2016-11-08 18:01:23
Φωτογραφία για ΟΕΝΓΕ: Αγωνιστικό “σάλπισμα” για απολύσεις, μισθολογικές απώλειες, αυταρχισμό
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

«Θερμός» προμηνύεται ο φετινός χειμώνας στην Υγεία, καθώς η κατάσταση παραμένει δραματική σε όλα τα επίπεδα, παρά τις όποιες προθέσεις κι εξαγγελίες.

Το θέμα απασχόλησε το πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο διαπιστώνει τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό-φάρμακα-υλικά-εξοπλισμό και υποδομές, επιταχυνόμενη συρρίκνωση-υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, υγειονομικούς στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς.

Εκτιμώντας ειδικότερα τις εξελίξεις του τελευταίου διμήνου η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για συνεχιζόμενη οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων και απολύσεις αξιόλογου επιστημονικού προσωπικού (επικουρικοί) με πολύτιμη κλινική εμπειρία, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού ιατρικού μισθολογίου που μπαίνει στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.


«Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας, που με συνέπεια υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος για το κράτος και την εργοδοσία, πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες. Θέλουν οι δημόσιες μονάδες υγείας να λειτουργούν με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς – πελάτες, στον ΕΟΠΥΥ κλπ. Όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρότυπο της «(ψευτο) αριστερής επιχειρηματικότητας» αναφέρει σχετικά η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου.

Τους νοσοκομειακούς γιατρούς απασχολεί, παράλληλα, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων αυταρχισμού και αυθαιρεσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής περιστατικά:

ΠΓΝ Λάρισας: διαρκείς οριζόντιες περικοπές στα δεδουλευμένα των τακτικών εφημεριών και απειλές όσων διεκδικούν την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους.

ΓΝ Κυπαρισσίας: ο υποδιοικητής διαμορφώνει κατά το δοκούν το πρόγραμμα των εφημεριών, αγνοώντας τις εισηγήσεις των επιστημονικά υπευθύνων και παραβλέποντας να πάρει την προβλεπόμενη έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο.

ΓΝ Χανίων: ο υποδιοικητής εντέλει γιατρούς να εφημερεύουν 15 ημερονύχτια σερί.

ΓΝ Νέας Ιωνίας: ο υποδιοικητής απειλεί τους γιατρούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής με πειθαρχική δίωξη επειδή δημοσιοποιούν τα προβλήματα του τμήματός τους.

ΓΝ Βούλας: Ο υποδιοικητής του φέρεται σκαιότατα στους εργαζόμενους.

ΕΚΑΒ: ο υποδιοικητής απειλεί γιατρούς και εργαζόμενους επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του σωματείου τους.

«Στοχοποιούνται νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι υγειονομικοί ως «ένοχοι» για τα προβλήματα στην Υγεία για να «αθωώνεται» το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων» τονίζει η ΟΕΝΓΕ και καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό στους ακόλουθους «σταθμούς»:

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών στις 14/11. Παναττική στάση εργασίας 11:00-15:00 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12:30. Οι Ενώσεις σε όλη τη χώρα να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Συμμετοχή του κλάδου στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 24/11.

Πανελλαδική Απεργία στις 8/12 ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου. Πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας σε ώρα που θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Στο πρόγραμμα δράσης της ΟΕΝΓΕ περιλαμβάνονται ακόμη: επίσκεψη στο ΓΝ Λαμίας, αποστολή εξώδικου στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ για τον εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευσης χωρίς παροχή ρεπό, δημιουργία ιστοσελίδας ΟΕΝΓΕ για την καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και συσκέψεις στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ημερίδες για ειδικά θέματα (ειδικευόμενοι, ιατρική εκπαίδευση, ανεργία γιατρών, ιατρική μετανάστευση), επισκέψεις σε καταυλισμούς προσφύγων και στα νοσοκομεία που εμπλέκονται.

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, καθώς και στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου 15-17/11.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ