2016-11-25 23:13:08
Φωτογραφία για Θανάσης Θεοχαρόπουλος: “Κινητικότητα χωρίς να “σπας αυγά” δεν δίνει καμία λύση”
Σημεία ομιλίας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Βουλή στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα • Ζούμε στον αστερισμό της κινητικότητας.

• Κινητικότητα στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

o Οι εργασιακές σχέσεις είναι σε άθλια κατάσταση, τα ποσοστά της ανεργίας συνεχίζουν και είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Υποαμειβόμενες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συνολική αποδυνάμωση της προστασίας των εργαζομένων, η διακύβευση όλων των ευρωπαϊκών κεκτημένων στα εργασιακά θέματα.

o Εμείς, είμαστε απέναντι στην άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων. Να αποκρούσει, η κυβέρνησή σας αποτελεσματικά επιτέλους στη διαπραγμάτευση αυτήν την παράλογη απαίτηση ορισμένων δανειστών, που είχε αποκρουστεί αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια.

o να μην επιτρέψετε να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλες απαιτήσεις, όπως το lock out, η ανταπεργία των εργοδοτών.


• Κινητικότητα στο θέμα του δημοσίου χρέους, στο οποίο έχετε υπογράψει μια απόφαση στο Eurogroup του 2016, η οποία πάει πίσω το θέμα, από το Eurogroup του 2012. Χρειάζεται αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και ταυτόχρονα, ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο.

• Κινητικότητα υπάρχει και στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Άλλο θέλατε πριν από ένα χρονικό διάστημα, άλλο θέλετε σήμερα. Αυτό το οποίο πρέπει να πετύχετε στη διαπραγμάτευση είναι το κατάλληλο μείγμα, δηλαδή να αποκρουστούν οι παράλογες απαιτήσεις σε σχέση με τα εργασιακά του ΔΝΤ, αλλά στο θέμα του χρέους να αξιοποιήσετε τις θέσεις του.

• Και βέβαια σε όλα τα διεθνή θέματα έχουμε μια κινητικότητα. Σε όλα! Από τις σχέσεις με την Αλβανία, τις σχέσεις με την Τουρκία, με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και βεβαίως στην προσπάθεια επίλυσης που γίνεται στο Κυπριακό ή καλύτερα στην προσπάθεια άρσης ενός νέου αδιεξόδου.

o Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και θέλω να πιστεύω ότι παραμένει σταθερή η θέση της χώρας μας ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει. Είναι ένα ζήτημα, όπως και όλα αυτά τα ζητήματα, που απαιτεί εθνική συνεννόηση.

• Δεν μπορώ, λοιπόν, να μην καλωσορίσω για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της κινητικότητας. Διότι πολεμήσατε την κινητικότητα.

• Πρέπει “να σπάσεις αυγά, αν θέλεις να φτιάξεις ομελέτα”. Όμως αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μεταρρύθμιση. Μόνο με θεσμικές τομές και μία συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα πετύχουμε την ανασυγκρότηση.

• Το Δημόσιο δεν έχει πρόβλημα μικρού ή μεγάλου δημόσιου τομέα, το πρόβλημα είναι ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, τον οποίο δεν έχουμε.

• Εμείς την αρμονική συνύπαρξη υποστηρίζουμε και όχι τη σύγκρουση είτε υπέρ του ιδιωτικού είτε υπέρ του δημοσίου τομέα. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ