2016-12-30 04:40:14
Φωτογραφία για Κέρι: Η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος για λύση του Μεσανατολικού
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αναφέρθηκε σήμερα στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά ενώ βλέπει την πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη να χάνεται.

Σε μια ομιλία λίγες εβδομάδες πριν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κέρι υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών.

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», τόνισε ο Κέρι στην ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για λόγους «συνείδησης», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε και να μην πούμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται».


Ο Κέρι κατηγόρησε εξάλλου το Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο «να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ», έκρινε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η ομιλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κέρι στρεφόταν ενάντια στο Ισραήλ, κρίνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε μεροληπτική ενάντια στο Ισραήλ τη σημερινή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχετικά με τις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

«Όπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι προώθησε στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι και η ομιλία του σήμερα το βράδυ στράφηκε ενάντια στο Ισραήλ», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Κέρι στην ομιλία του «αναφέρθηκε με εμμονή στην εποικιστική δραστηριότητα», στην οποία η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται έντονα.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Κέρι ότι στην ομιλία του δεν προσέγγισε «την ρίζα της σύγκρουσης  την άρνηση των Παλαιστινίων (να δεχθούν) την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα».

Ο Αμπάς πιστεύει ότι η ειρήνη με το Ισραήλ είναι εφικτή

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σχολιάζοντας την ομιλία που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πεπεισμένος ότι η ειρήνη με το Ισραήλ είναι εφικτή, σημειώνοντας όμως πως συνεχίζει να απαιτεί το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν το 2014.

Ο Κέρι στην τελευταία ομιλία του ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, αναφέρθηκε στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο Σάεμπ Ερεκάτ, ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ανέγνωσε ανακοίνωση του Αμπάς, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Παλαιστίνης «επανέλαβε την πλήρη δέσμευση του σε μια δίκαιη ειρήνη ως μια στρατηγική επιλογή».

Πρόσθεσε πως αποτελεί θέση του Αμπάς ότι «την στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση συμφωνήσει στην παύση όλων των εποικιστικών δραστηριοτήτων, μεταξύ αυτών και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και συμφωνήσει στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το μόνιμο καθεστώς στην βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε άδεια να ανεγερθεί νέο κτίριο για εποίκους

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός δήμος της Ιερουσαλήμ ενέκρινε σήμερα την ανέγερση ενός τετραώροφου κτιρίου για εποίκους σε μια παλαιστινιακή συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μια ΜΚΟ, λίγη ώρα πριν αρχίσει την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχετικά με το όραμα της Ουάσινγκτον για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για ένα κτίριο στη Σιλουάν, στην κάτω πλευρά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα μια επιτροπή του δήμου ανέβαλε την ψηφοφορία για την οικοδόμηση περίπου 500 ακινήτων σε άλλες συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία κατέχει το Ισραήλ, διευκρίνισε η Ιρ Αμίμ, μια ΜΚΟ η οποία αντιτίθεται στην εποικιστική δραστηριότητα.

Η άδεια για την ανέγερση κτιρίου στη Σιλουάν δόθηκε παρά την έγκριση την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας απόφασης που απαιτεί να σταματήσει η εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την Ιρ Αμίμ («Η πόλη των λαών», στα εβραϊκά) την αίτηση να δοθεί άδεια για την ανέγερση του κτιρίου υπέβαλαν μέλη της Ατερέτ Κοχανίμ, μιας υπερεθνικιστικής οργάνωσης η οποία έχει θέσει ως στόχο να επεκτείνει τους οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη Σιλουάν βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης του Δαβίδ, όπου η παράδοση θέλει τον βασιλιά να είχε ανεγείρει το ανάκτορό του και την πρωτεύουσά του, μια πόλη εξέλιξη της οποίας είναι η σημερινή Ιερουσαλήμ.

Αφότου εγκαταστάθηκαν στη συνοικία οικογένειες Εβραίων τα επεισόδια με τους Παλαιστίνιους είναι συχνά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ