2016-11-12 09:54:00
Φωτογραφία για Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εφαρμογή περισσότερων και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας
Oι ομιλητές στο ATHENS HEALTH FORUM επεσήμαναν την ανάγκη για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, τη δημιουργία νέας πολιτικής για το φάρμακο και την εφαρμογή περισσότερων και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας.

IATRONET.GR

Την ανάγκη για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, τη δημιουργία νέας πολιτικής για το φάρμακο, την εφαρμογή περισσότερων και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας καθώς και τη σημασία της σωστής τιμολόγησης των φαρμάκων, επισήμαναν οι ομιλητές στο ATHENS HEALTH FORUM. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.). 

Με την έναρξη του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, του Προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals S.A., κ. Πασχάλη Αποστολίδη και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπροέδρου της ELPEN A.E. κ. Θεόδωρου Ελ. Τρύφωνα.


Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε τη σπουδαιότητα της πολιτικής υγείας για τη χώρα μας και σημείωσε τη μεγάλη δυσκολία για την υλοποίηση σχεδίου για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Υποστήριξε ότι περάσαμε από το στάδιο της πλήρους ασυδοσίας στο σύστημα Υγείας, στην ισοπέδωσή του και σε συνθήκες στέρησης. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Προσπαθούμε να βρούμε μία νέα ισορροπία σε νέες συνθήκες» και παράλληλα σημείωσε την ασυμμετρία αναγκών και πόρων, από την οποία μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο με σχέδιο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις οριζόντιες περικοπές. Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου επισήμανε ότι το Υπουργείο επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα. Διευκρίνισε δε, ότι η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο ζήτησης φαρμάκων και τον έλεγχο της χώρας προέλευσής τους.

Αναφορικά με τη δημόσια περίθαλψη επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτήν και έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση – τομή για τους ανασφάλιστους. «Είναι σημαντικό ένα σταθεροποιημένο και βιώσιμο σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι οριακός, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες» και συνεχίζοντας ανέφερε «η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».

Απαντώντας στον κ. Αποστολίδη, υπογράμμισε ότι η αποπληρωμή των χρεών των εταιρειών θα αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας, ενώ όπως είπε «στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις αρχές του 2017». 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals S.A., κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο εμπορικό, αλλά και κοινωνικό αγαθό και διευκρίνισε ότι το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει φάρμακο που έχει αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση. Όπως σημείωσε το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας μετά το πετρέλαιο και έχει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης, αν δοθούν επιπλέον κίνητρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «ο ΣΦΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά του φαρμάκου». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες – μέλη του Σ.Φ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπρόεδρος της ELPEN A.E. κ. Θεόδωρος Ελ. Τρύφων, υποστήριξε ότι επιβάλλεται να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων. Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και υπογράμμισε την σπουδαιότητα της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς όπως εξήγησε θα συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του Φαρμακευτικού Συστήματος.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen, Johnson & Johnson κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας δεν έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά, αφού ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες υγείας βρίσκεται στο 7%, ενώ στη χώρα μας είναι 5%. Η Ελλάδα είναι η μόνη αγορά με τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με τον κ. Παπαταξιάρχη, το κόστος λειτουργίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία κατά 24%, λόγω των οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων που επιβάλλει η πολιτεία στη φαρμακοβιομηχανία. Λόγω της απότομης πτώσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χάθηκαν 9.600 θέσεις εργασίας, καθώς και μισό δις φόροι και εισφορές. Πρότεινε την αναδιάρθρωση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την κανονικότητα στις πληρωμές. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, πρότεινε να αποζημιώνονται μόνο οι αποτελεσματικές θεραπείες κι αναφέρθηκε στη φαρμακευτική καινοτομία που χάρη σε αυτή, το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει τα 76 χρόνια. Η αύξηση αυτού του προσδόκιμου οφείλεται κατά 73% στα καινοτόμα φάρμακα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισε πως ο εξορθολογισμός των πόρων βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, αφού υπάρχουν πολλές τρύπες χωρίς να υπάρχει ρευστότητα. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί, αν και ο δεύτερος απορροφά ακόμα και στις μέρες μας ένα μεγάλο βάρος του δημοσίου.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) κ. Μιχάλης Π. Βλασταράκος, υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλες παθογένειες σε ολόκληρο το σύστημα υγείας το οποίο είναι αποδιοργανωμένο με τα ελλείμματα στα δημόσια νοσοκομεία να αποτελούν το κύριο πρόβλημα.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Υγείας του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, διότι η ένταση της κρίσης είναι αρκετά μεγάλη αφού η μεταβολή του ΑΕΠ και της ανεργίας εντείνουν τα προβλήματα. Η χώρα έχει από τις μικρότερες κρατικές δαπάνες για την υγεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πρότεινε μέτρα πολιτικής για τη χρηματοδότηση της υγείας, όπως την εισαγωγή ειδικού κοινωνικού ΦΠΑ, τον επανυπολογισμό εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις και την ειδική φορολόγηση προϊόντων με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγεία.

Από τη μεριά του, ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, τόνισε την ανάγκη για νέες δομές στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, ενώ υπογράμμισε πως οι ιατροί γέρασαν μαζί με το σύστημα.

Η MD, Βιοπαθολόγος και Πρόεδρος του Τομέα Ηλεκτρονικής Υγείας και Διασυνοριακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών ΠΙΣ κ. Χριστίνα Παπανικολάου, υποστήριξε πως η ηλεκτρονική υγεία είναι ένα καινοτόμο σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως μοχλός μεταρρυθμίσεων. Η χώρα χρειάζεται μία εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη και την καλύτερη χρήση εφαρμογών και εργαλείων για την υγεία, όπως το e-Health. Ο αναπτυξιακός ρόλος της ηλεκτρονικής υγείας είναι σημαντικός, αφού θα μπορεί να προωθήσει την ανεξάρτητη και υγιή γήρανση, να βελτιώσει την κατ’οίκον φροντίδα και να μειώσει τη μακροχρόνια νοσηλεία.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα για τη βελτίωση του συστήματος υγείας. Δεν δαπανώνται μεγάλα ποσά για την υγεία του κάθε πολίτη, ενώ αναφέρθηκε στα νοσοκομεία στα οποία υπάρχει μεγάλη διαφθορά και τόνισε τη σημασία εύρεσης τρόπων για παραγωγή πλούτου. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως οι πολιτικές ηγεσίες φταίνε για τη μίζερη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) κ. Αναστάσιος Τάγαρης, υποστήριξε ότι δεν έχουν δομηθεί σωστά αρκετά πράγματα αναφορικά με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και η ολοκληρωμένη πλατφόρμα e-Health. Με την πλήρη λειτουργία των συγκεκριμένων εφαρμογών θα υπάρχει ο έλεγχος και η διαφάνεια που λείπει αρκετά χρόνια από το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ευστράτιο Ζαφείρη, η κυβέρνηση έχει καταγράψει όλους τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Ως χώρα, όπως δήλωσε, έχουμε αυξημένη επιχειρηματικότητα και το κράτος χαράζει πολιτική και ο ιδιωτικός τομέας βοηθάει σε αυτό με νέες επενδύσεις. Είναι αναγκαία η ανάπτυξη των ερευνητικών τμημάτων από τις επιχειρήσεις, καθώς και η ανάπτυξη των υποδομών τους. 

Από τη μεριά του, το Διοικητικό Μέλος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» κ. Στέλιος Αγαπητός, αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει γίνει στον Υπουργό για διεύρυνση των κριτηρίων που δίνονται τα φάρμακα. Τα συγκεκριμένα κριτήρια προέρχονται από την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα και με αυτό τον τρόπο θα καταστήσει το σύστημα υγείας πιο βιώσιμο.

Ο MD, MSc, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ του Κέντρου Υγείας Βάρης και Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Ελευθέριος Θηραίος, υποστήριξε πως υπάρχει οικονομική πίεση που περιορίζει τους διαθέσιμους πόρους. Δεν υπήρχε ποτέ μία σωστή πολιτική για το φάρμακο, αλλά τα τελευταία χρόνια η καινοτομία βοηθάει στην ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη πολιτική υγείας και στην αύξηση της πολιτικής δαπάνης. Υπάρχουν εκτεταμένες ανισότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ένας στους τέσσερις δηλώνει πως η πρόσβαση στα φάρμακα έχει γίνει πιο δυσχερής. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σουλιώτης υπογράμμισε πως είναι μεγάλη ανάγκη να εντάξουμε στον εθνικό σχεδιασμό τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ελεγκτικής των Διεθνών Προτύπων του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Ιωάννη Φίλο, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος στις οικονομικές υπηρεσίες κάθε νοσοκομείου και να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα. Είναι σοβαρό ζήτημα ότι μόνο ένας στους πέντε εμπιστεύονται τα γενόσημα και έτσι πρέπει να πραγματοποιηθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα συγκεκριμένα φάρμακα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ