2017-01-26 22:17:09
Φωτογραφία για Εμπορικό πλεόνασμα για την Ιαπωνία το 2016, έπειτα από έξι χρόνια
Το πρώτο εμπορικό πλεόνασμα έπειτα από έξι συναπτά χρόνια ελλειμμάτων κατέγραψε η Ιαπωνία το 2016. Η είδηση καταγράφεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ιαπωνία δεν έχει ξεφύγει από τα βέλη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει την Ιαπωνία για το εμπορικό πλεονέκτημα που έχει έναντι των ΗΠΑ, εξαιτίας της υποχώρησης του γιεν. Στις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ η Ιαπωνία εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα 60 δισ. δολαρίων, ενώ συνολικά το εμπορικό της πλεόνασμα έφτασε στα 36 δισ. δολάρια.

Μολονότι παραμένει σημαντικό το πλεόνασμά της από τις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, φέτος ήταν κατά 5% μικρότερο από το αντίστοιχο του περασμένου έτους, όταν η Ιαπωνία παρουσίαζε έλλειμμα στο σύνολο των εμπορικών της σχέσεων. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει ιδιαιτέρως την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία. Υποστηρίζει πως χωρίς να επιβάλλει δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές η Ιαπωνία έχει θέσει εμπόδια στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ εκείνη επωφελείται από τις εκτεταμένες πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εξαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8%, φθάνοντας τα 1,75 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών.


Απαντώντας στις επικρίσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων έσπευσαν να υπενθυμίσουν στον Αμερικανό πρόεδρο τη δέσμευσή τους να λειτουργήσουν μονάδες τους στις ΗΠΑ. Την Τρίτη η Toyota εξέφρασε την πρόθεση να επενδύσει 600 εκατ. δολάρια και να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας σε μονάδα στην Ιντιάνα, Η εν λόγω δαπάνη εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιό της να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία. Στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν, άλλωστε, άστοχες και άδικες τις επικρίσεις του Τραμπ κατά της Ιαπωνίας και υπογραμμίζουν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερο από τις συναλλαγές τους με άλλες χώρες. Πράγματι, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από το εμπόριο με την Κίνα έφτασε πέρυσι στα 367 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Μια άλλη φραστική παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσε εκνευρισμό στο Τόκιο ήταν το γεγονός ότι χαρακτήρισε το δολάριο υπερβολικά ισχυρό και τάχθηκε υπέρ της υποχώρησής του. Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γιεν, θα μειωθεί η κερδοφορία των ιαπωνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν πωλήσεις στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε υποχώρηση του γιεν, που οδήγησε σε αύξηση των ιαπωνικών εξαγωγών για πρώτη φορά έπειτα από 15 μήνες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κέρδη των ιαπωνικών επιχειρήσεων. Στην παρούσα φάση, η ενίσχυση των εξαγωγών της είναι κρίσιμης σημασίας για την Ιαπωνία, καθώς στηρίζουν την οικονομία της που παραμένει αναιμική.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ