμητισμού 140 προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠ) της ΕΕ στον Καναδά. Με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας της CETA και ειδικότερα το άρθρο 20.22 ο κατάλογος των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης μπορεί να τροποποιείται και να προστίθενται σε αυτόν νέα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.  Συνεπώς, με την εγγραφή του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ, η Κύπρος θα ζητήσει την συμπερίληψη του προϊόντος στον εν λόγω κατάλογο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ