2012-05-19 13:09:12
Φωτογραφία για Η πιο σύντομη Βουλή στα κοινοβουλευτικά χρονικά
Αν η ιστορία γράφεται πάντα την πρώτη φορά, τότε η Βουλή που ορκίστηκε προχθες, κερδίζει μια πρώτη θέση στην ιστορία. Ποτέ άλλοτε στα κοινοβουλευτικά χρονικά, τα 300 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπίας, δεν είχαν τόσο πρόσκαιρη χαρά, αφού λίγες ώρες μετά η Βουλή αυτή διαλύθηκε  για να προκηρυχθούν αμέσως μετά οι εκλογές Το επιβαλλόμενο θεσμικό ύψος, δεν στάθηκε δυνατόν να κρύψει, αυτό που συνομολογούσαν προβληματισμένοι οι περισσότεροι βουλευτές στις πολύβουες συζητήσεις τους, ότι δηλαδή, η χώρα βγαίνει από μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας, την οποία στήριζε ο εναλλασσόμενος δικομματισμός, για να εισέλθει σε μια αχαρτογράφητη εποχή με ισχνές βεβαιότητες.

Η βαριά εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό, όπως παρατηρούσαν κάποιοι στις ιδιωτικές συνομιλίες τους, επιβάλλει στο εξής στα πολιτικά κόμματα να εγκαταλείψουν τη βολική καταφυγή στις πελατειακές ασκήσεις και να υποδείξουν συγκεκριμένες λύσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ευημερίας των πολιτών.


Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρωτοφανής πολιτική χωροταξία, επικουρούσε τα επιχειρήματά τους, καθώς, για πρώτη φορά από το 1958, όταν οι δυνάμεις της καθημαγμένης Αριστεράς υπό την ΕΔΑ, βρίσκονταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, τα κεντρικά έδρανα είχε καταλάβει η πολυπληθής Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να περιορίζεται στις θέσεις από τις οποίες ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974. Τον τόνο βεβαίως, σε στιγμές που η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στρώνει εορταστικά το πορφυρό χαλί της, δίνουν τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα και οι εντυπώσεις που δρέπουν οι επαγγελματίες της ενημέρωσης στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.

Στο κλίμα αυτό, η περιέργεια των περισσοτέρων συγκεντρώθηκε στα νεότευκτα κόμματα και ειδικά στην ανεξερεύνητη Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα με απροκάλυπτα στρατιωτική δομή -«Μας ψήφισαν 40 Μεραρχίες!» δήλωσε υπερήφανα ο γραμματέας του, μεταφράζοντας αυθωρεί τις ψήφους σε λόγχες- που έσπευσε εξαρχής να την επιβεβαιώσει. Αυστηρός και ευθυτενής στην πλαϊνή πύλη εισόδου, ο «υπασπιστής» της ηγεσίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, «έπαιρνε αναφορά» διαβάζοντας ένα ένα τα ονόματα των ομοϊδεατών του βουλευτών, οι οποίοι εισέρχονταν πειθαρχημένοι στην Ολομέλεια καταλαμβάνοντας τις θέσεις τους.

Οι φόβοι ορισμένων, αποδείχθηκαν χωρίς δεύτερη κουβέντα, υπερβολικοί, δεδομένου, ότι η έκθεση στη δημοσιότητα, επιβάλλει συστημικές συμπεριφορές, ακόμα και γι' αυτούς που κατηγορούνται ως «αρνητές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας». Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν ο γραμματέας του συνδέσμου Νίκος Μιχαλολιάκος πέρασε την είσοδο του κτιρίου, ουδείς ασχολήθηκε με το γεγονός ότι πίσω του, πέρασε στα ίδια βήματα η κ. Ρεπούση, γνωστή για την «ατυχή» τουλάχιστον διατύπωσή της στο μαθητικό βιβλίο ιστορίας, περί του «συνωστισμού στην αποβάθρα της Σμύρνης» όταν οι Τούρκοι το 1922 κατεδίωκαν τους Έλληνες Μικρασιάτες.

Πρώτος απ' όλους, και αυτό σημειολογικά έχει την αξία του, προσήλθε στη Βουλή στις 9:39 π.μ. ο Μανώλης Γλέζος, ο παράτολμος και υψιπετής αγωνιστής που μαζί με τον αείμνηστο φίλο του Απόστολο Σάντα, καταρράκωσαν το ηθικό των Ναζί, κατεβάζοντας στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής τη σβάστικα που μόλυνε την Ακρόπολη.

Κι αργότερα, όταν διάβηκε προσηνής με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους ο Πύρρος Δήμας, αυτός ο περιφρονημένος των συνόρων, που συμπαρέσυρε χωρίς να το υποψιάζεται το ηθικό όλων των Ελλήνων στα στιβαρά χέρια του, όλοι όσοι τον συναντούσαν, έδειχναν πρόθυμοι να ξεχάσουν αμέσως το κομματικό ψηφοδέλτιο με το οποίο εκλέχθηκε! Στις στιγμές αυτές, όπως είναι παρατηρημένο, η σοβαρότητα ακροβατεί στην κόψη του απρόοπτου.

Κι όταν ο αστυνομικός της εισόδου, στάθηκε «κλαρίνο» στην έλευση του σκληροτράχηλου βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, εκείνος κοντοστάθηκε και τον ρώτησε με ειλικρινή απορία «καλά, σε μένα τέτοιον χαιρετισμό;» Κάποιοι, όπως ένας νέος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που προσήλθε σέρνοντας το καροτσάκι με το νεογέννητο γιο του, έδωσαν χώρο στην αθωότητα και κάποιοι άλλοι, όπως ο εκπεσών περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης μερίμνησαν να πάρει το μερτικό της η γραφικότητα, όταν αναζητώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, δήλωνε με περισπούδαστο ύφος ότι είναι για μια εισέτι φορά πρόθυμος να στηρίξει τη γαλάζια παράταξη στην βόρεια Ελλάδα?

Μέσα στην αίθουσα, οι διαθέσεις δεν ήταν όλες στα ίδια χρώματα Τη γενική κατήφεια, διέκοπτε η διαχυτική παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, κατά πως το συνηθίζει, χαιρέτισε με θερμές χειραψίες όσους βρήκε στο διάβα του, ενώ την ίδια κλίμακα της «μπλέιζερ» χαράς, ανηφόρισε χωρίς δυσκολία και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που έτεινε το χέρι του σε όλους. Από την άλλη, ο Κεφαλλονίτικης ιδιοσυγκρασίας Γ. Γιακουμάτος, δεν είχε πρόβλημα σε μια εκδήλωση άμετρης συμπάθειας να τσιμπήσει στο μάγουλο το Μ. Γλέζο?

Απέφυγαν

Το σεμνό γεγονός, κατά τα ειωθότα, τελέστηκε χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, όσο κι αν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή δήλωση των επικεφαλής τους, απέφυγαν να δώσουν -με εξαιρέσεις, όπως συνηθίζεται- το νενομισμένο όρκο, τασσόμενοι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους.

Οι τυπικές χειραψίες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ακριτομυθίες στα ορεινά στελεχών όπως οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος και η συγκίνηση στα κατάμεστα θεωρεία, έγραψαν το βραχύ επίλογο. Σήμερα η Βουλή αυτή, εκλέγει το Προεδρείο της, που μέλλεται να κρατήσει μέχρι τη στιγμή που ο φρούραρχος θα θυροκολλήσει τις επόμενες ώρες το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη των νέων εκλογών, σε μια χώρα που δεν έχει πειστεί ακόμα για την αναγκαιότητά τους.

Υπόδειξη λύσεων

Η βαριά εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό, όπως παρατηρούσαν κάποιοι στις ιδιωτικές συνομιλίες τους, επιβάλλει στο εξής στα πολιτικά κόμματα να εγκαταλείψουν τη βολική καταφυγή στις πελατειακές ασκήσεις και να υποδείξουν συγκεκριμένες λύσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ευημερίας των πολιτών.

Πρώτος ο Μ. Γλέζος

Πρώτος απ' όλους, και αυτό σημειολογικά έχει την αξία του, προσήλθε στη Βουλή στις 9:39 π.μ. ο Μανώλης Γλέζος.

Χειραψίες

Οι τυπικές χειραψίες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι ακριτομυθίες στα ορεινά στελεχών όπως οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος και η συγκίνηση στα κατάμεστα θεωρεία, έγραψαν το βραχύ επίλογο.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ