2017-01-13 12:12:46
Φωτογραφία για Ψηφίζεται η κατάργηση του Obamacare
Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων η κατάργηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, που προώθησε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως Obamacare.

Ωστόσο, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η όλη διαδικασία ενεργοποιείται άμεσα και βιαστικά, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό ή χωρίς να έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση για την αντικατάσταση του νόμου για την πρόσβαση στις υπηρεσίες προσφοράς υγείας.

Το Κογκρέσο, που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων και υπό την πίεση του εκλεγμένου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για την άμεση ανάληψη νομοθετικής δράσης προχώρησε στην πρώτη κίνηση χθες. Έτσι, η Γερουσία ψήφισε προκειμένου να δοθούν ειδικές κατευθύνσεις στις αρμόδιες επιτροπές για την κατάρτιση νομοθεσίας κατάργησης του Obamacare.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος Πολ Ράιαν, ενώ μερικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι βέβαιοι για το πώς θα ψηφίσουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους.

«Δε θέλω να ψηφίσω και να πω ότι είναι το πρώτο βήμα για την ακύρωσή του Obamacare και μετά να μάθω ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Μαρκ Αμόντι, που είναι Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που εξετάζει ζητήματα σχετικά με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έχει γνωστοποιήσει από τις αρχές του μήνα, ότι η ολική ανάκληση εφαρμογής του προγράμματος Obamacare, θα έχει οικονομικό κόστος 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι μια στρατηγικά σχεδιασμένη αντικατάσταση του αναφερόμενου προγράμματος θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς ωστόσο, να έχουν συμφωνήσει στην υιοθέτηση ενός συναινετικού εναλλακτικού σχεδίου για το ζήτημα αυτό.

Ο Αμόντι δηλώνει ότι γέρνει προς την ψήφο ανάκλησης του Obamacare. «Ακούγοντας τις φήμες στους διαδρόμους..., όπως η κατάσταση έχει σήμερα, η εντύπωσή μου είναι ότι η ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων δε συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων» προσθέτει.

Η τύχη του Obamacare έχει εξελιχθεί σε κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ενώ οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα επηρεάσουν την ιατρική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν εκατομμύρια Αμερικάνοι. Η κατάσταση άμεσης κατάργησης του προγράμματος που διαμορφώνεται εκτιμάται ότι εμπεριέχει το ρίσκο να προκληθούν συνθήκες χάους στην αγορά των ασφαλειών για τις υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι βιάζονται να καταργήσουν το Obamacare, ενώ ο νόμος για την εφαρμογή του, επέτρεψε την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας άνω των 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι ήταν προηγούμενα ανασφάλιστοι. Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα ασκεί έντονη κριτική για την έλλειψη εναλλακτικού νομοθετικού πλαισίου, που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα Obamacare. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν επίσης ότι η εφαρμογή του Obamacare επέτρεψε σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών πολιτών να έχουν ασφάλεια υγείας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιβράδυνση της αύξησης του κόστους για τις υπηρεσίες υγείας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους καταλογίζουν στο Obamacare ένα βαθμό υπερβολικής επέκτασης της επιρροής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επιδιώκοντας να το υποβαθμίσουν τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στα δικαστήρια από την εποχή που οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και ψήφισαν την εφαρμογή του.

Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει επίσημα τα προεδρικά καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει χαρακτηρίσει «καταστροφή» το Obamacare, ενώ έχει εξαγγείλει προεκλογικά την κατάργηση και αντικατάστασή του.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ