2017-01-26 16:50:12
Φωτογραφία για Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση στην εποχή των social media
Ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου. Την εποχή, που μια πληροφορία ταξιδεύει από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, μέσα σε δευτερόλεπτα Που τίποτα δεν μένει κρυφό, αλλά και που ταυτόχρονα, η υπερβολή και το ψέμα έχουν αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο και δυστυχώς η παρουσία τους γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Και δυστυχώς, το κακό της υπόθεσης είναι πως και ο κόσμος αρχίζει να μοιράζεται χωρίς σκέψη την πληροφορία που λαμβάνει. Το έχουμε καταγράφει αρκετές φορές και από το site και από το περιοδικό και ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κατάσταση με τις ψευδείς ειδήσεις έχει ξεφύγει. Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση πάντως που σχετίζεται με τα παραπάνω και έχει να κάνει με το ελληνικό λιανεμπόριο στάθηκε η αφορμή για αυτό το κείμενο.

Στην περίοδο της Black Friday, μία από τις αλυσίδες που συμμετείχαν έντονα σε αυτό τον… εορτασμό μπλέχτηκε σε μια περίπτωση ιδιαίτερη. Καταναλωτής εντόπισε σε ένα κατάστημα μια ταμπέλα με την κανονική τιμή (προ Black Friday) και μια ταμπέλα με την μειωμένη τιμή, η οποία είχε και ισχύ μόνο για τη συγκεκριμένη Παρασκευή.


Το αστείο της υπόθεσης είναι πως η μειωμένη αυτή τιμή εμφάνιζε αρχική τιμή (προ έκπτωσης δηλαδή) αρκετά πιο υψηλά από την κανονική (από την τιμή δηλαδή που το προϊόν πωλούταν όλο τον υπόλοιπο χρόνο). Τα ποσταρίσματα για το θέμα στην επίσημη σελίδα της αλυσίδας στο Facebook ήταν αρκετά, ενώ και πάρα πολλά ανώνυμα blogs (αυτή η μάστιγα) έσπευσαν να αναπαράγουν το θέμα, με κεντρικό τίτλο το πως κοροϊδεύουν κάποιοι τον καταναλωτή και το πόσο ψεύτικες είναι στην πραγματικότητα οι προσφορές.

Χωρίς να γίνει η παραμικρή έρευνα και χωρίς να ζητήσουν καν την θέση της εταιρείας, όλοι έσπευσαν να βγάλουν πόρισμα. Η ίδια η αλυσίδα αντιλήφθηκε άμεσα την κατάσταση και παρά το δύσκολο της ημέρας έκανε η ίδια ένα ποστάρισμα στα social media channels της, όπου και ενημέρωνε τους καταναλωτές πως το συγκεκριμένο κατάστημα και το συγκεκριμένο προϊόν είχαν αλλαγμένες τιμές από λάθος που έγινε από πωλητή.

Παρέθεσε δε και κάποιες λεπτομέρειες που αποδεικνύουν πως όντως η συγκεκριμένη προβληματική διαφορά στις τιμές ήταν από λάθος. Προφανώς και τους χρήστες που δεν πείθονται με τίποτα, αυτό δεν τους έπεισε. Για όσους καταλαβαίνουν το πως λειτουργεί το εμπόριο πάντως, η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη.

Εδώ και δύο μέρες παίζει παρόμοια ιστορία πρωταγωνιστικό ρόλο στα social media, με επίσης γνωστή αλυσίδα που εμπορεύεται λευκές συσκευές. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι πως η δεύτερη αλυσίδα [αυτή που αντιμετωπίζει τώρα το πρόβλημα] δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση. Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι χρήστες έχουν πάρει... σβάρνα όλα τα τελευταία posts της εταιρείας και ρωτάνε ανοιχτά για αυτή την διαφορά τιμής που υφίσταται και παρουσιάζει έκπτωση προϊόντος με τελική τιμή ανώτερη από αυτή που πωλούταν το προϊόν στις τελευταίες μέρες το 2016.

Το κακό και στις δύο περιπτώσεις -για να είμαστε ξεκάθαροι- είναι ότι η πλειοψηφία των χρηστών δέχεται a priori πως ο έμπορος το κάνει εσκεμμένα. Αλλά το ζήτημα είναι πως η διαχείριση αυτού του προβλήματος από τις δύο αλυσίδες έχει μια σημαντική διαφορά. Στη μεν πρώτη περίπτωση η αλυσίδα έσπευσε άμεσα να κάνει η ίδια ποστάρισμα και να παραδεχτεί το λάθος, εξηγώντας πως δεν έγινε επίτηδες (και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας πολύ δύσκολης Παρασκευής με πολύ κόσμο στα καταστήματα).

Στη δε δεύτερη περίπτωση, η αλυσίδα έχει αφήσει να αιωρείται εδώ και 3 μέρες το θέμα και δεν απαντάει ούτε στους χρήστες μεμονωμένα. Ή και αν έχει απαντήσει σε κάποιον, η ανάρτησή της έχει εξαφανιστεί μέσα σε τόνους απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

Στην εποχή των social media και του Internet, τέτοια λάθη για επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους είναι καταστροφικά. Γιατί ακόμη και αν έχει γίνει ένα ανθρώπινο λάθος, η διαχείριση της κρίσης με τον λάθος τρόπο, δημιουργεί ντόμινο αρκετών ακόμη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ