2016-12-02 21:24:21
Φωτογραφία για Κύπρος: Πράσινο φως από Υπουργικού για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης
 Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η θέση της Κυβέρνησης ήταν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει παγιδευμένη σε αναχρονιστικές δομές του 1960. Πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες. Η Κύπρος, άλλωστε, είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ η οποία δεν έχει ένα αντίστοιχο θεσμό. Όλες οι άλλες χώρες έχουν Υπουργεία Ανάπτυξης. Υπάρχουν αρμοδιότητες, οι οποίες δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλαίσιο διακυβέρνησης, όπως αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος για θέματα ανταγωνιστικότητας, για θέματα γραφειοκρατίας, για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Παρατηρείται μια διασπορά υπηρεσιών, έλλειψη συντονισμού και μεγάλο κόστος στην κρατική μηχανή λόγω του ότι ακριβώς δεν υπάρχει αυτό το νοικοκύρεμα που πρέπει να υπάρχει.


Είναι σε αυτά τα πλαίσια που προτείναμε -μετά από πολλή μελέτη, και διεθνών πρακτικών και της υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στο κράτος- τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Θα είναι ένα μικρό, ευέλικτο Σώμα, μέρος του οποίου θα αποτελεί και ο CIPA, ο οποίος θα έχει κατεξοχήν αρμοδιότητα τη χάραξη ενός νέου μοντέλου της βοήθειας των επιχειρήσεων, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, που δυστυχώς την έχουμε αφήσει να διολισθήσει τα περασμένα χρόνια και αυτό φαίνεται σε όλους τους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Με μεγάλη προσπάθεια έχουμε βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ελλείψει θεσμικού και δομικού πλαισίου που να διέπει τη διαχείριση της οικονομίας της οικονομίας, του παζαριού και όχι των οικονομικών της μακροοικονομίας, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία χαράξαμε.

Έτσι θεωρώ απαραίτητο για το κράτος να εγκριθεί, να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το μικρό, ευέλικτο, επιτελικό Σώμα το οποίο θα εντάσσεται στις δομές του Υφυπουργείου Ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν θα ενταχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι «αυτό θα ήταν δώρον άδωρο, το να ενταχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης θα είναι Υφυπουργός παρά τω Προέδρω για θέματα ανάπτυξης. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές οριζόντιες αρμοδιότητες, υπάρχει ανάγκη συντονισμού, αλλά και κάποτε επιβολής πολιτικής σε άλλα Υπουργεία με τις ευλογίες του Προέδρου.

Θα πρέπει να παρακάθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και για αυτό έχουμε προτείνει τη δομή που προτείνουμε. Ο σκοπός μας δεν ήταν να δημιουργήσουμε μια πολιτική θέση σε ένα άλλο Υπουργείο, διαφορετικές στρεβλώσεις, διοικητικές δομές και ενδεχόμενα άλλες στρεβλώσεις».

Σε ερώτηση πότε θα λειτουργήσει το Υφυπουργείο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο λόγω της μελέτης αλλά και της διαβούλευσης που κάναμε με τα κόμματα. Στη μεγάλη διαβούλευση που κάναμε με τα κόμματα πρέπει να πω ότι η προοπτική αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά. Έτσι έχω κάθε λόγο να ευελπιστώ ότι ενδεχόμενα με την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής μετά τα Χριστούγεννα ίσως να τεθεί και ως θέμα προτεραιότητας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ